BARCELONA: Småcelleentusiastene har organisert seg. Det vil si dem som ser et stort potensial for mobilt bredbånd og telefondekning i segmentene under de store basestasjonene som dominerer i dag.
De fleste i industrien ser at det begynner å bli vanskelig å fortette byer med de tradisjonelle basestasjonene. Nå trengs det små til bittesmå basestasjoner som i praksis knyttes til internett eller til teleselskapenes egne nettverk.
De store vil ha smått
Interessen for små antenner betyr ikke at dette drives av småselskaper. De store teleoperatørene er veldig opptatt av utviklingen.
Blant de 67 medlemmene i Small Cell Forum er mange av de store teleoperatørene og utstyrleverandørene fra hele verden. Forumet har logget stemningen og 98 prosent av alle mobiloperatørene sier at småceller er svært viktige for fremtiden deres.
– Allerede i dag er det seks millioner småceller installert rundt om i verden, og det er mer enn alle såkalte makroceller til sammen. Men de gjør ikke så mye ut av seg. Veksten fremover vil bli formidabel og mye større enn på makroceller. Innen 2016 vil antallet små celler vokse med nigangeren og vil utgjøre 91 prosent av alle små og store basestasjoner. Dette handler om både dekning, kapasitet og ikke minst kostnader for teleindustrien, sier Gordon Mansfield fra AT&T, som er formann i Small Cell Forum.
Les også: Om ett år får du raskere nett på t-banen
Mest av de minste
Det er femtoceller, det vil si de som folk og småbedriftene setter opp inne for å få eller forbedre dekningen, som vil utgjøre 85 prosent av veksten som kommer.
Men det meste av de nye inntektsstrømmene som denne utviklingen vil dra med seg vil komme fra småceller i bygninger og utendørs.
Bare AT&T vil rulle ut 40 000 nye småceller innen 2015, og den skjer over hele verden.
Bedrifter og privatpersoner driver etterspørselen etter de minste cellene. De som klassifiseres som femtoceller og picoceller. Her står kundene selv for nettilgang og strøm.
De litt større småcellene, mikrocellene, er det teleselskapene som anskaffer flest av. De brukes til urban fortetning og står utendørs eller i bygninger med dårlig dekning og på kjøpesentre.
Der blir de koblet inn i det store radioplanlagte nettverket deres, og det er selskapene som står selv for nettforbindelse og strømforsyning.
Også på 4G
De aller minste hjemmecellene, femtoceller, brukes av stadig flere, og nå er de kommet i 4G-utgave også. I Japan har NTT DOCOMO allerede tatt dem i bruk.
Wifi vil også bli en del av småcellestrategien. Mange av disse antennene, spesielt de som er innendørs, vil også gi wifi-dekning og mobilt bredbånd på flere frekvenser.
Forumet peker på at det å koble alle de små basestasjonene til nettverket ikke lenger er noen barriere for utrullingen. Det er nok bredbånd tilgjengelig de fleste steder der det trengs, og når de settes opp i områder uten brebåndsdekning begynner til og med satellittforbindelse å bli et godt alternativ.
Les også:
De rødgrønne forsinker bygde-bredbåndet