Da det første 4G-nettet åpnet i 2009, var det et tilbud til dem som bodde i byene.
Med tiden har nettene til Telenor og NetCom begynt å dekke større områder, og det er ikke uvanlig å finne 4G selv i grisgrendte strøk i dag.
Det er gode nyheter for mange som bor landlig til. Det er nemlig ikke helt uvanlig at man da har valget mellom en treg ADSL-linje eller ingenting.
Vi snakker av erfaring. Å betale flere hundre kroner i måneden for en skarve megabit nedlasting er ingen spesielt god deal.
Mobilt bredbånd fremstår da som et langt mer attraktivt alternativ. Ikke bare får man ofte langt høyere hastigheter, men også en fleksibel løsning man kan ta med seg på hytta eller andre steder når det trengs.
Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne
Hva slags utstyr trengs?
I tillegg til et abonnement, trengs en ruter som kan koble seg opp mot mobilnettet. Slike har egen plass til SIM-kort, og har dermed alt som trengs integrert.
Et eksempel er Huawei B593. Denne koster rundt 1800 kroner, og har mange tilkoblingsmuligheter for nettverksutstyr.
Det finnes også «lommerutere», som har batteridrift og lar deg koble til en håndfull enheter over Wi-Fi. Et eksempel er Huawei E589.
Alternativt finnes det nettverksrutere som støtter tilkobling av USB-modem. Mange av disse lar deg også bruke mobiltelefonen som modem via USB-tilkoblingen.
Har du en telefon med 4G-støtte, kan du også benytte denne som nettverksruter. Det kan da være greit å vite at disse ofte ikke har veldig god rekkevidde for Wi-Fi, og at det kan være begrenset hvor mange enheter du kan koble til.
Operatørene tilbyr nettverksrutere med 4G-støtte i sine nettbutikker, med eller uten bindingstid.
Les også: Netcoms 4G-ruter skal erstatte ADSL
Du trenger de største datapakkene
Mange operatører har bredbåndstilbud som i praksis lar deg skrote din kablede internettforbindelse hjemme.
Om du vil fortsette å bruke internett som normalt, holder det ikke med datapakker på 5 GB, eller engang 15 GB. I alle fall ikke om du vil strømme musikk og film, laste ned programmer, oppdatere mobiler, nettbrett og datamaskiner og slikt.
Spesielt ikke om dere er flere i husholdningen. Da kan 15 GB være brukt opp på noen dager.
Hvor mye datatrafikk man faktisk bruker i løpet av måneden er gjerne ikke noe man har noe forhold til. For eksempel kan en spillkonsoll spise flere titalls gigabyte i løpet av måneden i oppdateringer og spillkjøp.
I tillegg kommer alt annet du bruker nettforbindelsen til.
Strømming av HD-video fra Netflix tar cirka 3 GB i timen. Med høyeste kvalitet vil Spotify forbruke 144 MB i timen. YouTube kan bruke så mye som 1,8 GB i timen med HD-video.
Det baller fort på seg. Med en kablet internettforbindelse trenger man som regel ikke å tenke over dette. Med mobilt bredbånd bør man ha et noenlunde bevisst forhold til hvor mye data aktivitet på nettet vil «koste».
Ideelt sett burde man hatt ubegrenset datatrafikk, men det er det ingen av mobiloperatørene som tilbyr.
Noen operatører tilbyr imidlertid meget store datapakker. Felles for alle er at de opererer i Netcoms nett. Selv ikke Telenor tilbyr abonnement med datapakker av vesentlig størrelse.
Vi har funnet frem til de mest attraktive tilbudene med svært store datapakker, og hva som skiller dem.
Les også: Slik ser du USA-Netflix på mobilen
Banzai 4G
Nettverk: NetCom
Hastighet: Inntil 80 Mbps
Mengde: 100 GB - 599 kr pr måned
Banzai 4G 100 GB er i utgangspunktet et mobilabonnement, og ikke et rent mobilt bredbåndsabonnement. Det betyr at du også kan bruke abonnementet til tale og SMS.
I tillegg til 100 GB data inkluderer abonnementet fri bruk av tale og SMS og MMS.
Det vil åpenbart være upraktisk å måtte flytte SIM-kortet fra mobilen til bredbåndsruteren når du kommer hjem. Da har du valget mellom å aktivere hotspotfunksjonalitet på mobilen din når du er hjemme, eller å skaffe et tvilling-SIM.
