OLJE OG GASS

– Det kommer mer i Barentshavet

Transocean Leader skal oppgraderes for å kunne bore i Barentshavet. Der ligger det mye olje, tror oljeselskapet Lundin.
Transocean Leader skal oppgraderes for å kunne bore i Barentshavet. Der ligger det mye olje, tror oljeselskapet Lundin. Bilde: StatoilHydro
Ole K. Helgesen
6. apr. 2011 - 13:49

HAMMERFEST: – For en geofysiker er dette et midtside-oppslag, sier Lundins senior geofysiker Trond Kristensen.

Han viser frem en illustrasjon av grunnforholdene i produksjonslisens 438 som snart skal bores.

– Barentshavet har svært spennende geologi, og det er mange oljefeller i de lisensene vi fått.

Suksess

Det svenske oljeselskapet har skaffet seg imponerende ekspertise på geologi og er et av selskapene med størst letesuksess på norsk sokkel de siste årene.

– Selskapet er svenskeid, men det er eksperter med lang erfaring og kompetanse fra norsk sokkel som arbeider med dette, sier Kristensen.

Klart for Skalle

I mai skal den halvt nedsenkbare riggen "Transocean Leader" starte Skalle-boringen. Kristensen og leteteamet i Lundin har identifisert seks forskjellige oljefeller som brønnen skal bores gjennom.

Og det er hele tre prospekter i lisensen. Selskapet tror at de til sammen kan inneholde 250 millioner fat olje. Det er gjort et lite oljefunn i nærheten (Mysildre).

Derfor tror Lundins eksperter at væsken i Skalle er olje.

Les også: Stort olje- og gassfunn for Statoil

OD om Statoils letesuksess: <br/> – Forventer flere brønner

Oppgraderer

Ifølge oilinfo.no borer Transocean Leader i dag på Statoils Spinell Sør-prospekt på Haltenbanken, og så snart den er ferdig i april, skal den oppgraderes for Barentshavet, blant annet for å oppfylle nullutslippskrav.

Det er Statoil og Transocean som i fellesskap har ansvar for oppgraderingen, og riggen skal være klar for Skalleboringen i mai.

Skallebrønnen, 7120/2-3, ligger nordvest for Snøhvit i PL 438 og omfatter blokkene 7120/1 til 6. Lisensen ble tildelt 30. april 2010, og opereres av Lundin (25 prosent), med RWE Dea Norge (20 prosent), Petoro (20 prosent), Marathon Norge (17.5 prosent), Det norske (10 prosent) og Talisman (7.5 prosent) som partnere.

Store muligheter

Ifølge Kristensen skal Lundin bore i tre lisenser i løpet av et år, og alle har potensial til store funn. Oljedirektør Bente Nyland har også store forventninger til Lundins prosjekter.

– Det er veldig spennende boringer. Det kan være betydelige mengder ressurser i disse prospektene, sier hun til Teknisk Ukeblad.

På Pulk

Senere i år skal det bores på Pulk-prospektet i lisens 533 hvor Eni er operatør. Lundin er partner med 20 prosent eierskap. Denne lisensen har størst potensial når det gjelder størrelse.

Lundins eksperter anslår at det kan være hele 500 millioner fat oljeekvivalenter i Pulk-prospektet. Også her ligger væskeansamlingene i forskjellige lommer.

Nyland forklarer at det skyldes at det er veldig mange forkastninger i Barentshavet på grunn av landhevingen etter siste istid.

Dette har delt opp reservoarene, og i mange tilfeller forårsaket lekkasjer. Dette er årsaken til at mange prospekter i området har vært tørre.

Prospekter med potensial

Neste år skal Lundin bore på Juksa som operatør med en eierandel på 30 prosent. Dette prospektet har et ressursanslag på 380 millioner fat oljeekvivalenter.

– Det neste året skal vi bore tre brønner som kan gi store verdier fra Barentshavet. Vi valgte dette området fordi vi ville satse på et konsentrert område med store verdier, sier Kristensen.

Les også: Nå tar det av for nordnorsk leverandørindustri

Barentshavet utfordrer næringen

– Spennende tid for Nord-Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.