Onsdag legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett.
Der mener Marit Arnstad (Sp), som nå sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, at energiminister Tord Lien (Frp) må presentere tiltak som kan hindre at svenskene stikker av med alle vindkraftutbyggingene i elsertifikatmarkedet.
Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan ulike avskrivingsregler og et «elavgiftsmutthull» gjør det mer lønnsomt å bygge ut vindkraft i Sverige selv om vi har bedre vindressurser i Norge.
– Når statsråden står i Stortinget og allerede nå erkjenner at vi kommer til å ta ut mindre enn svenskene, da må han være villig til å se på tiltak som kan gjøre at vi kan ta ut mer på norsk side, sier Arnstad til Teknisk Ukeblad.
Les også: Svenskene slipper unna milliardregning for norsk vind
Enova-støtte
Hun etterlyser en annen takt fra regjeringens side.
– Det er mange som sitter og vurderer om de skal våge å investere, ikke minst i Fosen-området i Trøndelag. Regjeringens holdning og vilje til å sette inn tiltak tror jeg kommer til å være ganske avgjørende for dette, sier Arnstad, som selv er valgt inn fra Nord-Trøndelag.
Arnstad sier hun har tre konkrete forventninger til hva regjeringen kan legge fram i revidert budsjett som kan bedre situasjonen.
Ett av forslagene er å gi økt støtte til uttesting av vindkraft, for eksempel av større vindmøller, for å få ned enhetskostnaden for møllene.
Dette er støtte som Enova kan gi, og som kommer i tillegg til elsertifikatinntektene.
– De største vindmøllene som kunne vært tatt i bruk, er ikke prøvd ut i Norge, siden mye av vindkraften i Norge er på utprøvingsstadiet. Det vil da være utprøving av kjent teknologi. Å prøve ut større vindmøller er jo i og for seg et nybrottsarbeid. Jeg mener i hvert fall at det er mulig å definere det dit hen, og at det kan være en drahjelp som en midlertidig ordning. Det hadde vært interessant om regjeringen kan se på om Enova har noe å bidra med i den sammenhengen, sier Arnstad.
Les også: Så mye kostet fornybarsatsingen deg som strømkunde i fjor
Slipper elavgift
Det andre temaet Arnstad vil ha regjeringen til å se på, er avskrivingssatsene. Kraftbransjen har lenge klaget over at disse er bedre i Sverige, og foreslått forbedringer i Norge.
– Jeg mener man bør gjennomgå disse på nytt, sier Senterparti-politikeren.
Fritaket for elavgift som enkelte kommunale vindkraftprodusenter i Sverige har fått, er det tredje punktet på Arnstads liste.
– Dette må vi se på, for å skape større likhet.
– Mener du at Norge bør innføre tilsvarende regelverk avskrivninger og elavgift som de har i Sverige?
– Skatteregler ble ikke en del av avtaleverket, og det erkjenner jeg at også er den rødgrøne regjeringens ansvar. Men vi må se på om det er mulig å utjevne dette, sier Arnstad.
Les også: Sway Turbine er konkurs
Vil gi drahjelp
– Sett i ettertid, mener du at dette burde vært med i avtaleverket?
– Sett i ettertid er det en ulikhet som gjør det lettere å ta investeringsbeslutninger på svensk side enn det er på norsk side.
– Så dette burde være med i avtalen?
– Nei, det er ikke nødvendigvis slik at det bør inn i avtalen, men på norsk side bør vi på selvstendig grunnlag vurdere å gjøre noe med avskrivingsreglene.
– Hvor stor del av elsertifikatutbyggingene mener du bør komme i Norge?
– Jeg kan ikke gi et eksakt tall, men jeg synes det bør være et mål at de som er gitt konsesjon, våger å ta steget. Dette er ikke bare et offentlig ansvar, det er også utbyggernes eget ansvar å gripe den muligheten og risikoen som ligger der. Men vi kan gi dem litt drahjelp, og det bør vi prøve å gjøre. Det ville kledd en regjering fra Høyre og Frp å gjennomføre dette, sier Arnstad.
Les også: Denne vindparken presterte best i 2013
– Viktig teknologiutvikling
Hun mener imidlertid at det vil være feil av de enkelte partiene bør låse seg til bestemte satser eller tiltak.
– Men jeg har en forventning til at regjeringen kommer med tiltak i revidert budsjett og inviterer Stortinget til debatt om hva vi kan gjøre for å få utløst mer. Hvis vi skal få gjort noe som helst, må vi begynne med disse tiltakene nå, for tiden begynner å bli knapp.
Hun advarer mot å undervurdere de negative konsekvensene av at vindkraftutbyggingen uteblir i Norge. For det handler ikke bare om at kraftprodusenter går glipp av potensielle inntekter.
– Det er i ferd med å utvikle seg et teknologisk miljø, i hvert fall i Trøndelagsområdet, som kan være veldig interessant. Det gjelder blant annet overvåkingssystemer og ting knyttet til driften av vindparker. Men dette er helt avhengig av at det blir tatt investeringsbeslutninger, sier Arnstad.
– Avtalen står fast
Ikke overraskende vil ikke energiminister Tord Lien fortelle om hvilke eventuelle tiltak som kommer i det reviderte budsjettet.
– Elsertifikatsystemet og avtalen med Enova ligger fast. Innholdet i revidert budsjett vil først bli kommentert etter framleggelsen onsdag, skriver kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet i en epost til Teknisk Ukeblad.
Programdirektør Øyvind Leistad i Enova svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om det er en god idé at Enova gir støtte til utprøving av større turbiner, på toppen av elsertifikatstøtten.
– Ja, det er noe av det vi nettopp ønsker gjennom vårt teknologiprogram, for å bidra til fortsatt teknologiutvikling innen vindkraften. For landbasert vind i Norge er vårt program åpent for å støtte testing av større møller som fanger mer vind, i tillegg til andre ting som det gjenstår å teste.
Les også: Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi
Ikke store volumer
– Har dere mulighet til å gjøre dette i dag?
– Vi har allerede støttet Blaaster Valsneset med et spennende møllekonsept.
– Men er slik støtte nok til å få store nok volumer til å kunne vinne landskampen mot Sverige?
– Skal du få til store volumer, må det komme i de kommersielle markedene, enten i utlandet med feed in-støtte eller i det norsk-svenske sertifikatmarkedet. Det vi gjør er å støtte i en demofase ved å bidra til å ta ned initielle teknologikostnader. sier Leistad.
Les også:
Klimaministeren tror på solenergirevolusjon
Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei