MOBIL

Dette er nytt i iOS 8

Mange store nyheter for deg som har iPhone eller iPad.

Apple har lansert ny utgave av iOS.
Apple har lansert ny utgave av iOS. Bilde: Apple
Marius ValleMarius ValleJournalist
2. juni 2014 - 21:28

Apple åpnet i dag utviklerkonferansen World Wide Developer Conference (WWDC) i San Francisco. Dette er den 25. WWDC i rekken, og det var på forhånd ventet at Apple skulle benytte anledningen til å lansere en ny versjon av iOS og OS X.

Og ganske riktig ble det lansert en ny versjon av deres operativsystem for datamaskiner. Den nye versjonen har fått navnet OS X Yosemite, har fått oppdateringer i brukergrensesnittet, et nytt varselsenter, og en forbedret søkefunksjon, og er selvsagt «den beste versjonen noensinne».

I samme slengen lanserte Apple skytjenesten iCloud Drive, som i bunn og grunn gir iCloud samme funksjonalitet som andre skytjenester ved at du enkelt og greit får en fillagringsplass i skyen. Disse filene får du tilgang til på Mac OS, Windows og iOS.

De lanserte også en tjeneste kalt MailDrop, som lar deg sende større filer enn det som typisk er mulig eller praktisk via e-post. Omtrent som å sende en lenke til Dropbox i stedet for selve filen, med andre ord.

Apples fildelingstjeneste AirDrop fungerer nå mellom iOS og Mac OS. En ny funksjon halt Handoff lar deg også fortsette å jobbe med dokumenter, skrive e-post og lignende på Mac-en, eller fortsette en e-post fra Mac-en på iPhonen.

I tillegg har Apple gjort det enklere å bruke mobilen som hotspot, ved at du ikke trenger å aktivere og skru dette på fra telefonen. Mac OS har også fått støtte for SMS og telefonsamtaler via iPhone.

LES MER: Snart kan du holde telefonsamtaler via Mac-en

iOS 8

For iPhone- og iPad-brukere er det iOS-nyhetene som er det mest interessante. Det er et år siden Apple slapp iOS 7, som var en av de største endringene i brukergrensesnittene noen gang.

Tim Cook kunne selvsagt ikke la muligheten til å snakke ned Android gå fra seg, og påpekte blant annet at mens 9 av 10 iOS-enheter kjører siste utgave av iOS, kjører bare 1 av 10 Android-enheter siste utgave. «Fragmentering» er fremdeles et begrep Apple liker å bruke om konkurrenten.

Vi antar dermed at iOS 8 kommer til å dyttes ut i høyt tempo.

Dette er nytt

Designen i iOS 8 er den samme som på iOs 7. Ingen store endringer denne gangen, med andre ord.

Varselsenteret er oppdatert, og lar deg håndtere disse uten å gå ut fra appen du er i. Om du for eksempel får en SMS kan du svare på denne rett fra varselet, litt på samme måte som på LGs Android-telefoner. Får du en kalenderhendelse kan du akseptere eller avvise denne rett fra låseskjermen.

Dette fungerer med tredjepartsapper også. For eksempel kan du like eller kommentere Facebook-poster direkte uten å åpne Facebook.

iOS 8 får flere nye muligheter, som å se de kontaktene du kommuniserer mest med i appveksleren.
iOS 8 får flere nye muligheter, som å se de kontaktene du kommuniserer mest med i appveksleren. Marius Valle
iPad-eiere får en ny måte å vise åpne faner på, og e-posthåndteringen er gjort enklere ved at du blant annet kan legge meldinger du holder på å skrive i bakgrunnen og gå tilbake til innboksen. Du kan også flagge meldinger uten å åpne disse, rett i innboksen.

I appveksleren får du nå opp de kontaktene du oftest er i kontakt med, og du kan ringe eller tekste dem direkte herfra. Det er dermed ikke nødvendig å åpne kontaktlisten for alle personer lenger.

Søkefunksjonen Spotlight har nå mulighet for å søke etter apper i App Store, og kan vise deg Wikipedia-oppslag og annet rett i søkeresultatet. I nettleseren Safari får du også slike resultater.

Apples tastatur er forbedret, men viktigere er det at det nå er mulig å installere tredjepartstastaturer. Vi aner en ny vår for flere Android-utviklere.
Apples tastatur er forbedret, men viktigere er det at det nå er mulig å installere tredjepartstastaturer. Vi aner en ny vår for flere Android-utviklere.

