T2

Dette er de beste kameramobilene nå

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
7. okt. 2013 - 18:45
Vis mer

Det er en grunn til at vi ofte legger det store kameraet hjemme og tar ferie­bildene med mobilkamera.

Men er mobilkameraene blitt bra nok til å stå på egne bein? Vi har kikket på de nyeste og antatt beste kameramobilene: Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z1.

Større detaljnivå

Nokia Lumia 1020 har en bildesensor på hele 41 megapiksler (millioner bildepunkter), det dobbelte av Z1.

Likevel krever ikke et bilde på Instagram eller Facebook mer enn 1–2 megapiksler for å se bra ut. Så hvilken betydning har egentlig disse megapikslene i vanlig bruk?

Overordnet sett kan vi si at flere piksler gir større detaljnivå, som betyr noe når bilder skal forstørres eller du ønsker å bruke et utsnitt. I teorien går dette gjerne på bekostning av støy og lysfølsomhet, fordi hver enkelt piksel da får mindre lys.

Dette kan motvirkes ved å bruke en større sensorbrikke, eller ved at piksler kan «slås sammen» til færre piksler ved behov. Det er slike teknikker som brukes av både Nokia 1020 og Sony Z1.

Begge disse kameraene framstår svært godt i forhold til tidligere generasjoner. Det er først når vi setter dem på større utfordringer og finkikker på bildene at de store forskjellene kommer fram.

På bildet vårt av Big Ben (se full versjon i bildegalleriet over) takler begge kameraene det sterke motlyset godt, og bildene ser generelt bra ut.

Men zoomer vi kraftig inn ser vi tydelig forskjell på detaljnivået på de to kameraene med standard innstillinger.

Les også: Samsungs nye bildesensor skal gi langt bedre bilder i dårlig lys

 

Hvitbalanse

På mange av bildene ser vi at Nokia 1020 gene­relt har noe gulstikk, mens Sony Z1 viser for mye blått.

Begge kameraene fungerer fint innendørs uten blits, men pass på at det ikke blir for gult. Nokia har en kraftig Zenon-blits mot Sonys vanlige LED-lampe.

I et mørkt bymiljø kunne vi observere at både Nokia 1020 og Sony Z1 tok imponerende gode og skarpe bilder i skinnet fra neonlysene.

De lyssterke objektivene kommer her til sin rett, og vi ser for eksempel at Samsung S4 Zoom med sin lavere lysstyrke falt helt igjennom under slike forhold.

Hvis vi etterpå sjekker bildene med lupe, er det likevel et godt stykke fra speilreflekskvalitet. Men det er kanskje ikke så viktig?

Hastighet

Det som ER viktig, er at du får tatt bildene når du ønsker. Her må vi si oss skuffet over Nokia 1020, som er treg både i oppstart og mellom hvert bilde.

Med full oppløsning tar det rundt fire sekunder fra bildet tas til kameraet er klar til å ta et nytt bilde. Med så mange megapiksler og algoritmer tar det tid å kverne igjennom alt, men fra et brukerståsted er det likevel lite holdbart.

Kameraet på Sony Z1 framstår som langt raskere, og har en snedig burst-funksjon som tar hele 61 bilder på rappen og enkelt lar deg velge ut det beste øyeblikket.

Halvparten av disse tas faktisk før du trykker på utløseren. Nokia har en enklere funksjon som tar 10 raske bilder.

Les også: Dette er Canons svar på konkurransen fra mobilkameraene

Nattsyn: Både Sony Xperia Z1 og Nokia Lumia 1020 fungerer overbevisende i dårlig lys. Dette er tatt med Nokia 1020. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Nattsyn: Både Sony Xperia Z1 og Nokia Lumia 1020 fungerer overbevisende i dårlig lys. Dette er tatt med Nokia 1020. Foto: Eirik Helland Urke

Video

Begge kameraene har gode videofunksjoner med opptak i full HD, som også fungerer relativt godt i svak belysning.

Sony Z1 har en spennende mulighet for livepublisering av video. Nokia har en bildestabilisering som også fungerer bra på video, samt mulighet for digital zoom uten særlig kvalitetstap.

Av de minst nyttige funksjonene kan vi jo nevne AR-funksjonen (Augmented Reality) på Sony Z1, som lar deg putte inn effekter som dinosaurer eller fisker i bildene dine.

Begge kameraene har gode manuelle muligheter og panoramafunksjon.

Ekstra grep

Både Sony Z1 og Nokia 1020 fungerer greit å holde i hånden når bildene skal tas, med en fordel til Nokia 1020 som bruker mykere materialer­ og er rundere i kantene.

Til denne mobilen kan du også få et ekstra kameragrep som gir stødigere grep, stativfeste, bedre utløser­knapp og ekstra batteri. Men den får ikke plass i bukselomma uten videre.

Begge mobilene har gode og skarpe skjermer som viser bildene godt både før og etter opptak. Skjermen på Sony Z1 framstår som både skarpere og mer responsiv, og har da også en høyere oppløsning med full HD.

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Augmented Reality: Med Sony Xperia Z1 kan du enkelt gjøre om T-banevognen til et akvarium. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Augmented Reality: Med Sony Xperia Z1 kan du enkelt gjøre om T-banevognen til et akvarium. Foto: Eirik Helland Urke

Windows eller Android

Valget mellom Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z1 er også et valg mellom Windows Phone og Android, noe vi heller ikke kommer utenom som kamerabruker.

Det finnes for eksempel ingen offisiell Instagram-app for Windows Phone, og for avansert bildebehandling er det enda færre muligheter.

Nokia har derfor kommet støttende til med et utvalg av gode foto-apper tilpasset sine mobiler. Generelt kommer mobilappene gjerne sist til Windows Phone, om de kommer i det hele tatt.

Derfor er det lurt å vurdere om du får de appene du ønsker ved å velge en Windows-mobil.

Konklusjon

Det er helt klart at Nokia 1020 totalt sett byr på den beste bildekvaliteten av disse to kameraene, og kanskje best i hele markedet.

Samtidig er ikke Sony Z1 veldig langt bak, samtidig som denne mobilen framstår raskere og med noen unike bildefunksjoner.

I tillegg kommer altså valget mellom Windows Phone og Android.

Som kameramobiler synes vi begge modellene imponerer stort, og du kan vanskelig gjøre et galt valg om kameraet er viktigst for valget av mobil.

Big Ben: Begge mobilkameraene takler motlys bra. Dette er tatt med Nokia 1020. Foto: Eirik Helland Urke

Les også:

Med denne mobilen kan du ta undervannsbilder

TEST Sony Xperia Z1:

Se Bergen i gigapiksel-format

Zoom inn på hver bygård i Tromsø  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.