Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken om hvorfor offshore-arbeidere på norsk sokkel er nødt til å legge igjen mobiltelefonene sine før de drar på jobb.
Fagforeninger Teknisk Ukeblad snakket med, fortalte at medlemmene var veldig opptatt av dette.
Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass har forklart at deres anbefaling om å legge igjen mobiltelefonen på land, dreier seg om sikkerhetsmessige aspekter, både tennkildeproblematikk og luftfartsfaglige vurderinger.
– Unødig strengt
Men det er også andre ting offshore-arbeidere ikke har lov til å ta med seg på jobb. Deriblant såkalte e-sigaretter som mange bruker for å slutte å røyke.
– Arbeidsgiver bør revurdere dette forbudet, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø, forbundssekretær HMS i Industri Energi.
– Om ikke jeg tar feil, mener Norsk olje og gass to ting. Det ene dreier seg om batterier som ikke er EX-sikre, og at de kan være en potensiell tennkilde. Det andre er at man støtter seg på norske myndigheter, med tanke på at det ikke er lov å selge e-sigaretter i Norge.
– Men i Industri Energi mener vi at dette er unødig strengt, og vi har tatt kontakt med Norsk olje og gass om dette. De skal komme med en vurdering, sier Fjeldsbø til Teknisk Ukeblad.
Les også: – Et antifremskritt og noe forbannet tøv
Forventer endring
Han er dog ikke sikker på om det vil komme noen endring.
– Der og da følte jeg nok ingen endringsvillighet, men de skulle ta det opp i sine fora, sier han.
Spesielt mener Fjeldsbø at forbudet er dumt fordi e-sigarettene kan hjelpe røykere med å slutte med røyking.
– Jeg forventer at Norsk olje og gass vil være med oss her, og bidra til hjelp med røykeslutt. Vi vil selvfølgelig ikke være med på å svekke sikkerheten, men at dette er en mulig tennkilde mener vi er et dårlig argument. Om det er greit å sitte med åpen sigarettglo, bør det være greit med en e-sigarett også, sier han.
Les også: Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult
Operatørene samlet
Norsk olje og gass bekrefter for Teknisk Ukeblad at det er både Helsedirektoratets forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter, samt batteriproblematikk som gjør at e-sigaretter ikke er lovlig offshore.
Informasjonssjef for HMS i Norsk olje og gass, Maiken Ree, sier at Norsk olje og gass forholder seg til de vedtak som norske helsemyndigheter har gjort.
– Elektroniske sigaretter er forsøkt markedsført i Norge, men er blitt forbudt av Helsedirektoratet etter forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter og etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet. Produktet selges i dag på nettet som såkalt sunn røyk. Folkehelseinstituttet mener det er villedende å hevde at det er sunt å røyke e-sigaretter, sier Ree.
– I tillegg skal det nevnes at batteriet i E-sigarettene ikke er EX-sikre. Det krever omfattende prosedyrer og regelverk hos den enkelte operatør for å sikre at slike elektriske artikler kun skal kunne benyttes i boligkvarter. Operatørene har derfor samlet bestemt at e-sigaretter ikke skal tillates på olje- og gassinnretninger på norsk sokkel, sier informasjonssjefen.
Helsedirektoratet har gjort e-sigaretter forbudt etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, som mener det er villedende å hevde at det er sunt å røyke e-sigaretter.
Les også:
Derfor må mobilene bo på hotell