Den første løsningen kan gjerne fungere greit om du bor alene, men bor det flere i huset er en tvillingløsning veien å gå. Dette koster 30 kroner i måneden, slik at du får en totalpris på 629 kroner i måneden. Samtaler og meldinger til spesialnummer vil komme i tillegg.
Det er også verdt å vite at operatøren ikke sender faktura. Du må registrere et Visa eller Mastercard når du blir kunde, så belastes du direkte på kortet. Det er dog mulig å se faktura på operatørens nettside.
Når du har brukt hele datakvoten din reduseres hastigheten til 64 kbps. Du belastes ikke for overforbruk av datatrafikk.
Skulle du trenge mer data koster dette 89 kroner pr ekstra GB. Vi er dermed ikke helt sikre på om vi er enige i Banzais påståand om at «vi flår deg ikke for ekstra data!».
Alt i alt fremstår dette likevel som det beste tilbudet dersom du vil ha alt i ett og en romslig datakvote.
Chess
Nettverk: NetCom
Hastighet: Inntil 80 Mbps
Mengde: 100 GB - 599 kr pr måned
Chess Mobilt Bredbånd XXL har samme pris som Banzais tilbud. Det er imidlertid noen forskjeller det kan være greit å være oppmerksom på.
Du kan ikke kombinere abonnementet med tale. Altså må du ha et vanlig mobilabonnement i tillegg.
Når du har brukt opp kvoten din, reduseres hastigheten til 120 kbps. Da kan du eventuelt kjøpe ekstra datapakke, men du vil ikke faktureres for overforbruk.
Dette koster 99 kroner for 2 GB, 199 kroner for 5 GB, og 249 kroner for 10 GB. Det er et vesentlig påslag, men fortsatt betydelig billigere enn hos Banzai 4G.
Chess opererer heller ikke med kortbelastning. Du får altså en regning i ettertid.
Alt i alt fremstår Chess' tilbud som et fullgodt alternativ til de andre dersom du ikke ønsker å kombinere abonnementet med tale og SMS.
NetCom
Nettverk: NetCom
Hastighet: Inntil 80 Mbps
Mengde: 100 GB - 599 kr pr måned
NetCom Mobilt Bredbånd Hjemme inkluderer 100 GB data. Som hos søsterselskapet Chess, er det ikke mulig å kombinere tilbudet med tale og SMS.
Ved oppbrukt datakvote reduseres hastigheten til 120 kbps. Det er ingen fakturering for overforbruk, men det er mulig å kjøpe ekstra datakvote.
Prisene er 79 kroner for 1 GB, 129 kroner for 2 GB, 199 kroner for 10 GB og 299 kroner for 20 GB. NetCom har dermed den laveste prisen dersom du trenger en god dose ekstra data en måned.
Tilbudet fremstår i det store og hele som Chess' tilbud. Ikke så rart, i og med at NetCom og Chess begge er en del av TeliaSonera-konsernet.
Les også: Skal du velge Wimp eller Spotify?
Andre operatører
Det er selvsagt ikke bare leverandører som benytter NetCom-nettet som tilbyr mobilt bredbånd.
Ser vi på priser og datamengder fremstår de andre som lite attraktive dersom du vil kutte internettkabelen.
Telenor: Største datapakke er 20 GB til 499 kroner i måneden. Det gir en pris pr GB på 24,95 kroner.
Tele2: Største datapakke er 20 GB til 299 kroner i måneden. Det gir en pris pr GB på 14,95 kroner. Til gjengjeld kan du også bruke abonnementet i Sverige.
Ice.net: Største datapakke er 8 GB til 299 kroner i måneden. Det er en liten mengde, og gir en pris pr GB på hele 37,37 kroner. Fungerer også i Sverige og Danmark.
Mindre operatører som Talkmore, OneCall og Telio, har ikke aktuelle tilbud for deg som vil bruke mobilt bredbånd som primær internettforbindelse.
I tillegg kommer aktører som leverer trådløs internettilgang via andre radioforbindelser.
Tooway: Leverer bredbånd over satelittlink, største pakke er 100 GB for 999 kroner i måneden. Du kan i tillegg benytte inntil 40 GB ekstra nattestid i løpet av fakturaperioden uten at dette belastes 100 GB-kviten. Du må installere antenne. Hastigheten er inntil 22 Mbps ned og 6 Mbps opp.
Breiband.no: Forhandler Tooway, men også sitt eget radiobredbånd de kaller «5G». Løsningen gir inntil 6 Mbps opp og ned, og inkluderer helt fri bruk. Har svært begrenset dekningsområde.
Les også:
Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet
Snart blir det 4G på flytog, t-bane og på Gardermoen