Kaldt vær, varm stemning og mye god mat er tegn på høytid – men også kilder til brann. Brannvernforeningen og DSB ber folk være oppmerksomme for å unngå dødsbranner i jula.
Så langt i 2014 har 54 mennesker mistet livet i branner i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Året før mistet 61 personer livet, noe som var en oppgang på over 50 prosent fra 2012.
Det er få dager igjen av året, men de er også dagene med størst brannfare i norske hjem.
– Det er godt over dobbelt så mange branner disse ukene som ellers i året. I snitt de siste 20 årene har ni personer dødd i brann i desember, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.
Gjennom året jobber han og stiftelsen for å forebygge branner. I julen går foreningen alltid går ut med ekstra advarsler.
Les også: Disse batteriene kobler den gamle røykvarsleren til internett
Årsakene
Komfyrbranner etter matlaging, overbelastning av elektriske anlegg og levende lys er vanlige årsaker til brann hele året, men et ekstra stort problem i desember.
– Økningen i desember kan til dels forklares med kulde. Med lang tids kulde øker brannfaren, hvor folk fyrer i peisen, skrur på ovner og tenner levende lys. I julen er vi flinke til å kose oss og lager gjerne mer mat, sier Kalheim.
– Så folk må passe på å ikke kose seg for mye?
– Kos er viktig, men det må gjøres på en trygg måte. Det er enkle ting som må passes på. En må sørge for at levende lys ikke står sammen med brennbare materialer, aldri forlate rom med levende lys og passe på kokeplater og ovner, sier Kalheim.
Les også: Sprinkleranlegg kunne reddet to av tre som omkommer i brann
Komfyren topper statistikken
Ifølge DSB vet bare to av ti nordmenn hva som er den hyppigste brannårsaken i norske hjem. Svaret er komfyren – også i jula.
– Det meste du har i panna er brennbart, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder for elektriske produkter i DSB.
Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen, med antent olje, fett og mat i panner og gryter som hovedårsak.
– Typisk for jula er mange smultbranner og brann i ribbefett, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med slike stressperioder, sier Yngve Høvig, fagsjef for skadeoppgjør i Frende Forsikring.
Les også: Det kan bli påbudt med flere røykvarslere i hjemmet
Menneskelig svikt
Alkoholinntaket øker også i jula og med alkoholbruk følger ofte mat i sene nattetimer. Nattmat bør kjøpes på byen eller på vei hjem, mener Høvig.
– Rusen gjør at du sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboen som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet, sier Høvig.
Felles for de fleste dødsbrannene er at tekniske feil sjelden er utslagsgivende. Menneskelig svikt er en stor faktor, med glemsel som et utslagsgivende punkt.
Brannvernforeningen oppfordrer siste person som legger seg i en bolig til å ta en sjekkerunde.
– Gode råd, året rundt: Slokk lys i huset, sjekk kaffetrakter, levende lys og kokeplater. Det er enkle ting som ikke koster noe. Ofte kjenner vi på inngangsdøra om den er låst før vi legger oss. Å luke vekk de enkle brannkildene på kort tid er like enkelt, mener Kalheim i Norsk brannvernforening.
Les også:
Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler
Tyske forskere: Batterier til solcellestrøm kan være livsfarlige