KARRIERE

Dette blir den viktigste kompetansen i fremtiden

Ifølge folk flest.

IT, telekommunikasjon og internett topper rangeringen over den mest attraktive kompetansen for fremtiden.
IT, telekommunikasjon og internett topper rangeringen over den mest attraktive kompetansen for fremtiden. Bilde: Colourbox
7. apr. 2014 - 15:59
Vis mer

IT, telekommunikasjon og internett topper rangeringen over den mest attraktive kompetansen for fremtiden.

Hele 47 prosent av de som svarte mente det i en befolkningsundersøkelse om fremtidens arbeidsmarked gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra NITH – Norges informasjonsteknologiske høgskole.

Spørsmålet som ble stilt var "Hvilken yrkesgruppe tror du vil besitte den mest attraktive kompetansen i fremtiden?"

Forskning og olje

På andre plass finner man både forskning og yrkesgrupper innenfor olje, gass, offshore og maritim. 39 prosent svarte at disse yrkesgruppene vil ha den mest attraktive kompetansen i fremtiden.

Utdanning og undervisning er på tredjeplass med 19 prosent av svarene.

Undersøkelsen har 1000 respondenter over 18 år innen forskjellige yrkeskategorier.

Les også: De fire viktigste trendene for ingeniører mot 2020

En av fem jobber forsvinner

Undersøkelsen viser også at en av fem mener det er sannsynlig eller svært sannsynlig at jobben de har i dag ikke vil eksistere i fremtiden.

28 prosent av respondentene i alderen 45-54 år mener deres nåværende jobb vil forsvinne. Bare 15 prosent av dem mellom 25-34 år mener det samme.

Undersøkelsen er lansert i forbindelse med NITHs kampanje om fremtidens kompetanse. Målet er å få dagens arbeidstakere til å forstå hvor viktig det er å holde seg oppdatert på teknologiutviklingen for å få jobb i fremtiden.

– Våre undersøkelser viser at dagens arbeidstakere er klar over at kravene til fremtidens jobber vil endre seg kraftig, men likevel er det få som gjør noe med det. Derfor tar vi nå nye virkemidler i bruk for å nå frem med budskapet om at videreutdanning er viktig for fremtiden, sier Asle Fagerstrøm, førsteamanuensis ved NITH.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Utvikle telepatisk intranett

Kampanjen går ut på utlysning av en rekke fiktive stillinger som innebærer jobb i konsulentselskapet Steria og utdanning på NITH.

Det vil si, de konkrete jobbene eksisterer ikke i dag, men søkerne vil likevel bli vurdert til andre stillinger og de som til slutt får jobbene vil også få finansiert en deltidsmaster ved NITH slik at de "har kompetansen som trengs når fremtidens jobber etter hvert blir en realitet".

En av fremtidens jobber som Steria utlyser er IT-arkitekt for biologiske datasystemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

De ser blant annet etter arbeidstakere som kan "etablere telepatisk intranett og utarbeide integrasjonsstrategier for neuron neutral interfaces."

Ansetter 300 i år

Rekrutteringsansvarlig i Steria, Christina Waage, sier at de i dag har behov for kompetanse som var helt ukjent for de fleste for bare få år siden.

– Teknologien utvikler seg raskt, og det samme gjelder selskapet vårt. I fjor ansatte vi 300 personer i Norge. I år skal vi ansette like mange, sier Waage til Teknisk Ukeblad.

Hun sier at det er stort behov for IT-ingeniører, men det er også behov for nye ansatte på alle områder, som systemutvikling, rådgivning og drift.

– Som oftest tar vi inn nyutdannede fra NTNU, Universitetet i Oslo og Bergen og flere steder hvor de har IT-studier. Vi er på jakt etter nyutdannede både med bachelor- og mastergrad.

Les også: Ikke gjør disse 7 feilene når du mingler

Søker fremtidens forskere

Forskerforbundet er også opptatt av fremtidens kompetanse og lønnsvilkårene for forskere. De er i gang med en kampanje kalt Hjernekraftverk hvor en rekke forskere blir fremstilt som superstjerner.

– Kampanjen går ut på å få flere til å forstå hvor viktig forskere er for samfunnet. Det foregår mye forsknings- og utviklingsarbeid over hele Norge, og en god del av det arbeidet er av internasjonal betydning, sier Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.

Han er fornøyd med at undersøkelsen viser hvor attraktiv forskerkompetanse er for fremtidig arbeidsliv.

– Det snakkes mye om hva man skal gjøre etter at oljen tar slutt. Undersøkelsen viser at flere begynne å tenke og orientere seg i andre retninger enn olje- og gass. Det er oppløftende.

Les også:

De ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå begynner kontraktene å komme

Blir dette fremtidens utdanning til byggenæringen?

5 tips til hvordan du bygger CV på nett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.