Neste år flytter Borregaard inn i nytt hovedkontor. Allerede nå har Moss-selskapet EVR Norge, som eier det nåværende hovedkontoret, begynt forberedelsene som kan gjøre Stjernebygget til et forbildebygg i byggenæringen.
Med på laget har de fått VRI-Østfold, et prosjekt som skal øke forsknings- og innovasjonstakten i byggenæringen.
Målet er todelt:
Det ene er å gjøre bygget miljø- og energivennlig på høyeste nivå. Det andre å tilby lokaler som gir høy brukertilfredshet for innovative og nytenkende bedrifter.
Les også: Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget
Idédugnad
I midten av januar inviterte byggets eier, sammen med VRI-Østfold, byggenæringen til et todagers seminar om mulighetene. 50 personer fra 35 bedrifter deltok, både lokale bedrifter og store riksaktører.
– Vi ble sittende med fem–seks forslag som vi må vurdere videre. Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, sa daglig leder i EVR, Finn Harald Sundby, til Teknisk Ukeblad etter seminaret.
Bygget er på 5000 kvadratmeter og er ført opp på 1960-tallet.
– Energibruken er skikkelig høy. Vi har ikke tallene, sier Jan Petter Bjerknes fra EVR Norge.
Med seg på det todagers seminaret hadde han også Snøhetta som er en av partnerne i Powerhousesamarbeidet der flere store aktører i byggenæringen har gått sammen for å utvikle miljø- og energivennlige løsninger. I disse dager åpner Powerhousealliansen sitt første prosjekt, renoveringen av et næringsbygg fra 1980 til plusshus. Energisluket er blitt energiprodusent.
– Vi ser etter de spennende kombinasjonene. Hvis vi ser på hva Powerhousealliansen har gjort på Kjørbo, så er det innovativ bruk av kjente løsninger, det er ingen revolusjon. Men de har klart å få til den rette kombinasjonen av tekniske løsninger, og de har sett helheten. Vi må få til noe tilsvarende, sier Bjerknes.
En mulighet er å dra nytte av spillvarme fra Borregaard. Arkitekter har allerede begynt å leke litt med muligheter for bygningskroppen. Noe må gjøres, men hovedstrukturene skal beholdes.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Vil ha mer FoU
VRI-Østfold er med på laget. Erlend Ystrøm Haartveit forteller at de har en satsing i Østfold for å få byggenæringen til å bruke mer FoU i egne prosjekter.
– Skal vi lykkes, må vi ha konkrete prosjekter, og ambisjonene må ligge høyt, det betyr på nivå med Kjørbo, sier Haartveit.
Han legger til at kombinasjonen av sterke riksaktører, mindre lokale bedrifter og forskningsmiljøer er ønsket. Både Sintef Byggforsk, Universitetet på Ås, Østfoldforskning og flere av partnerbedriftene i Zero Emission Buildings var til stede på konferansen.
NCC var også med på startkonferansen. Fagleder innen miljø og energi, Teresa Ribu, sier det var morsomt å se hvor mange gode ideer som kom opp når så forskjellige aktører var samlet. Det bør ikke være en begrensning at det er rehab og ikke nybygg, mener hun.
– Nei, jeg ser ingen. Det er altfor mange eksempler der man velger riving og nybygg i stedet for å rehabilitere. Det er behov for mer forskning rundt rehabilitering, både for å finne gode tekniske løsninger og for å få ned prisen.
Les også: Det beste impregneringsmiddelet blir forbudt
Industridesign på bygg
Eker Design var også med på konferansen om Stjernebygget. Tom Erik Kristiansen, leder for forretningsutvikling i industridesignselskapet, forteller at de ønsker å profilere seg mer mot bygg enn selskapet tidligere har gjort.
Han forteller at Eker Design har vært involvert i to skipsbyggingsprosjekter, som også er nytt for selskapet.
– Det førte til at designen av messe og bysse ble endret. Logistikken ble bedre, og arbeidsforholdene for de ansatte ble bedre. Vi tror det er muligheter også innen bygg.
Han trekker frem brukerinvolvering som eksempel.
– Noe av grunnkonseptet innen industridesign er tidlig kartlegging av brukerne og deres behov, og designe ut fra det. Det ser vi i mindre grad innen bygg. Kanskje vi kan få til brukerinvolvering og gjennom det bidra til å øke verdiskapingen også i bygninger, sier Kristiansen.
Les også:
Tre måter å fjerne høyblokka på