Onsdag morgen kom meldingen om at Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil med umiddelbar virkning. Årsaken er at Lund har fått ny stilling som toppsjef for britiske BG Group.
Teknisk Ukeblad har laget en kort oversikt over de to selskapene.
Statoil
Statoil, som Helge Lund har ledet de siste ti årene, hadde ved utgangen av 2013 over 24.000 ansatte. Dette tallet er trolig noe lavere i dag, etter en rekke kutt i selskapet.
Statoil er et aksjeselskap, hvor den norske staten er den største eieren, med en direkte eierandel på 67 prosent.
Selskapet er den suverent største aktøren på norsk sokkel, og er operatør for om lag 70 prosent av all olje- og gassproduksjon i Norge.
Statoil er også største eier i gigantfunnene som utgjør Johan Sverdrup. Totale ressurser i feltet er estimert til mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter, og det har en produksjonshorisont på 50 år.
Les også: – Tror vi ser den første kvinnelige konsernsjefen i Statoil
I 36 land
Selskapet er blant verdens største selgere av råolje og kondensat og nest største leverandør av gass til det europeiske markedet. Prosessering og raffinering inngår også i virksomheten, i tillegg til prosjekter med andre former for energi, blant annet vindkraft, fangst og -lagring av CO2.
Statoil har virksomhet i 36 land og territorier, både ellers i Europa, i Nord- og Sør-Amerika, Australia, Asia og Afrika. Om lag halvparten av selskapets letevirksomhet foregår nå utenfor Norge, og 37 prosent av egenproduksjonen kom fra internasjonale aktiviteter.
I 2013 var samlet egenproduksjon av væsker og gass på 1940 millioner fat oljeekvivalenter per dag.
Statoils driftsinntekter var i 2013 på 637,4 milliarder norske kroner.
Les også: Professor: Tiden var inne for jobbskifte for Lund
BG Group
Fra 2. mars 2015 vil Helge Lund stå som øverste sjef for de 5200 ansatte i britiske BG Group.
Selskapet opererer i 24 land over hele verden og har eierinteresser i felt i Australia, Brasil, Egypt, India, Kasakhstan, Thailand, Trinidad & Tobago, Tunisia, USA, Storbritannia og Norge.
Selskapet produserer hovedsakelig gass (70 prosent) og har en av de største LNG-flåtene i verden med sine 25 skip.
16 prosent av produksjonen skjer på britisk sokkel. Selskapet har operatørskapet på flere felt og infrastrukturhuber i den sentrale delen av Nordsjøen: Armada, Everest og Lomond, Blake og Jackdaw.
Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen
10 lisenser i Norge
Her i Norge er selskapet inne i 16 lisenser, blant annet i Barentshavet sørøst.
BG Group er også i gang med utbyggingen av Knarr-feltet. Feltet ligger 50 kilometer nordøst for Snorre og skal bygges ut med en FPSO (flytende produksjonsenhet) og to havbunnsrammer.
Oljen skal lastes fra FPSO-en til tankskip, mens gassen skal eksporteres i en ny gassrørledning til Flags og videre til St Fergus i Storbritannia.
Et av de større prosjektene selskapet har på gang er Queensland Curtis LNG i Australia, der man skal utvinne naturgass fra kullforekomster og gjøre det om til LNG.
BG Group hadde i fjor driftsinntekter på 19 milliarder dollar, eller 124 milliarder kroner i skrivende stunds kurs.
Les også:
Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen
Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette