KARRIEREARBEIDSLIV

Det ser mørkt ut for norske bedrifter

3000 NHO-bedrifter har talt. Flere blir arbeidsledige og investeringene blir færre.

1. mars 2013 - 10:56

Ifølge spørreundersøkelsen Næringslivets økonomibarometer blir 2013 et tøft år for norske bedrifter.

– Men flere er mer optimistiske når det gjelder 2014 og bedriftene regner med 1-2 prosent vekst i sysselsetting. Den rådende holdningen til 2014 er mer optimistisk, også i Europa, sier Dag Aarnes, avdelingsdirektør i NHO.

Høy arbeidsledighet

Aarnes startet pressekonferansen i dag med å beskrive den tøffe økonomiske situasjonen i Europa.

Ifølge siste tall er arbeidsledighet i euro-landene på 11,8 prosent. Med andre ord er det cirka 26,1 millioner EU-borgere uten arbeid, to millioner flere enn i november 2011.

– Markedsutsiktene ser mørkere ut. Det er også svak sysselsettingsvekst og økende ledighet. Vi ser det ut fra tallene i Arbeidskraftsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå. Den tyder på at det står stille i arbeidsmarkedet.

Les også: Norske verft taper tre av fire kontrakter

Eksportintensive bedrifter er noe mer positive enn i forrige kvartal, men det henger sammen med mer positive forventninger blant bedriftene innen fiskerinæringen.
Eksportintensive bedrifter er noe mer positive enn i forrige kvartal, men det henger sammen med mer positive forventninger blant bedriftene innen fiskerinæringen.

Finner ikke de rette ansatte

I undersøkelsen ble NHO-bedriftene spurt om i hvilken grad ulike forhold hindrer bedriften i å øke investeringene.

Innenfor petroleumsnæringen svarte 53 prosent av bedriftene at de sliter med tilgang på kvalifisert arbeidskraft og svak kostnadsmessig konkurranseevne.

42 prosent av eksportintensivebedrifter svarte at den største utfordringen for dem også er svak kostnadsmessig konkurranseevne. Andre årsaker var synkende omsetning, lite forutsigbare rammebetingelser og økte priser på vareinnsats.

På spørsmål om hvor stor grad bedriftene har problemer med å rekruttere kompetent arbeidskraft svarte 54 prosent av bedriftene i petroleumsnæringen positivt på det.

Like mange sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft innenfor byggevirksomhet.

Sentralisering

Aarnes la i sin presentasjon vekt på at arbeidsplasser nesten utelukkende kommer fra fire fylker.

– Det er Hordaland, Trøndelag, Oslo og Akershus og Rogaland. Det er kraftig sentralisering. Det tyder på stadig økende uoverenstemmelse mellom regioner og kompetent arbeidskraft i Norge.

Inversteringer i næringer knyttet til industri og bergverk har stabilisert seg på et nivå som er langt lavere enn under finanskrisen.

-Selv om den norske økonomien har vokst over trendvekst i seks kvartaler på rad, har vi ennå ikke sett noe markert taktomslag i investeringsraten til fastlandsbedriftene, sier Aarnes, avdelingsdirektør i NHO. NHO

Flere ledige hos NAV

Ifølge de siste tallene fra NAV har ledigheten økt i februar.  400 flere har blitt arbeidsledige den siste måneden og det er til sammen 88400 personer registrert hos NAV som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak.

De fleste ledige i februar er fra bygg- og anleggsbransjen. Det er 700 personer eller 7 prosent helt ledige med bakgrunn fra bygg- og anleggsarbeid flere enn det var i fjor.

Arbeidsledigheten er lavest i Rogaland og ligger på 1,8 prosent. Det er også lav ledighet i Sogn og Fjordane med 1,9 prosent og Hordaland og Møre og Romsdal med 2,1 prosent. Den høyeste arbeidsledigheten er i Østfold med 3,6 prosent og Telemark med 3,5 prosent arbeidsledige.

 

Les også:

Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

– Ikke oljeindustriens feil at norsk industri sliter

Norske bedrifter blir enda mer avhengige av oljeindustrien  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.