Nytt tastatur

iOS får nå en av funksjonene vi liker aller best med Android: Mulighet for tredjepartstastaturer. Det er altså mulig å installere nye tastaturer dersom du ikke er fornøyd med Apples egne.

På tide, spør du oss, og antakelig en populær nyhet for Android-brukere som lurer på å bytte side.

Apple har flikket på sitt eget tastatur, og lagt til en funksjon kalt «QuickType». Det ser ut som før, men støtter prediktiv tekstforslag, akkurat som flere Android-tastaturer. Det minner en del om tastaturappen Swiftkey, men kan også huske hvilket språk du bruker når du prater med forskjellige mennesker.

Om du for eksempel har et formelt språk med en kontakt, og et avslappet språk med en annen, vet tastaturet hvilke ord den skal foreslå.

Norsk ser ikke ut til å være et av de støttede språkene.

Ring og tekst med iPad

Som Mac OS, kan også iPad ta imot og sende SMS og samtaler så lenge den er koblet til iPhone.

LES MER: Snart kan du holde telefonsamtaler via Mac-en

Stedsinfo i iMessage

Om du snakker med noen i iMessage, er det nå mulig å se deres GPS-plassering i meldingsklienten.

Dette krever at personen har delt sin plassering med deg, så det er ingen fare for at folk skal kunne følge med på hvor du befinner deg.

Talemeldinger er også innebygget, og du kan holde en finger på et mikrofonikon for å lese inn en beskjed, og stryke oppover for å sette inn dette. Det er mulig å kommunisere som om man bruker en walkietalkie. Lydmeldinger kan spilles av ved at du løfter telefonen opp mot øret, og du kan svare på samme måte.

Bilder og videosnutter kan også legges til i samtalen, og alt kan spilles av direkte uten å gå ut av meldingstråden.

iCloud Drive gir Apples skytjeneste Skydrive/Box/Dropbox-aktig funksjonalitet.
iCloud Drive gir Apples skytjeneste Skydrive/Box/Dropbox-aktig funksjonalitet.

iCloud

iCloud Drive gjør det mulig å dele dokumenter i skyen. Det fungerer som en delt mappe, slik at du kan åpne filer i apper som støtter filene uten å måtte gå omveier.

Enterprise

Apple har også gjort det enklere å rulle ut iOS-enheter i bedrifter. Nå kan enhetene settes opp på forhånd med bedriftsprogramvare og slikt før de tas i bruk. Det skal ikke være behov for å laste inn noe manuelt på forhånd.

Apple har bygget inn en egen helsefokusert tjeneste i iOS 8.
Apple har bygget inn en egen helsefokusert tjeneste i iOS 8.

Helse

Apple har fokus på helseapplikasjoner i iOS 8. Nå skal helsedata kunne samles i «Healthkit», en database med all informasjon fra alle helseapper. Dette kan være treningsapper eller apper med tilbehør som blodsukkermålere.

Disse dataene kan dessuten sendes automatisk til legen din, som kan ta kontakt dersom det ser ut til at helsetilstanden din er i ferd med å endre seg.

I samme slengen lanserer Apple sin egen helseapp «Health», som viser all denne informasjonen fra de forskjellige kildene.

Det skal bli enklere for familien å holde kontakten og se hvor de andre er med den nye familiefunksjonen i iOS.
Det skal bli enklere for familien å holde kontakten og se hvor de andre er med den nye familiefunksjonen i iOS.

Family Sharing

Apple har gjort det enklere å dele informasjon i familien.

Inntil seks personer kan være i familien, og det er mulig å se hvor de andre er, finne enhetene deres, og ikke minst er det mulig å dele ett kredittkort.

Det er ikke først og fremst fordi ungene skal tappe kortet med spillkjøp, men fordi du da kan styre hva som kan kjøpes. Med denne løsningen må de andre brukerne be om tillatelse fra korteieren om å få laste ned noe, og du får all informasjon om hva kjøpe gjelder på din egen iOS-enhet.

Herfra kan du godkjenne eller avvise kjøpet.

Bilder

Det er nå mulig å gjøre endringer på bilder rett på enheten uten å bruke en ekstra app. Det er for eksempel mulig å gjøre bilder lysere, eller du kan gjøre beskjæringer.

