OLJE OG GASS

Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

– Velferdsstaten skal finansieres i fremtiden også.

Olje- og energiminister Tord Lien er fra Vesterålen, og mener det er rart at man hele tiden har utviklet industrien steg for steg nordover, men har hoppet over Lofoten og Vesterålen.
Olje- og energiminister Tord Lien er fra Vesterålen, og mener det er rart at man hele tiden har utviklet industrien steg for steg nordover, men har hoppet over Lofoten og Vesterålen. Bilde: NTB scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
18. aug. 2014 - 14:22

ARENDAL: Da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vokste opp, var det i en kommune der havet har betydd det meste: Fiskeværet Myre i Øksnes kommune, Vesterålen.

I den senere tiden har Vesterålen vært sentral i den heteste oljedebatten i Norge i det siste – og var også et viktig punkt i samarbeidsavtalen mellom Venstre, Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre etter valget.

I avtalen ble partiene enige om ikke å åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet.

Les også: Dette kan bli de nye subsealøsningene i Arktis

Konservativ motstand

Olje- og energiministeren mener dog at det fortsatt er viktig og riktig å åpne områdene.

– Det har vært så mange stråmannsargumenter i den debatten i alle år. Mange bruker argumentene om at man ikke skal ta opp mer olje, og det er et ærlig standpunkt. Så er det noen som sier at dette vil være trussel mot turismen, noe som er helt meningsløst, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

– Jeg mener det jeg alltid har ment om denne saken, og det gjør begge partiene som sitter i regjering. Men vi har gjort den avtalen vi har gjort, sier Lien.

Han registrerer for øvrig at det hjemme i Vesterålen er en viss form for motstand mot petroleumsvirksomhet, men at det i stor grad er hos den eldre delen av befolkningen.

– Motstanden er i stor grad begrunnet i konservatisme. Vi har ikke hatt det før, da trenger vi det ikke nå. Men den yngre generasjonen, fra min alder og yngre, er positive, sier han.

Langer ut mot ineffektivitet på norsk sokkel: – Den beste ingeniøren kan bli satt til å føre tall i en rubrikk

– Vi har et ansvar

Lien sier at tilfellet med Lofoten og Vesterålen fremstår rart når man ellers har utviklet industrien ved å bevege seg gradvis nordover.

– Så hopper vi over Lofoten og Vesterålen. Sannsynligvis er det betydelige ressurser der som kunne ha skapt tusenvis av arbeidsplasser i Nord-Norge, sier han.

– I tillegg har vi et ansvar som energieksportør. Vi ses på som en stabil leverandør av energi som verden trenger, produsert så bærekraftig som overhode mulig. Vi skal selvfølgelig aldri være fornøyde og alt skal utvikles videre – tryggere og mer miljøvennlig. Men jeg mener at vi har et ansvar for å fortsette eksporten fordi vi har den posisjonen vi har, sier han.

Lien legger også til at Norge har en velferdsstat som skal fungere i fremtiden.

– Velferdsstaten skal finansieres også i fremtiden. Oljeindustrien er den suverent mest lønnsomme næringen i Norge. I tillegg er det snakk om 250 000 arbeidsplasser. Dette betyr jo noe, sier han.

Flere og flere oljearbeidere er overvektige: – Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede

Kuvending fra Arbeiderpartiet

Lien sier videre til Teknisk Ukeblad at han er overrasket over Jonas Gahr Støres uttalelser om aktiviteten på sokkelen – der Støre har sagt at norske en del av norsk olje muligens må forbli under bakken. Han håper at den nye AP-lederen er feilsitert.

– Den kuvendingen vi har sett fra Arbeiderpartiet gjør at jeg håper Støre er feilsitert eller misforstått. Antydningene er et klart brudd på 45 års industrihistorie. Det er svært overraskende, sier han.

Olje- og energiministeren peker på petroleumsmeldingen Arbeiderpartiet la frem i 2011 der det blant annet heter at man skal åpne nye områder og sørge for økt utvinning.

– Det er snakk om å opprettholde produksjonen. Ikke full gass. Alle skal jobbe hardt for å sikre tusenvis av arbeidsplasser langs hele kysten. Det er også snakk om de store, brede kompromissene som har gitt oss det strengeste HMS-regimet i verden, samt de høyeste karbonprisene. Dette gjør at vi driver veldig effektivt, sier han, og legger til:

– Vi kommer ikke til å slutte å bruke olje fordi Jonas Gahr Støre mener det. Da blir oljen produsert et annet sted, med lavere krav til HMS, sier han.

Jonas Gahr Støre har til VG uttalt at han ikke tar til orde for et linjeskift i oljepolitikken.

– Jeg synes Lien viser dårlig kjennskap til Aps olje- og gasspolitikk. Vår politikk har aldri vært å hente opp alle ressurser under bakken, av ulike grunner er det ikke åpnet for leting i Skagerak, Mørebanken, Iskanten og Liens regjering stoppet selv leting i Lofoten og Vesterålen. Men Ap har og vil fortsatt sikre et høyt stabilt nivå på leteaktivitet og produksjon på norsk sokkel, sa Gahr Støre til VG tidligere denne måneden.

Les også:

Slik skal Lundin vekke oppsikt på ONS

Her er alle funnene som er gjort i Norge siden nyttår

Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.