IT

Dette er arbeidsplassen til mannen bak Linux

Se video.

21. juli 2014 - 20:02

Videoen i saken er laget av The Linux Foundation.

Linus Torvalds satte for snart 23 år siden startstreken for den åpne operativsystemkjernen Linux.

Den som innbiller seg at Linux ikke har hatt suksess tar grundig feil.

I tillegg til å være grunnlaget for Android og Linux-distroer som Ubuntu, Linux Mint og Red Hat, blir også Linux-kjernen brukt av det amerikanske forsvaret, sveriges svar på NAV, Googles og Facebooks servere, de aller fleste TV-er, svært mange elektronikkartikler, CERNs partikkelakselerator og jernbane- og flygeledersystemer for å nevne noen få eksempler.

Torvalds har nå latt Linux Foundation gi publikum innsikt til hjemmekontoret hans, og vi kan nok slå fast at et ryddig skrivebord og svindyr maskinvare ikke har vært fundamentet for Linux' store fremvekst.

I det ene hjørnet av kontoret kan en så vidt skimte et skrivebord nesten helt dekket av duppedingser og gamle komponenter fra tidligere faser av den digitale æra. Dette er hans gamle arbeidsområde som blant annet rommer en multifunksjonsprinter, en MakerBot 3D-printer og en PC med kun én monitor.

Les også: Dette er verdens 10 mest populære programmeringsspråk

Går på jobben

Til høyre for det gamle skrivebordet, ser man et stående skrivebord med en tredemølle under. Dette er hans nye arbeidsområde.

– Jeg har brukt et gå-skrivebord de siste 3-4 månedene. Jeg er usikker på hvor mye det gjør for meg, men jeg er sikker på at det er sunnere enn å sitte. Jeg prøver også å holde dette skrivebordet ryddig, sier Torvalds, som ikke kan si det samme om den gamle arbeidsplassen.

På det nye arbeidsområdet sier han at han prøver å samle opp minst mulig rot.

Arbeidsgrensesnittet til Torvalds er ganske så minimalistisk. Det er lite som skinner av prangende grafiske menyer og skrivebordsmiljøer som KDE eller Unity på Torvalds' skjerm.

– Alt jeg har oppe er en nettleser for e-post og et par terminal-vinduer åpne der jeg gjør git-pulls og koding, sier Torvalds som påpeker at det har blitt mindre koding på ham den siste tiden.

Les også: Vil du ikke bytte fra Windows XP? Her er et gratis alternativ

Linus Torvalds gjør lite for å legge skjul på at han er for lat til å rydde opp i gammelt teknologiskrot.
Linus Torvalds gjør lite for å legge skjul på at han er for lat til å rydde opp i gammelt teknologiskrot.

Gammelt søppel

– Jeg er ikke veldig nostalgisk når det kommer til teknologi. Det gamle er bare gammelt og ødelagt. Jeg leker heller med de nye greiene, sier Torvalds.

Det til tross. Han ruger på mye gammel teknologi.

– Når jeg får inn ny teknologi, som er ganske ofte, vil jeg ikke kaste de gamle harddiskene ut. Jeg har bokstavelig talt en haug med harddisker som har samlet seg over de siste 15 årene, sier Torvalds som forklarer at han er for lat til å kvitte seg med dem.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også: Disse står for størstedelen av Linux-utviklingen

Skyr solen

Før i tiden jobbet Torvalds mest om natten, men etter at han fikk barn, har arbeidstidene gått over til noe som ligner mer på 9-5-skift. Linux-skaperen trekker for persiennene så solen ikke trenger inn.

– Vanligvis ser det slik ut. Jeg vil ikke at solen skal komme inn og forstyrre meg. Akkurat nå er det ikke så distraherende, men om noen måneder må jeg stenge for helt. For jeg vil ikke se ut, sier Torvalds.

Skjermet fra fristende solskinn, holder Linus seg inne med terminalvinduene. På peishylla står en bråte av pingviner tett i tett.

– Av en eller annen grunn, slutter ikke folk å sende meg pingviner. Vi har hatt mange fler enn disse, men vi måtte etterhvert gi vekk duplikatene, sier Torvalds.

Les også:

Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling  

Her er Microsofts Chromebook-dödare  

Sveriges «Nav» går over til Linux  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.