– Hører du lyden? Det er sånn det høres ut når hester tygger gress. Alf Bjørseth holder mobiltelefonen inntil mulen til en av hans femten islandshester, som står på et jorde i Värmland og tygger saftig høy.
I går var seriegründeren på gården i Värmland og så til avlshestene, Bjørseths aller siste geskjeft, og som han planlegger å fylle tiden med når han en gang i løpet av de fem kommende årene trekker seg tilbake som pensjonist. Men mer om det senere.
I dag ble Bjørseth (73) kåret til Årets Teknologileder på Norwegian Tech Awards i Oslo Kongressenter - Teknisk Ukeblads nye konferanse, som arrangeres i samarbeid med Teknisk Ukeblads eiere, Nito, Tekna og Polyteknisk forening.
«Ukjent» norsk selskap: «Ukjent» norsk selskap omsetter for milliarder i voksende marked
–Evne til å tenke stort
REC-gründeren har en doktorgrad i kjemi fra Universitetet i Oslo, og står bak en rekke norske teknologiselskaper innen energi gjennom utviklingsselskapet Scatec (se oversikt i faktaboks).
Felles for mange av selskapene er at de utvikler energiteknologi, basert blant annet på sol, vind og thorium.
Bjørseth fikk teknologileder-prisen for sin imponerende historie som teknologiutvikler og industribygger.
– Alf Bjørseth har gjentatte ganger startet opp nye virksomheter. Slike drivende personer finnes det noen av - også i Norge. Men få av våre hjemlige etablerere har denne kandidatens fremsynthet og evne til å tenke stort, internasjonalt og skalerbart. Prisen for årets teknologileder kommer nærmest på overtid, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg da hun delte ut prisen.
Selv om prisvinneren har fått en rekke priser og utmerkelser tidligere, blant annet Teknas Gullmedalje tidligere i år, ble Bjørseth svært glad.
– Prisen kommer fra seriøse aktører som Nito, Tekna og Teknisk Ukeblad, så dette er stort. Jeg så hvem som var nominert. Bare det å bli nevnt i et slikt selskap gjør at jeg setter denne prisen veldig høyt, sier Bjørseth til Teknisk Ukeblad.
I fjor gikk teknologileder-prisen til Svenn-Tore Larsen og Nordic Semiconductor.
Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr
Krever ekstraordinær innsats
På konferansen snakket Bjørseth om hva som kreves for å lykkes med teknologiutvikling i Norge.
Seriegründeren har mest tro på innovasjon i mindre selskaper. Store selskaper er best tjent med å kjøpe opp teknologi når den er ferdig utviklet.
– For å skape noe nytt må man ha solid teknologisk kompetanse og god markedsforståelse i bunn, det vet alle. Men det holder ikke å bare legge vekt på selve teknologien. Innovatøren spiller en avgjørende rolle. Å gjøre noe ekstraordinært krever ekstraordinær innsats. Man må ha mot, pasjon og lidenskap. Jeg kaller det glød, det må gjennomsyre alt man gjør, sier Bjørseth.
– Hva er din viktigste erfaring som teknologileder?
– Det viktigste er å skape glød og entusiasme i organisasjonen. Har du ikke det, får du ikke den ekstraordinære innsatsen som er nødvendig for å utvikle helt nye ting.
Nå kan du få solceller på taket: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes
Forstå hva som skjer
– Det er også viktig at vi i Norge forstår hva som foregår ute i verden. Hele 99,5 prosent av all forskning gjøres utenfor Norges grenser. Vi må være så flinke at vi virkelig forstår hva andre i verden får til, og skjønne hvordan vi kan bruke denne kunnskapen til å skape noe nytt i Norge med norske fortrinn, sier Bjørseth.
Bjørseth solgte seg ut av Rec i 2006, rett før selskapet ble børsnotert med en markedsverdi på 50 milliarder kroner. Mesteparten av gevinsten på rundt 900 millioner kroner ble skutt inn i Scatec, som senere etablerte blant annet Scatec Solar og Norsk Titanium.
Førstnevnte har oppnådd sterk vekst på Oslo børs i år, sistnevnte er i ferd med å etablere ny fabrikk for produksjon av titandeler til flyindustrien i New York.
REC Wafer Norway gikk konkurs i 2012. Teknisk Ukeblad besøkte nylig Herøya industripark, hvor Elkem Solar vurderer å starte opp igjen produksjonen av wafer til solcelleindustrien i RECs gamle fabrikklokaler.
Tror på ny vår for solindustrien
Bjørseth er overbevist om at Norge kan få en like stor solindustri som da REC var på høyden og hadde mer enn 10 prosent av det åpne markedet for solcellewafer.
– Det er mye som kunne ha blitt sagt om hva som kunne vært gjort annerledes i REC, men det blir veldig subjektivt. Jeg brukte en del år av livet på å bygge opp selskapet, og synes historien er forferdelig trist. Men det er flott at Elkem Solar vil starte igjen, det vil danne en basis for videre solenergi i Norge, sier Bjørseth.
Men solgründeren er klar på at det ikke er dagens teknologi som vil gjelde om få år.
Les også: USA satser en milliard på fabrikk med norsk teknologi
Varsler teknologiskifte
– Det foregår mye innovasjon i verden, vi jobber med noe av det i Scatec. Det kommer til å bli et teknologiskifte i løpet av de nærmeste årene, og jeg tror solenergikostnaden kan gå ned ytterligere 50 prosent fra dagens nivå. Da vil solenergi bli den billigste energiformen, i hvert fall i mer solrike strøk. I Sør-Afrika er ny sol allerede billigere enn ny kullkraft, sier Bjørseth, uten å ville røpe hva slags teknologisprang eller selskaper det dreier seg om.
– Tror du Elkem Solar blir forbikjørt?
– Det er vanskelig å være så spesifikk. Men de store selskapene må virkelig anstrenge seg for å få til intern innovasjon i større grad enn de har gjort tidligere.
Les også: Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys
Hesteoppdrett
I Scatec er Bjørseth nå styreformann og teknologidirektør. Han arbeider med prosjekter innen fornybar energi og avanserte materialer.
– Hva gjør Alf Bjørseth om fem år?
– Jeg har fått en sterk lidenskap for oppdrett av islandshester. Det skjedde som en ren tilfeldighet på Island hvor jeg stiftet noen bekjentskaper, i tillegg har jeg barnebarn som er glad i å ri. Det ble starten på noe veldig interessant. Jeg ser konturene av et liv uten solenergi, selv om jeg nok aldri kommer helt ut. Jeg kommer alltid til å være en aktiv eier, sier Bjørseth.
Bjørseth har nå femten islandshester på gården i Värmland.
– Det er som å utvikle teknologiselskaper. Du har en ide om at en hoppe og en hingst vil avle fram et godt føll, noe som slettes ikke er sikkert. Du starter, forer og steller, og etter fire-fem år ser du om det lykkes eller ikke. Det er i prinsippet mange paralleller, sier Bjørseth til Teknisk Ukeblad.
Teknisk Ukeblad deler også ut teknologiprisen Norwegian Tech Award og Årets hederspris i dag.
Svenskene står i kø for å installere solceller: Mens svenskene står i kø for å installere solceller på taket, går det tregt i Norge