Enkelte yrkesgrupper er det ikke nok av på verdensbasis, melder bladet Business Week.
Arbeidsgiverne sliter med å finne kvalifiserte folk til ledige stillinger. Statistikk fra Manpower viser at dette er yrkene som mangler folk.
- Selgere: Over hele verden er det mangel på gode selgere, spesielt i USA og Japan. Men også i Norge er det ikke enkelt å besette salgsstillinger i disse dager.
- Rørleggere/elektrikere: Håndverkere er en annen gruppe det er stor mangel på i mange land. I Norge kan kommer flere og flere rørleggere, elektrikere, snekkere, sveisere og andre faglærte håndverkere fra Polen eller Baltikum.
- Laboratorieteknikere: På verdensbasis er det for få kompetente lab-teknikere. Særlig i Østen, for eksempel i Kina, er dette et problem. Her i landet er det for eksempel stor etterspørsel etter bioingeniører i disse dager.
- Ingeniører: Det samme gjelder ingeniører. Norge utdanner ikke nok ingeniører, blant annet på grunn av at ungdommen velger bort realfagsorienterte studier. I fjor steg dog søkertallene til ingeniørstudier for første gang på lenge. Etterspørsel etter ingeniører gir også høye lønninger.
- Revisorer og finanseksperter: Lønnsomhet er grunnpilaren for næringsvirksomhet. Derfor trengs det alltid folk som kan styre budsjettene. I dag er det viktigere enn noensinne.
- Ufaglærte produksjonsmedarbeidere: Mange steder er det slik at ingen vil ha disse jobbene, som ofte er fysisk slitsomme, lite varierte og dårlig betalt. Særlig i Øst-Europa, Kina og India er mange slike jobber ubesatte.
- Industriarbeidere: Det gjelder også faglærte industriarbeiderjobber, som er kommet litt i bakleksa etter som andelen som har høyere utdanning er økt.
- Maskinister og maskinoperatører: I tråd med at maskinene har tatt over arbeidet som mennesker gjorde tidligere, har behovet for operatører økt. Men tilgangen på folk med erfaring fra slikt arbeid har ikke fulgt med.
- Buss-, lastebil- og drosjesjåfører: Sjåfører er det særlig mangel på i store byer, deriblant Paris, New York og Barcelona. Oslo er også rammet. Både Oslo Sporveier/Ruter og NSB har ubesatte stillinger.
- Direktører: Det høres rart ut, men i enkelte deler av verden er det for få folk med MBA-grad og ledererfaring. Det gjelder for eksempel i tidligere kommunistiske land. Der har mange teknisk utdanning, men svært få har utdanning i innen business og ledelse. I Norge er ikke dette et problem.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Fra ventiler til IT: Skal hjelpe norsk industri inn i KI-revolusjonen