"Det er to steder man ser til når det gjelder videokonferanser: Silicon Valley, og Oslo". Kjell Øksendal, markedssjef i Media Network Services, forteller at utsagnet går igjen hos bransjefolk i USA.
Norge er med andre ord blitt et foregangsland på videokonferanseteknologi.
Tidligere har Teknisk Ukeblad skrevet om noen av selskapene som har sprunget ut av Tandberg, som begynte med videokonferanseteknologi allerede på 80-tallet, og så ble kjøpt av av den verdensledende aktøren Cisco.
Les også: Dette kameraet er 200 mikrometer stort
Vokste ut av Tandberg
Pexip og Acano, som vi har omtalt tidligere, har vokst ut fra Tandberg-miljøet. De satser på å levere serverteknologien som må til for å koble deltagere sammen. Mens Pexip leverer virtuelle serverløsninger som kan installeres på vanlige Intel-maskiner, leverer Acano både programvare og spesialiserte servere i samarbeid med Intel.
Men servere er bare én av brikkene som må på plass for at videkonferansen skal gå smertefritt. Norske bedrifter leverer produkter over hele linja.
Les også: Nå kan videomøtet auto-redigeres som en TV-debatt
Universellt
Det er (minst) to store utfordringer knyttet til sømløs videokonferanse i høy kvalitet, som helst skal fungere like bra over hele verden:
For det første finnes det et hav av tjenester, som sjelden snakker med hverandre. For det andre skal datatrafikken gjennom et ukjent antall nettverkstilbydere og flaskehalser, og ingen kan garantere for kvaliteten.
Det første problemet blir forsøkt løst av et annet selskap med tidligere Tandberg-folk på laget: Videxio. De påstår å levere noe som ingen andre har – nemlig en skybasert global tjeneste som lar deg snakke med folk uavhengig av om disse bruker tradisjonellt videoutstyr fra leverandører som Cisco og Polycom, eller løsninger som Microsoft Lync og Google via WebRTC der en snakker direkte i en nettleser uten å laste ned en klient.
Vi fikk tildelt en link og kunne snakke med Videxios CEO Tom Erik Lia etter ett klikk i nettleseren.
– Leverandører som Cisco, Google og Microsoft har alle bra videoløsninger. Utfordringen er at de ikke snakker sammen direkte. Det Videxio gjør er å tilby en tjeneste som lar brukere av disse forskjellige løsninger snakke sammen og en kan bruke de løsningene som passer best for det formålet en ønsker, enten det møteromsystemer fra Cisco for team eller Microsoft Lync på desktop for alle ansatte.
Teknologien er populær: Videxios tjenester brukes i dag i mer enn 120 land, og blir levert og supportert igjenom lokale partnere rundt om i verden som leverer løsningen med sitt eget merkenavn.
Les også: 23 år gamle Mathias sa nei til jobb i Facebook
Flaskehalser
Så var det det andre problemet – flaskehalser. Her kommer et annet Oslo-selskap inn i bildet.
Kjell Øksendal, markedsjef i Media Network Services (MNS), forteller at de kombinerer rekkevidden til internett med kvalitetene i et internt dedikert nettverk.
MNS leverer tjenester til blant andre Cisco, Pexip, Videxio, Videonor og Viju, slik at de kan tilby optimal nettverksruting og unngå flaskehalser og dårlig kommunikasjon mellom ulike nettverkstilbydere. Trafikken rutes for optimal hastighet og lav forsinkelse, både ved å kombinere egne datasentre på elleve forskjellige steder i verden, eller ved å leie kapasitet.
– Vanligvis er man prisgitt ganske mange ISPer, og at de samarbeider. Selv når man snakker med noen i Norge kan trafikken gå via USA og tilbake. Vi sørger for en optimal medieruting uansett hvor man ringer slik at brukeren får en forutsigbar høy kvalitet.
Media Network Services tilbyr dessuten serverkapasitet i sine datasenteret for selskaper som ikke ønsker å investere i dyre servere. Her kan man kjøre serverteknolohgien til for eksempel Cisco, Pexip eller MNS sin egenutviklede MCU (broen som kobler flere deltagere sammen).
Les også: De ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå begynner kontraktene å komme
Viktig med klyngekultur
Siden oppkjøpet av Tandberg for fem år siden har Cisco vært den største aktøren her i Norge. Det globale selskapet står sentralt i det som godt kan kalles en videkonferanseklynge, forteller sjefen for endepunktsdivisjonen i Cisco, Snorre Kjesbu
– Det er veldig bra når man får en klyngkultur rundt en teknologi. Cisco er lokomotivet i den klynga. Det har blitt et robust miljø, med mye innvasjon og flinke folk som tiltrekker seg andre flinke folk. Norske suksesser kommer gjerne når man får til slike klynger.
Hardfør videostrømming
En annen nisje her til lands er videokonferanseløsninger for hardføre miljøer. Det har selskapet Bartec Pixavi spesialisert seg på. Med trådløse videoendepunkter som tåler en støyt er tanken å ta videokonferansen ut til verftet eller byggeplassen, hvor konkrete tekniske problemer skal løses.
Produktene deres tillater mobil sanntidsvideo, enten over wifi eller 3G/4G. Slik kan konferansen flyttes ut av møterommet og inn områder med potensiale for gasslekasjer, gruver, kjemisk farmasøytik industri.
Maskinvaren i Pixavi-porteføljen er sertifisert for de mest ugjestmilde miljøer, og bruker åpne standarder, SIP og H323, som gjør at de kan brukes i alle store konferansetjenster.
Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming
WebRTC dominerer
Man kommer ikke utenom å snakke om webRTC-standarden. Standarden muligjør videkonferanse rett i nettleseren uten plugins, slik som vi prøvde med Videxio. Både Firefox, Chrome og Opera støtter standarden på alle enheter.
Telenor med sitt Appear.in har vi også omtalt tidligere i Teknisk Ukeblad. Med en webbasert tjeneste, som også benytte webRTC, prøver Telenor å ta opp kampen med Skype.
Telenor er den eneste av disse som retter seg mot forbrukermarkedet. Med lett tilgjengelig teknologi som webRTC-standarden kan de fort får følge av andre. Det blir uansett spennende å følge den norske videkonferansebølgen i årene fremover.
Les også:
Microsofts nye gullegg klekkes ut i Norge