–Vanligvis holder Forskerfabrikken ulike kurs i naturvitenskap for barn og unge, men i dag er det premiere på Biotek for dummies. Det er et kurs for voksne som har ingen eller lite kunnskap om bioteknologi, sier Hanne S. Finstad, leder for Forskerfabrikken.
Bedre forståelse
På kurset blir det formidlet grunnleggende kunnskap om bioteknologi. Deltagere kommer fra Tekna, Radiumhospitalet og legemiddelfirmaer.
Felles for alle deltagere er at de jobber innenfor farmasøytiske miljøer, men indirekte. Det vil si de har økonomisk eller administrativt ansvar i firmaer.
– Jeg er utdannet økonom og jobber med salg på Oslo Cancer Cluster. Det er et samarbeid mellom en rekke bedrifter for å finne nye medisiner mot kreft. For meg er kurset midt i blinken fordi da forstår jeg bedre den teknologien og forskningen som er en viktig del av organisasjonen, sier Bente Prestegård.
– Bare for fem år siden var det svært kostnadskrevende å holde et slikt kurs. Men nå har produktene blitt billigere og mer trygge å håndtere. Det er for eksempel ingen problem å holde kurset utenfor laboratoriet, sier Finstad.
Les også: – Spikeren i kista for bioteknologimiljøet
– Bioteknologimiljøet er ikke truet
Lærer om DNA
I løpet av det 6 timer lærer elever i hvite labfrakker om hvordan DNA fungerer og prøver ut en case med en stor familie som har en genetisk sykdom.
Elever får også gjennomføre en smittespredning i praksis for også gjennom ELISA immunanalyse finne kilden til et virus.
Aktuelt med bioteknologi
Ifølge Siri Tveito, postdoc ved Radiumshospitalet, er det viktig å lære seg de mest grunnleggende begrepene innenfor bioteknologi fordi de er blitt en naturlig del av vårt samfunn.
– Bare for 20 år siden var ikke det nødvendig å kunne begreper som DNA og genmodifisering. Men nå er det noe enhver samfunnsborger må kjenne til fordi det er en del av vårt samfunn og politiske dagsorden, sier Tveito.
Les også: Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset