Det er i ferd med å bygge seg opp en solid storm rundt elektrifiseringen av Utsirahøyden – om den i det hele tatt blir realisert som områdeløsning.
Den siste tiden har det versert rykter om at det såkalte Utsira High Power Hub (UHPH) kan bli skrinlagt.
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft sa før helgen at man er i forhandlinger om elektrifiseringen.
Les også: Synes det er merkelig om Utsirahøyden ikke blir elektrifisert
Liten eller ingen klimaeffekt
Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, er det en uttrykt bekymring blant flere oljeselskaper omkring område-elektrifiseringen av Utsirahøyden. Bekymringene skal komme blant annet fra Statoil og Det norske.
Det er i hovedsak kostnadsutviklingen, prosjektets modenhet og tidsplanen for elektrifiseringen som er grunn til bekymring. Dette kommer frem i et møtereferat etter et møte mellom Det norske og Oljedirektoratet.
Dessuten mener man, ifølge Teknisk Ukeblad sine kilder, at elektrifisering er et klimatiltak, men som vil ha liten eller null global effekt på klimaet. Med dette som utgangspunkt mener man at prislappen blir for høy.
Det er fortsatt noe usikkerhet omkring hva elektrifiseringen av hele området vil koste, men Oljedirektoratet har tidligere konkludert med at de samlede investeringskostnadene for kraft fra land er estimert til 9,2 milliarder kroner. Samtidig vil løsningen medføre besparelser på 3,2 milliarder kroner i forhold til en referansecase med lokal gasskraft. Dermed blir netto investeringskostnader på 6 milliarder kroner.
Etter hva Teknisk Ukeblad forstår, skal dette tallet ha blitt en god del høyere siden OD la frem sin rapport.
Oljedirektoratet vil for øvrig ikke kommentere denne saken nå, da den fortsatt er under behandling.
Les også: Statoil nekter for at kraft fra land forsvinner fra Sverdrup
– Hele klimaforliket ryker
Før helgen, på Politisk Kvarter hos NRK, bekreftet klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft at regjeringen er i forhandlinger om elektrifiseringen. Men hun kunne ikke garantere at det blir en elektrifiseringsløsning, selv om hun holder fast på at klimaforliket skal løses.
– Nei, det kan jeg ikke garantere. Jeg vet at det er forhandlinger og at det er noe man ønsker å få til, men kan ikke garantere det, sa Sundtoft.
– Men da ryker hele klimaforliket, sier programlederen.
– Nei, det gjør det ikke, svarer Sundtoft.
– Jo, men det er så mange tonn det er snakk om, fortsetter programlederen.
– Det er kun ett av elementene, svarer Sundtoft.
Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, var også gjest i Politisk Kvarter. Han fulgte opp med en klar henstilling til Sundtoft;
– Det er snakk om én millioner tonn økning. Dette er ikke noe regjeringen bør forhandle om. Det er noe de må kreve, sa Elvestuen.
Tidligere medlem av Stortingets energi- og miljøkomite, Kjell Ingolf Ropstad, sier til Teknisk Ukeblad at han har hørt snakk om at det ikke kommer til å bli anbefalt elektrifisering av hele området.
– Jeg frykter at det går mot en mellomløsning. I så fall vil jeg påstå at det er en kjempebommert. Da vil jeg helt klart signalisere dette til Stortinget. Det jeg har blitt provosert over de siste årene, er hvor lite Stortinget faktisk har å si i behandlingen av utbyggingsplaner, sier Ropstad.
Les også: Oljeministeren avfeier advarslene om utsettelse av nye letelisenser
Optimal løsning
Det er Statoil, som på vegne av alle operatører og rettighetshaverne i området har ledet studiearbeidet angående elektrifisering av Utsirahøyden. Dette arbeidet er ventet ferdigstilt denne måneden. Her er det snakk om følgende utbygginger (operatør i parentes): Edvard Grieg (Lundin), Ivar Aasen (Det norske), Johan Sverdrup (Statoil) og Gina Krog (Statoil).
Statoil har allerede gått ut med en pressemelding som slår fast at Johan Sverdrup uansett kommer til å få kraft fra land. Men Statoil har ikke sagt noe om UHPH.
– Dette arbeidet pågår fortsatt. Statoil er opptatt av optimale løsninger for de kommende feltene, er den eneste kommentaren Teknisk Ukeblad får fra Statoils pressetalsmann Ørjan Heradstveit.
Hva optimale løsninger betyr, er usikkert. Men etter hva Teknisk Ukeblad får høre fra flere hold, er det sannsynlig at når den ferdige studien blir lagt frem, vil den ikke inneholde en anbefaling om å elektrifisere hele området.
Les også: Ormen Lange slipper å betale for bedret forsyningssikkerhet
Ingen kommentar
Blant annet har Det norske, som er operatør for Ivar Aasen, i et møte med Oljedirektoratet sagt at de er bekymret for Utsira-elektrifiseringen. Dette ønsker ikke oljeselskapet å kommentere.
– Dette har vi ingen kommentar til. Dette er det Statoil som må svare på, sier kommunikasjonsdirektør i Det norske, Torgeir Anda.
Det har ikke lykkes Teknisk Ukeblad å få en kommentar fra Lundin på denne saken.
Les også:
Petoro støtter utsettelsen av Johan Castberg