I mars skrev Teknisk Ukeblad at FMC hadde fått beskjed om at de ville få kontrakten om levering av kompresjonssystemet til Shells Ormen Lange-prosjekt.
Det var Aker Solutions som bygget pilotanlegget for subseakompresjon som Shell har testet i et basseng på Nyhamna som ledd i et teknologikvalifiseringsprogram.
Ingen kontrakt likevel
Nå viser det seg at operatør Shell og partnerne Statoil, Dong og Exxonmobil har bestemt seg for ikke å dele ut noen kontrakt likevel.
Beslutningen er utsatt.
– Beslutningen om å stoppe pågående arbeid er basert på en oppdatert økonomivurdering som inkluderer ny kostnadsinformasjon om nåværende konsepter, samt oppdatert reservoaranalyse. Nåværende konsepter for offshore kompresjon for Ormen Lange er ikke lønnsomme. Den oppdaterte reservoaranalysen viser også at offshore kompresjon ikke er tidskritisk for utvinningsgraden fra Ormen Lange-feltet, sier leder Odin Estensen i Ormen Langes styringskomité i en pressemelding.
Les også: Disse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtiden
Skal få ut gassen på andre måter
Utbyggingen av Ormen Lange-feltet omtales som Norges største industriprosjekt noensinne.
Problemet nå er at trykket i gassfeltet faller. Det betyr at gasskompresjon er nyttig for å få opp alle reservene.
Shell forteller nå at det ikke er nødvendig likevel.
– Olje og gass- industrien har en kostnadsutfordring. Når dette kombineres med usikkerhet om konseptenes modenhet og størrelsen på produksjonsvolumer, er ikke prosjektet lenger lønnsomt. Ormen Lange-partnerne står fast ved ambisjonen om å maksimere utvinningen fra feltet på en bærekraftig måte. Mer kunnskap vil bli tilgjengelig både fra reservoar og teknologiutvikling de kommende årene og vil danne grunnlag for å vurdere nye kompresjonsalternativer, sier Estensen i styringskomiteen.
Les også: Ormen Lange slipper å betale for bedret forsyningssikkerhet
Petoro er uenig
Shell skriver videre i pressemeldingen at alle Ormen Lange-partnerne støtter beslutningen, bortsett fra Petoro.
Kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro sier til E24 det er beklagelig at flere milliarder kroner nå har blitt kastet bort.
– Vi beklager at et prosjekt som har kostet flere milliarder ikke kan gjennomføres etter planen, sier han.
– Grunnen til at vi ikke støtter beslutningen, er at vi ikke ser gode nok planer for hvordan operatøren skal arbeide videre med kompresjon på Ormen Lange. Derfor mener vi at beslutningen ikke er basert på et tilstrekkelig modent grunnlag. Vi ønsker sterkere forpliktelser og ønsker bruk av tilstrekkelige ressurser i det arbeidet som skal gjøres videre. Dette dreier seg jo om utvinningen av lønnsomme reserver, sier Sletten til næringslivsnettstedet.
Viktig teknologi
Operatør Shell sier likevel de synes kompresjonsteknologi er viktig.
– Ormen Lange-lisensen har tro på undervanns kompresjonsteknologi, og ser fortsatt på kvalifiseringen av denne teknologien som viktig for videreutviklingen av Ormen Lange. Denne teknologien er viktig for pågående og fremtidige prosjekt på norsk sokkel, sier Estensen i styringskomiteen.
Les også:
Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen
Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner
Ormen Lange: Shell måtte ha boret dobbelt så mange brønner med nye regler