BERGEN: På feltutviklingskonferansen i Bergen presenteres det i år uvanlig mange nye utbygginger på norsk sokkel. Dette gleder direktør i Oljedirektoratet, men hun advarer likevel mot en uviss situasjon noen år frem i tid.
– Det bygges ut mye nå, men produksjonen fra de eksisterende feltene kommer til å falle kraftig fra 2020 dersom vi ikke fyller på med nye funn., sier hun.
Nyland tror løsningen kan ligge i Barentshavet.
– Det er i Barentshavet det er størst muligheter til å øke Norges ressursanslag. Vi vet foreløpig lite om dette området. Derfor er det en stor oppside i våre anslag, sier Nyland som klør etter å få undersøke det nye norske området i Barentshavet. OD vil starte seismikkskyting straks avtalen er ratifisert.
Les også: Klar til seismikkskyting
Trenger storfunn
Oljedirektøren sier seg enig med professor og styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, som hevder at Norge må finne store gassfelt dersom vi skal forbli en viktig gasseksportør til EU etter 2020.
– Dersom Norge ikke klarer å levere nok gass til Europa, er EUs reelle alternativ kull. EU er skeptiske til å øke gassimporten fra Russland, men landene har mer enn nok av kull.
Det er i Barentshavet det er størst muligheter til å finne store funn.
– Vi er nødt til å tenke Nord-Norge og vi en nødt til å tenke på hvordan vi skal transportere gassen fra dette området. Det innebærer at vi må ta stilling til om den skal sendes i rør langs norskekysten eller gjennom Finland eller Russland. Det ser ut som det er mer enn nok LNG i dagens marked.
Les også: – Ikke lønnsomt å utsette oljeleting
Massiv letevirksomhet
Barlindhaug advarer mot norsk naivitet, og sier at det er nødvendig med en massiv letevirksomhet for å opprettholde Norge som en gassnasjon.
– Det er på tide at man innser alvoret og begynner å diskutere hvordan Norge skal forbli en gasseksportør. Dagens planer for gassproduksjon betyr slutten for gassprosesseringsanleggene langs kysten. De vil stå igjen som rene kompressorstasjoner, sier Barlindhaug. Han sier Norge vil bli ubetydelig i geopolitisk sammenheng dersom vi ikke klarer å opprettholde gasseksporten lengre enn det ser ut i dag.
Professoren mener at debatten om Lofoten og Vesterålen blir viktig i denne sammenheng.
– Det er i Barentshavet det er størst sjanse for store funn. Men dersom gassen skal fraktes langs norskekysten er det en forutsetning at Lofoten og Vesterålen er bygd ut. Alternativet er å sende gass fra Barentshavet i rør gjennom Finland eller Russland.
Les også: Kraftig nedskriving av ressurser