KARRIERE

Dette bør du spørre om på jobbintervjuet

 

 Et jobbintervju skal ikke være en monolog, men mer som en samtale, ifølge Gisle Hellsten fra Karrieresenteret i UiO.
Et jobbintervju skal ikke være en monolog, men mer som en samtale, ifølge Gisle Hellsten fra Karrieresenteret i UiO. Bilde: Colourbox
22. jan. 2013 - 09:27
Vis mer

–  Et jobbintervju er ikke et forhør, men en samtale. Det er ikke slik at de som intervjuer deg skal dundre på med spørsmål og du skal holde lange monologer. Derfor er det lurt å tenke gjennom på forhånd en rekke spørsmål du kan stille til din potensielle arbeidsgiver, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Jo mer research du gjør om bedriften, desto bedre inntrykk gjør du på jobbintervjuet, sier Hellsten.

– Du sender ut gode signaler hvis du har med deg en notatblokk på intervjuet med en rekke spørsmål som du kunne tenke deg å stille. Prøv gjerne å stille spørsmål som det er vanskelig å lese seg til.

Les også: Derfor øker siviløkonomene lønnen mer enn sivilingeniørene

Hva skjer på jobb

For eksempel kan man spørre om hva som er de langsiktige planene for selskapet har og hva slags videreutdanningstilbud som finnes.

– Spør også om hvordan en vanlig arbeidsuke ser ut og hvordan selskapet selv beskriver arbeidsmiljøet. Intervjuer kan bli litt abstrakte, derfor kan du med det spørsmålet få et mer konkret innblikk i den daglige driften, sier Hellsten. 

Assosiert professor ved BI, Ole I.Iversen, har forsket på intervju og arbeidsmiljø. Han sier at det er viktig i første del av intervjuet å fokusere på stillingens innhold og arbeidsoppgaver.

– Kandidaten bør lese gjennom stillingsannonsen grundig før intervjuet og prøve å tenke gjennom egne erfaringer og situasjoner som man kan fortelle om som er relevante for kravene.

Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.
Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Det praktiske til slutt

Iversen sier at de praktiske spørsmålene kan man ta til slutt. Det kan for eksempel gjelde lederstil.

– Hvis linjeleder deltar på intervjuet går det an å spørre hva som kjennetegner denne personens lederstil. Dette er jo en person man skal samarbeide med hver dag, så det er viktig at kandidaten også får et bilde av hvordan lederen praktiserer ledelse, sier Iversen.

– Et spørsmål av betydning, som mange unge kanskje ikke tenker så mye på er hva slags pensjonsordning virksomheten har. Hvis virksomheten kun har minsteordningen med obligatorisk tjenestepensjon vil dette for mange gi en mindre pensjon enn de trenger for å opprettholde samme levestandard som man har som yrkesaktiv.

Ifølge Iversen taper man med en dårlig pensjonsordning, og det kan være vanskelig å ta igjen senere.

Les også: Her er Norges rikeste ingeniører

Ring tillitsvalgte

Lønn og hvorvidt virksomheten er organisert i en arbeidsgiverorganisasjon er også andre forslag til spørsmål man kan stille under intervjuet.

– Det er lurt å ha kjennskap til lønnsstatistikk for bransjen, for eksempel gjennom Teknas eller NITOs lønnsstatistikk. Husk at i tillegg til en konkurransedyktig begynnerlønn så er også de årlige lønnstilleggene viktig.

Ivesen påpeker at hvis man er medlem i NITO eller Tekna kan man ta en telefon til den tillitsvalgte i virksomheten på forhånd for å kartlegge hvordan virksomheten praktiserer sin lønnspolitikk.

Ikke vær for ivrig

Iversens tips er at man skal spørre om det på intervjuet, men det må ikke virke som om det er det mest interessante ved stillingen.

– Det er viktig at det er stillingens arbeidsoppgaver og utfordringer som er hovedmotivasjonen for å søke en stilling. Man må med andre ord ikke ha hovedfokus på lønn, ferie, fritid eller annen kompensasjon.

Les også:

Nordmenn er de mest karrierekåte i Europa

De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene

Disse superelevene forgudes av Norges mektigste  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.