Prosjekter som til sammen skal hente ut minst 3,1 milliarder fat oljeekvivalenter, er på vei ut i produksjon de neste fem årene.
Dette er en oversikt ni felt som bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog) ser på som de viktigste utbyggingene i de kommende årene.
Les også: Slik kan norsk sokkel bli billigere
Syv i Nordsjøen
Feltene som Norog trekker frem, er fordelt med ett felt i Barentshavet (Goliat), to felt i Norskehavet (Aasta Hansteen og Maria), og de siste syv i Nordsjøen.
I Nordsjøen er det følgende felt som blir trukket frem. Forventet produksjonsstart i parentes: Martin Linge (2016), Valemon (2014), Ivar Aasen (2016), Gudrun (2014), Edvard Grieg (2015) og Johan Sverdrup (2018).
Et raskt overslag over reservene viser at disse ni feltene etter planen skal produsere minst 3,1 milliarder fat oljeekvivalenter.
Les også: Oljeboring og skipstrafikk gir mer norsk romvirksomhet
Dette skal feltene produsere (alt er regnet ut i oljeekvivalenter):
- Martin Linge: 189 millioner fat
- Goliat: 190 millioner fat
- Gudrun: 127 millioner fat
- Ivar Aasen: 150 millioner fat
- Aasta Hansteen: 295 millioner fat
- Maria: 120 millioner fat
- Edvard Grieg: 165 millioner fat
- Valemon: 206 millioner fat
- Johan Sverdrup: 1,7 milliarder fat (minst)
Dette utgjør totalt 3141 millioner fat oljeekvivalenter. Med en oljepris som i dag utgjør dette verdier på omkring 345,6 milliarder dollar. Omregnet til norske kroner, utgjør dette i overkant av 2100 milliarder.
Les også:
Castberg-utsettelsen
I Barentshavet er det kun Goliat som står oppført. Det mye omtalte Johan Castberg-feltet har som kjent blitt utsatt.
Dette som en følge av både usikkerhet i ressursanslagene, men også fordi regjeringen valgte å oppjustere skattenivået på sokkelen.
Dette gjør at partnerskapet vurderer andre løsninger, som ifølge Norog vil kutte ned på fleksibiliteten.
– De opprinnelige investeringsestimatene har steget fra mellom 80 og 90 milliarder kroner, til over 100 milliarder kroner. Sammen med endringene i friinntekten har dette bidratt til utsettelse og at andre alternative utbyggingsløsninger blir vurdert. Blant annet vurderes det å kutte ned på fleksibiliteten for fremtidige tilknytninger ved å laste oljen over på skip, lignende det Eni gjorde med Goliat-feltet, skriver Norsk olje og gass i sin konjunkturrapport.
Les også: Slik bruker de induksjon på havbunnen
Kan investere titalls milliarder i Skarfjell
Et annet felt som ikke er med på listen, er Wintershalls Skarfjell-funn nord i Nordsjøen.
– Ressursanslaget for Skarfjell ligger alene på 60-160 millioner fat olje. I samme område er det funnet opp mot 400 millioner fat olje og 38 milliarder standard kubikkmeter gass som ennå ikke er utbygd. På tross av at mye ennå er usikkert, ser man for seg flere titalls milliarder investerte kroner hvis partnerne satser på Skarfjell som hub, heter det i rapporten.
Les også: Dette kan bli prøvesteinen på samarbeidet Norge-Russland
50 milliarder til Sverdrup
Når det gjelder den største utbyggingen de kommende årene, Johan Sverdrup i Nordsjøen, beregnes det 50 milliarder kroner i investeringer.
– Det er ventet investeringsbeslutning for Johan Sverdrup i løpet av 2014, og med first-oil planlagt i 2018 vil følgelig konseptvalget ha betydelig påvirkning på investeringsanslagene i og med at hele første del av investeringsperioden er sammenfallende med analyseperioden, skriver Norog.
– Vanndybden i området vil nok redusere partnernes konseptuelle valgmuligheter. Dette vil mest sannsynlig vil føre til at den mest plausible løsningen blir en fast utbygging med flere plattformer, og med investeringer rundt 50 milliarder kroner innenfor analyseperioden.
Les også:
Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland
På ett år fakles mer naturgass i verden enn all gassproduksjon i Norge