OLJE OG GASS

– Derfor vil oljeprisen synke

Analytiker tror prisen skal ned i 90 dollar fatet i 2020.

Oljeprisen skal ned, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Årsaken er enkel: Tilbudet øker, men etterspørselen synker.
Oljeprisen skal ned, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Årsaken er enkel: Tilbudet øker, men etterspørselen synker. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
25. mars 2014 - 08:19

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen vil synke de neste fem-seks årene fra dagens omkring 106 dollar fatet, til 90 dollar fatet i 2020. Han presenterte sine analyser av oljemarkedet på arrangementet «Oljetrykket 2014» torsdag.

Forklaringen er relativt enkel: Tilbudssiden øker, mens etterspørselen etter råolje synker.

Økt produksjon av skiferolje

–  Jeg tror oljeprisen vil holde seg akkurat over 100 dollar fatet i år. Neste år tror jeg den vil falle til under 100 dollar. Og den vil fortsette å falle de neste fem årene, sier han til Teknisk Ukeblad.

Mer olje i markedet skyldes blant annet skiferoljeproduksjonen i USA, ifølge Kjus. Økt produksjon gjør at landet importerer mindre olje, noe som får globale effekter.

I tillegg øker produksjonen som følge av gode tider og store investeringer i perioden 2002-2009.

– Vi ser effektene av dette først nå, ved at produksjonen går opp. Dette gjelder også for norsk sokkel. Det ble for eksempel boret flere brønner i 2013 enn i 2012, forklarer han.

Les også: I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

– Uforutsigbart

Men Kjus påpeker at oljeprisen allerede nå ville vært langt lavere, dersom utestengte oljeressurser fra Libya og Iran kom tilbake til markedet.

– Og det er uforutsigbart når disse vil komme tilbake. Skjer det samtidig kan det komme et større fall i oljeprisen, sier oljeanalytikeren.

Han viser også til at Iran neppe vil holde tilbake på produksjonen, når de først er inne igjen, men vil forvente en stor økning. Dermed blir det opp til Saudi-Arabia å fjerne fat fra markedet, for å holde oljeprisen på et akseptabelt nivå. Men det er grenser for hvor mye de vil holde tilbake, poengterer Kjus.

– Jeg tror likevel ikke gjennomsnittlig oljepris vil falle for mye. Ved en nedgang vil produksjonen i USA bli mindre lønnsom, og det vil bores færre brønner, som igjen vil regulere markedet, forklarer han.

Les også: – Det kommer flere kutt i leverandørindustrien

Mer naturgass i transport

Men samtidig som tilbudet øker, så går etterspørselen etter råolje ned på verdensbasis. Kjus peker blant annet på transportsektoren.

– Det begynner å skje ting, det brukes stadig mer naturgass i transport. Om fem-seks år vil vi trolig kunne se betydelige tall her, påpeker han.

I tillegg endrer kjøremønstrene til folk seg, og til og med i USA går veksten i antall kjørte kilometer ned.

– Vi får også mer effektive biler, spesielt i Europa. Her henger USA noe etter, men de vil trolig henge på, forklarer oljeanalytikeren.

Bensinetterspørselen slutter å øke, det samme gjør fyringsolje. Diesel er et av få produkter fra råolje som fortsatt har vekst i etterspørselen.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Fortsatt økning i energi

Kjus påpeker at det fremdeles er en økende etterspørsel etter energi i verden, men forklarer at det ikke er sikkert veksten vil tas i råolje.

– Land som Kina sliter med forurensing, og vil kutte i bruken av bensin og diesel. Sol- og vindkraft er på vei opp, og erstatter først og fremst kull – men også oljeprodukter. Naturgass, som du ikke trenger råolje for å lage, kommer også mer inn.

– Går i bølger

Også professor i petroleumsøkonomi, Klaus Mohn, var tilstede på arrangementet torsdag, og la fram sine vurderinger av oljeprisutviklingen. Mohn tror i likhet med Kjus at det kommer en nedgang i oljeprisen. Han er likevel noe mer forsiktig i sine anslag.

– Jeg tror 100 dollar fatet-nivået er kommer for å bli. Etterspørselen etter olje vil dempe seg, og det tror jeg vi vil se på tilbudssiden etter hvert også. Vi ser antydninger til det på investeringer nå, men ikke på produksjon helt ennå, forklarer han.

Men Mohn påpeker likevel at det er sykliske elementer i oljemarkedet.

– Så om vi får en periode med lavere oljepriser når framover, så er min erfaring at det utvikler seg i bølger, og at prisene vil regulere seg opp igjen etter hvert.

Les også:

Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor

Oljedirektøren vil pushe oljeselskapene til å utvinne de vanskelige fatene

Da megafunnet på Sverdrup ble gjort, hadde Talisman akkurat byttet bort sin andel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.