Dette kan være bilder du har i iCloud, eller på mobilen din. Disse bildene vil så kunne synkroniseres mellom enhetene.

Siri

Siri kan nå aktiveres ved å si «Hey Siri», slik som du kan si «OK Google» på en del Android-enheter.

Musikkgjenkjenningstjenesten Shazam er nå innebygget, og du kan kjøpe musikk uten å trykke på telefonen. Musikkgjenkjenning finnes for øvrig innebygget i Googles og Microsofts talegjenkjenningstjenester allerede.

Nye språk er nå støttet av Siri, men i skrivende stund har vi ikke sett om det er tilgjengelig på norsk.

App Store

I App Store blir det nå mulig for utviklere å lage pakkepriser for flere apper.

Det blir også mulig å vise video i App Store, slik at du kan se mer om appen uten å lese. Litt som på Google Play, med andre ord.

Test Flight er også en ny funksjon, hvor utviklere kan slippe beta-utgaver av apper slik at du kan teste ut disse. For utviklerens del betyr dette at det blir enklere å teste ut nye apper uten å måtte hente inn betatesternes UDID (serienummer).

Nye delingsmuligheter

Apples utviklerverktøy for iOS har fått flere oppdateringer. Det viktigste her er at det nå er mulig for utviklere å lage apper som snakker med hverandre.

For eksempel er det nå mulig å lage delingsverktøy for forskjellige tjenester, slik som på Android. Det vil si at for eksempel Google+ kan dukke opp som et delingsvalg i Safari om du har denne appen installert.

Nå blir det dessuten mulig for tredjeparter å lage widgeter som vises i varslingssenteret til iOS. Dette er ikke en like omfattende løsning som på Android, hvor widgeter kan ligge på startskjermen.

I stedet er det snakk om widgeter laget spesifikt for å ligge i varslingssenteret. Når nye widgeter er tilgjengelig, har du anledning til å legge dem til direkte fra varslingssenteret. Et eksempel Apple trakk fra var en widget til eBay-appen, som ved hjelp av en widget lar deg se nye bud på gjenstander du byr på, og som lar deg legge inn nye bud uten å gå inn i eBay.

Touch ID

Fingeravtrykkleseren Touch ID får nå flere muligheter. Det blir mulig for utviklere å benytte fingeravtrykket ditt som passord.

Det er mulig å bruke fingeravtrykket til å beskytte apper. Altså kan enkelte apper med sensitiv informasjon være beskyttet.

Appdata i skyen

En god nyhet er CloudKit, som gjør det mulig for apper å lagre data i iCloud. Det betyr at alle apper vil ha samme data uansett hvilken enhet du bruker den på.

Om du så spiller et spill på iPhone, kan du fortsette der du slapp på iPad. Det betyr også at apputviklere ikke trenger å sette opp sine egne tjenster for å lagre appdata.

Annet

I tillegg blir det flere muligheter for utviklere å få tilgang til kameraet.  Apple slipper også en hjemmeautomasjonstjeneste kalt HomeKit, som i praksis er en Apple-styrt protokoll for å styre alt fra låsen på døra di til lyspærer. Denne skal fungere med Siri, slik at du kan prate til telefonen din for å skru av lyset for eksempel.

Apple lanserer også en ny 3D-grafikkmotor kalt Metal. Denne skal gi mer avansert grafikk i iOS.

Det lanseres også et nytt programmeringsspråk kalt Swift. Dette skal gjøre det enklere å skrive kode kjapt. All dokumentasjon er tilgjengelig i iBooks.

Kommer i betautgave i dag

Utviklere får tilgang til iOS 8 i dag. For sluttbrukere kommer det til høsten, og blir tilgjengelig på følgende:

  • iPhone 4S, 5, 5S, 5C
  • iPod Touch 5. generasjon
  • iPad 2, iPad with Retina Display, iPad Air, iPad Mini og iPad Mini with Retina Display

Vi antar at det er vanskelig å tape penger på å vedde på at Apple vil lansere en ny iPhone når iOS 8 er klart.

LES OGSÅ:

Snart kan du holde telefonsamtaler via Mac-en  

Dette armbåndet logger alt du gjør

Denne skjermen er sylskarp

TEST: Tre billige trådløse høyttalere

Nye Surface kommer til Norge i september

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.