I kjølvannet av Samsungs og Apples kjekling om patenter i retten nylig, har det dukket opp en del dokumenter som gir innsikt i forholdet mellom mobilprodusentene og Google, skriver Recode.net.
Et dokument som dukket opp i rettsaken Apple nylig vant beskriver den såkalte MADA-avtalen (Mobile Application Distribution Agreement) mellom Samsung og Google opp. Denne beskriver hvilke krav Google stiller til Samsung om de ønsker å benytte seg av deres apper.
Avtalen er fra 2011, og selv om denne er mellom Samsung og Google, er det sannsynlig at avtalen er tilsvarende med andre produsenter.
Google-appene er for eksempel YouTube, Google Maps eller Google Play – tjenester så godt som alle Android-telefoner du får kjøpt hos norske mobilforhandlere er utstyrt med.
Les mer: Apple saksøkte Samsung for milliarder. Fikk «småpenger»
Alt eller ingenting
Mobilprodusentene kan ikke velge og vrake i disse appene. Om de bare vil ha én må de ta alle. Det vil si at Google dikterer at en god del apper må være forhåndsinstallert på telefonen eller nettbrettet.
En titt på for eksempel Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå viser at det er snakk om en hel del: Chrome, YouTube, Play Butikk, Maps, Gmail, Google+, Bilder, Google, Talesøk, Hangouts, Play Filmer, Play Aviskiosk, Play Spill, Google Innstillinger, Nyheter og vær, og Disk. Altså 16 apper i dette tilfellet.
Les også: Nå vil Facebook vite hvor mye du trener
Google må være standard søkemotor
Google krever også at Google er satt som standard søkemotor, og at en deres søkewidget skal være plassert en gitt plass på startskjermen.
Avtalen er ikke bare til ulempe for mobilprodusentene. Google tar nemlig på seg det rettslige ansvaret for brukes av Google-appene.
Det vil si at dersom for eksempel Apple saksøker Samsung for funksjonalitet i en av Googles apper, vil Google ta ansvaret for dette. Det var også tilfellet i den nylig rettsaken, hvor Google ble brakt inn som part i saken.
Fortsatt mulig å lage Android-telefoner uten Google-tjenester
Det er for øvrig mulig å lage Android-telefoner uten å involvere Google i det hele tatt. Android er fremdeles et åpen kildekode-prosjekt, og de som ønsker det kan benytte såkalt AOSP (Android Open Source Platform). Mens Googles apper og tjenester er proprietære, er operativsystemet i bunnen åpent.
Flere produsenter benytter seg av denne muligheten. Nokias kommende Android-baserte telefoner, Nokia X, er basert på AOSP og slipper dermed unna Googles krav. Også kinesiske Xiaomi og Amazon benytter seg av AOSP i sine produkter.
Les mer: Android på Nokias vis
Med tanke på Samsungs dominans i mobilverdenen, og det store antallet mobilprodusenter som satser på plattformen, skulle en kanskje tro at AOSP bare var en liten del av Android-universet.
ABI Research sine tall for mobilmarkedet i fjerde kvartal i fjor pekte på at Android var installert på 77 prosent av verdens smarttelefoner.
Den totale andelen AOSP-enheter var imidlertid beregnet til å være hele 25 prosent.
Les også:
Klarer Facebook å endre måten vi bruker mobil på?
Microsofts Nokia-oppkjøp er endelig i boks
Tre tjenester du bør slutte å betale for