Avskrivingsreglene for vindkraftverk må bli like gode i Norge som i Sverige, sa Tord Lien til Teknisk Ukeblad for snaue to uker siden.
Han mente den nye regjeringen raskt må avklare hva som blir gjeldende regelverk.
Da jobbet han som kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi. Tidligere har Frp-politikeren sittet i Stortingets energi- og miljøkomité.
– Å endre reglene vil være en gavepakke for regjeringen, det vil gi både lavere skatt og mer fornybar energi, sa Lien.
Ny rolle
Nå er Lien olje- og energiminister, og i dag inviterte han til møte for å få innspill fra en lang rekke miljøorganisasjoner.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad etter møtet om han vil jobbe for å gjøre avskrivningsreglene for vindkraft like i Norge og Sverige, svarte energiministeren slik:
– Det er et innspill vi har fått fra mange hold i dag, og som jeg som statsråd må ta med meg videre. Men det er ikke en avgjørelse som ligger i mitt departement.
– Men mener du fremdeles at det haster med å avklare saken?
– En avklaring i rammevilkårene for fornybarnæringen må man se i sammenheng med elsertifikatmarkedet. Dette er et innspill jeg tar med meg videre, det er ikke bare Olje- og energidepartementet som skal mene noe om det.
– Men mener du det du selv mente for snaue to uker siden?
– Ja, men det er en annen rolle å være energiminister enn å være kommunikasjonsdirektør i et kraftselskap, sier Lien.
Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza
– Bra møte
Energiministeren er fornøyd med møtet med miljøbevegelsen.
– Jeg synes det var veldig bra. Det kom mange gode innspill, og det er mye vi vil ta med oss videre. Vi har tenkt å prioritere at det faktisk blir bygget fornybar energi i Norge. Da er det fornuftig å ha dialog med miljøbevegelsen, som også jobber med denne typen spørsmål.
– Hvilke innspill var mest interessante?
–– Jeg merker at man deler noen av ambisjonene som Solberg-regjeringen har om å for eksempel fortsette å holde et høyt trykk på konsesjonsbehandlingen og få flere gode konsesjoner ut. Og så må vi få de som har konsesjoner bygget. Det er viktig å skape forutsigbarhet for at vi har et marked i Europa, både gjennom dialog med europeerne og ikke minst med fysisk infrastruktur for faktisk å flytte kraften til Europa. Også er det mange som er opptatt av at vi må få til noen tydelige avklaringer på sertifikatmarkedet. Det er de tre tingene som mange nevnte, sier Lien.
Les også: Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner
Stø kabelkurs
– Vil du trappe opp tempoet i kabelbyggingen?
– Trappe opp, altså, det er viktig å ha et godt tempo på utbygging av kabler til Europa. For regjeringen har vært tydelig på at vi ønsker tettere integrasjon til det europeiske kontinentet.
– Vil dere gå for begge kablene til Storbritannia, både Statnetts prosjekt og Northconnect?
– Nå blir det veldig detaljert. Nå har Statnett to prosjekter som i den her sammenheng i forholdsvis nær framtid kan realiseres. Og så får jeg og resten av regjeringen diskutere detaljene nærmere. Men i hvert fall for de prosjektene som ligger nærmest an til å kunne levere kraft, må vi sørge for at tempoet opprettholdes.
– Men blir det lavere, høyere eller samme tempo på kabelutbyggingen?
– Vi har en ambisjon om å flytte kraft til Europa. Jeg tror ikke det er så veldig enkelt å få tempoet opp, fordi planene er kommet så langt allerede. Her handler det om å holde tempoet oppe.
Les også: Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi
Ingen skyttergravskrig
– Din forgjenger Ola Borten Moe (Sp) hadde et betent forhold til deler av miljøbevegelsen. Vil du her starte med blanke ark?
– Jeg opplever at det spesielt er tre viktige ting som det er viktig for Solberg-regjeringen innen mitt område. Det er utbyggingen av fornybar energi, fangst og lagring av CO2 og å opprettholde aktiviteten på sokkelen. På de to første er det viktig å ha god dialog med miljøbevegelsen. Jeg vil mye heller ha dialog enn å bruke tiden på å ligge i skyttergravskrig. Så er det ingen tvil om at det kanskje ikke blir like enkelt å finne punkter vi er enige om når det gjelder sokkelen. Men også der er det et poeng å ha dialog med folk som har viktige røster i norsk samfunnsdebatt, sier Lien.
– Viktig med saklighet
Det var en åpen, personlig strid mellom tidligere energiminister Ola Borten Moe og Bellona-leder Frederic Hauge.
Leder for Bellonas klima- og energiarbeid, Janne Stene, som var til stede på dagens møte, svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Bellona er fornøyd med at det er kommet ny statsråd.
– Vi er fornøyd med det første møtet, det har vært en god dialog.
– Hvor viktig er det å ha en energiminister hvor den personlige kjemien stemmer?
– Det som er viktig er å ha en dialog og at man lytter. At man kan være uenig i sak om det man reelt sett er uenig om, og ikke får en diskusjon som ikke gjelder sak. For det er ingen tjent med, sier Stene.
Les også:
– Elsertifikatsystemet vil bryte sammen
Det skal bli enklere å få betalt for å produsere solkraft hjemme