OLJE OG GASS

Dette blir tidenes største Statoil-utbygging

Gigantfunn: Boreskipet Ocean Rig Poseidon har funnet store mengder gass for Statoil utenfor Tanzania.
Gigantfunn: Boreskipet Ocean Rig Poseidon har funnet store mengder gass for Statoil utenfor Tanzania.
5. apr. 2013 - 07:00
Vis mer

DAR ES SALAAM/TANZANIA: Statoils hovedkontor i Tanzania vinner neppe noen arkitekturpris.

Fra utsiden er det ikke lett å se at verdens største offshoreaktør planlegger en gassutbygging til nærmere 100 milliarder kroner i Colosseum Hotel. Men i fjerde etasje legges grunnlaget for Statoils største internasjonale suksess noensinne.

– Da vi gjorde det første gassfunnet i fjor, måtte vi finne nye lokaler fort. Her var det ledig, og det egnet seg for en periode. Men nå når det går mot en utbygging, må vi finne nye lokaler, sier Erik Holtar, leder for teknologi og lokalt innhold i Statoil Tanzania.

Det er i dag 25 Statoil-ansatte ved kontoret, men dette tallet vil øke vesentlig i tiden som kommer.

Hot spot

I løpet av kort tid har havområdene utenfor Tanzania og Mosambik blitt ett av de heteste områdene for olje- og gassleting i verden.

Dette skyldes at teknologiutviklingen har gjort det mulig å utvinne ressurser på havdyp over 2000 meter. Og det finnes enorme prospekter utenfor kysten.

Statoil og brasilianske Petrobras var de eneste store selskapene som så disse mulighetene da Tanzania tildelte lisenser i 2007. Senere har verdens største selskap ExxonMobil kjøpt seg inn i Statoils andel.

Samme dag som Teknisk Ukeblad besøker Statoil i Tanzania offentliggjør selskapet sitt fjerde store funn i løpet av et år.

Nå er det liten grunn til å tvile på at det blir en massiv utbygging av et anlegg for produksjon av nedkjølt flytende naturgass (LNG).

– Vi har hele tiden sagt at vi må ha dobbelt så mye ressurser som det er i Snøhvit-feltet for at vi skal gå for en utbygging. Det har vi nå. Beslutningen er ikke tatt, men jeg tror nok vi kan si at det blir utbygging, sier Holtar.

Les også: Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"

Flere prospekter: Funnene er markert med rødt. De gule er andre potensielle ressurser. Og Statoil holder nå på å modne frem nye prospekter i resten av Blokk 2.
Flere prospekter: Funnene er markert med rødt. De gule er andre potensielle ressurser. Og Statoil holder nå på å modne frem nye prospekter i resten av Blokk 2.

Internasjonalt gjennombrudd

Statoil har aldri tidligere gått inn i et jomfruelig område, skaffet seg leteblokker, funnet ressursene og ledet en utbygging på egenhånd utenfor Norges grenser.

Tanzania er det definitive internasjonale gjennombruddet for Statoil.

– Dette blir det største Statoil-prosjektet i utlandet. Myndighetene har bedt oss om å samarbeide med BG, som også har gjort et stort funn, om å bygge et LNG-anlegg. Vi har allerede begynt planleggingen og vurdert lokasjoner for ilandføring av gassen. Det blir en dyr utbygging på veldig dypt vann, sier Holtar.

Det siste funnet på 2300 meter føyer seg inn i en rekke av flere storfunn i Statoils leteblokk utenfor Tanzania. Fem letebrønner har ført til fire enorme gassfunn for Statoil og partneren ExxonMobil.

Sammen med de tidligere funnene er de totale reservene til mellom 420 milliarder og 480 standardkubikkmeter. Dette er større enn Norges nest største gassfelt Ormen Lange. Og det er god grunn til å forvente flere funn i området.

– Vi har skutt 3D-seismikk i områder hvor vi tidligere hadde ganske lite data. Og vi modner frem flere potensielle store prospekter. Vi skal fortsette borekampanjen med et nytt boreskip. Discoverer Americas skal først bore i Mosambik før vi får det hit til Tanzania, forklarer Statoil-geologen.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

Komplisert prosjekt

Statoils kjempeprosjekt i Øst-Afrika blir ikke uproblematisk. For ti år siden anså bransjefolk det som for krevende å bygge ut gassfelt på så store havdyp.

Dette blir det dypeste gassfunnet som noen gang er utbygd. To og en halv kilometer under havoverflaten skal det plasseres subseainstallasjoner med avansert elektronikk, sensorer, måleutstyr og styringssystemer.

– På så enorme havdyp er trykket svært høyt og temperaturen veldig lav, noe som skaper flere utfordringer, blant annet med hydrater i rørledningene. Dessuten blir det utfordrende å finne den beste traseen for gassrørledningen ettersom havbunnen er svært ujevn. Funnene ligger 100 kilometer fra land, forklarer Holtar.

Han ser ingen teknologiske «show stoppere» for prosjektet, men understreker at alt utstyr må kvalifiseres til bruk på så store havdyp.

– Det er selvfølgelig en teknologisk risiko knyttet til dette. Men de aller fleste mener at det er utfordringer som lar seg løse, sier teknologisjefen.

SV-topp jubler for fossil energi

Tanzania er fremdeles et svært fattig land. Mer enn syv av ti lever under fattigdomsgrensen på 1,25 dollar pr dag.

Og landet stor overfor en befolkningseksplosjon. Det anslås at befolkningen vil øke fra 50 millioner til 100 millioner de neste 20 årene. Dette vil skape store utfordringer for blant annet utdanningssystemet og innen infrastrukturutvikling.

Utviklingsminister Heikki Holmås mener befolkningsveksten blir en stor utfordring.

– Først og fremst er det viktig å sikre kvinners rettigheter over sin egen kropp. Samtidig må man få til gode utdanningsmuligheter med kvalifiserte lærere og det må bygges ut mer infrastruktur. Norge kan bidra på mange måter. Og vi bistår blant annet innen petroleum og fornybar energi.

Les også: Vurderer å sende realfagslærere til Afrika

Postitvt med gass: Utviklingsminister Heikki Holmås synes det er bra at Tanzania har funnet store mengder fossil energi.
Postitvt med gass: Utviklingsminister Heikki Holmås synes det er bra at Tanzania har funnet store mengder fossil energi.

– Positivt med gassfunn

– Er det paradoksalt for en SV-statsråd å juble for gassutbygginger i Tanzania samtidig som du kjemper mot lignende prosjekter hjemme i Norge?

– Nei, vi som har tjent oss rike på olje og gass over førti år kan ikke kreve at utviklingsland skal la være å bygge ut sine gassfelt. Norge som likevel bare putter oljemilliardene på bok bør gå foran med å holde igjen sin produksjon. Tanzania slipper ut 50 ganger mindre CO2 per innbygger enn Norge. Men de må også få hjelp til å satse på fornybar energi. Dersom alle land hadde vært som Norge ville verden gått i dass.

Les også:

Vil sveise på 4000 meters dyp

Denne bakterien skal gi økt oljeproduksjon

Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.