På Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) energidager i Oslo i varslet NVE-sjef Per Sanderud at det skal bli enklere å få betalt for solkraft produsert av private husholdninger.
– I Norge er det litt viktig å ikke være arrogant overfor småskala. Det er viktig at støtten er teknologinøytral, og det er klart at hvis det er husholdninger som skal investere i solkraft, må det være et lavterskeltilbud. Hvis ikke, så kommer det ikke, sa Sanderud i sitt innlegg.
Han varslet at direktoratet nå skal se på den såkalte plusskundeordningen, som gjør at småskala solprodusenter kan få betalt for overskuddsstrøm som de leverer ut på nettet.
Utvider ordningen
NVE planlegger å sende en forskriftsendring på høring i høst.
– Der kommer det til å foreslås en utvidet plusskundeordning. Hensikten vår er å gjøre det lettere for plusskundene ved at vi forenkler. Blant annet skal det bli mulig med nettoavregning på timesbasis, utdyper Sanderud overfor Teknisk Ukeblad.
Han understreker at dette ikke betyr at småskala solkraftprodusenter skal få mer støtte og bedre betingelser enn andre typer fornybar kraft. For prinsippet om teknologinøytralitet er fremdeles viktig for NVE.
– Men vi ser at sol er en annen type kraftproduksjon, hvor enkeltmennesket møter byråkratiet. Vår jobb er å gjøre det enklest mulig, sier NVE-sjefen.
Les også: Statsbygg snart klar med Norges største solcelleanlegg
Aggregerer kraften
Plusskundene skal få betalt for hver kraftenhet de leverer. Sanderud er opptatt av at de små solkraftutbyggerne skal få forutsigbare priser.
Solkraftverkene er så små at de ikke omfattes av elsertifikatordningen.
NVE ser nå på en måte å aggregere kraften fra solcelleutbyggerne slik at de likevel får inntekter fra sertifikatordningen.
God solressurs
Sanderud sier NVE har undersøkt solinnstrålingen i Norge, og funnet ut at den ikke er noe dårligere enn i våre naboland.
– Danmark hadde 70.000 nye solkunder i fjor. Vi er snart en av de få landene hvor det ikke investeres, sier Sanderud.
– Har det vært en arroganse i bransjen mot dette?
– Jeg vil ikke bruke ordet arroganse. Men ja, kanskje vi ikke har hatt nok oppmerksomhet på dette, sier Sanderud.
Meningsløse subsidier
I sitt innlegg kom Sanderud også inn på støtteregimene andre i andre land. Han advarte mot at det i Europa nå er en tendens til å ville støtte ikke bare ny fornybar energi, men også fossil energi.
Dette gjøres for å sikre forsyningssikkerheten når den uregulerbare fornybare kraften ikke leverer.
– Støttenivået man har i dag må ned. Man støtter i dag alle energiformer. Det er relativt meningsløst. Hvis man ønsker mer fornybar, er det dumt å støtte veldig mye fossil energi, sa NVE-sjefen.
Han advarte også om at det i Norge ikke er aktuelt å gi nye vindkraftkonsesjoner i det uendelige.
– Det er et stort sprik mellom det vi gir av konsesjoner og det som faktisk blir bygget. Jeg tror det er en grense for hva NVE kan holde på med. Konsesjonssakene skaper mye splid i kommunene. Det er grenser for hvor moralsk riktig det er å holde på med dette før det faktisk kommer noen investeringer, sa Sanderud.
Les også:
Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005
Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer