BYGG

Det skal bygges sykehus for 750 millioner hver måned i Norge frem til 2020

Og det skal gjøres i moduler.

Kirkenes sykehus skal bestå av 240 prefabrikerte moduler fra Tyskland.
Kirkenes sykehus skal bestå av 240 prefabrikerte moduler fra Tyskland. Bilde: Momentum Arkitekter AS
8. mars 2016 - 12:31

Når nytt lokalsykehus skal settes opp i Kirkenes, er miljøambisjonene høye. Dersom alt går etter planen vil nye Kirkenes sykehus bli Norges første sykehus på passivhusnivå.

Men det er ikke bare miljøambisjonene som skiller sykehuset fra andre sykehusbygg. 

Utover et plasstøpt fundament, skal nemlig selve bruksdelen av bygget bestå av 240 prefabrikerte moduler. 

750 millioner i måneden

Sykehuset i Kirkenes er bare et av en rekke sykehusutbygginger som skjer i Norge for tiden. 

Frem mot 2020 skal det investeres 750 millioner kroner hver eneste måned i sykehus i Norge. 

– Antagelig enda lenger, sier Ann Elisabeth Wedø, Administrerende direktør i Sykehusbygg på byggdagene 2016 tirsdag morgen. 

Wedø anslår at investeringene på 750 millioner kroner hver måned vil fortsette helt frem til 2050. 

– I dag bistår vi 55 ulike prosjekter, og vi vet at det vil komme flere i årene som kommer. Vi har haugevis av prosjekter som ligger på mellom en og to milliarder, mange er i planleggingsfase og kommer i byggefase i løpet av noen år og kommer derfor til å kreve store investeringer i mange år, sier hun.

Prefabrikasjon

Og det er nettopp byggemetoden som brukes i Kirkenes, med prefabrikerte moduler, Wedø tror vil være ledende i årene fremover. 

– Moduler etterspørres i Tønsbergprosjektet vårt, i Stavangerprosjektet og en rekke andre. Vi er nå i dialog med bransjen for å høre hvilke muligheter som ligger her. Det er det viktig å høre om norsk byggeindustri kan lever på dette i fremtiden. Det er utrolig synd om vi må gå til Tyskland og Polen for å få disse modulene i overskuelig fremtid, sier hun. 

Hun legger til at selv om det ikke finnes mye dokumentasjon på bruken av moduler til sykehusbygg i Norge, er erfaringene fra utlandet gode. 

– Moduler gir oss fleksibilitet, og egner seg derfor spesielt godt til den type bygg vi bygger, sier hun. 

Tilpasses bruket

De prefabrikkerte seksjonene til sykehuset i Kirkenes, er designet ut fra sykehusets plantegning. De produseres i Tyskland.

– Seksjonene er ikke ferdigproduserte standard moduler som venter på å brukes. De blir tilpasset våre tegninger, og sendes med båt til Kirkenes, der de monteres på en plassbygget fasade, forteller prosjektleder for utbyggingen av Kirkenes sykehus, Gunnar Sturmo til Teknisk Ukeblad.

Ved å benytte seg av prefabrikasjon reduseres byggetiden betraktelig, det gjør også kostnaden knyttet til utbyggingen. 

– Når vi sammenlikner prisstigning og byggelånsrenter med tradisjonell byggemåte og denne måten slår det betydelig ut. Tradisjonell byggemåte bruker lang tid, drar på seg både prisstigning og rente i en lang byggeperiode, sier prosjektlederen.

Hun viser til at besparelsene på kortere byggeperiode er betydelig.

– Vi sparer vel rundt 40 millioner bare i byggerente på å velge denne metoden fremfor å plassbygge, sier han.

Høye ambisjoner

At metoden kan redusere byggekostnadene passer spesielt godt inn i Sykehusbygg sine planer om å redusere byggekostnadene med 20 prosent innen 2025. 

– Vi vil forbedre inneklima med 10 prosent innen 2025 og redusere energiforbruket med 20 prosent i løpet av de samme årene, sier Wedø. 

I tillegg har Sykehusbygg et mål om å redusere utbyggingstiden med 20 prosent innen 2025, og redusere kostnadene med 20 prosent.

Bransjen er optimister

Om ambisjonene er mulige å oppnå vil tiden vise, men bransjen selv er optimister. 

– Vi skal få ned byggetid og kostnader ved å samarbeide godt med kundene våre, sier Ståle Rød, administrerende direktør i Skanska Norge.

Både han og Wedø mener riktig kontraktsform er avgjørende for å oppnå disse målene. 

– Når vi vet hva vi går til og har muligheten til å konkurrere, kan vi forberede oss og dermed nå ambisjonene våre, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.