På den ene siden fantastisk fleksibelt, på den andre siden hårreisende bundet:
Razer klinket til under CES-messen (Consumer Electronics Show) med sitt nye Project Christine.
Christine er en modulær PC hvor du enkelt skal kunne skifte ut alle PCens komponenter med en håndbevegelse.
Vannkjølt
En modul kan inneholde strømforsyning, skjermkort, harddisk, minne, eller hva det måtte være av komponenter i PCen.
Tanken bak er at du sjelden skal trenge å kjøpe ny datamaskin. Med denne skal du enkelt kunne ta ut en - gjerne utdatert - komponent og sette inn en ny.
Hver modul er vannkjølt og skal kunne overklokkes uten å bryte garantien. Razer frir altså til nerdene og spillerne med sin nye maskin.
Les også: Sony vil revolusjonere hjemmet ditt med laserprojektorer
På Razers premisser
Men hva synes nerdene egentlig om å forholde seg til et lukket økosystem av komponenter, som først må skreddersys av Razer, og deretter legges ut til en pris som etter alle solemerker blir høyere enn den opprinnelige?
Og hva synes Olga på 80 om å betale for en neonlysende fremtids-PC med kul Razer-logo i fronten?
Det blir spennende å se hvem som velger å kjøpe maskinen fra Razer, som tradisjonelt sett er en utvikler av spilleutstyr.
Det mangler hvert fall ikke på optimisme fra direktøren i selskapet, Min-Liang Tan, som skriver dette i en pressemelding:
«Dette er det første spillsystemet som kan holde følge med teknologien, og samtidig kan gi en løsning som gjør at man aldri trenger å kjøpe en PC, eller et spillsystem, igjen».
STOR TEST: De beste ultrabook-ene
Toshiba med 5-i-1-laptop
Under årets CES-messe kastet firmaet seg, sammen med blant LG og Sony, på wearables-bølgen med sitt stilige Nabu-armbånd. Under messen dukket det i tillegg opp et drøss av spennende nyheter på PC-fronten.
Blant annet slapp Toshiba sin 5-i-1-PC. I tillegg til å være en ordinær laptop, kan PCen vris og vendes på til å bli et nettbrett, et tegnebord og en desktop-PC. I videoen under kan du se PCen i tre av dets fem former.
Android + Windows = Sant?
I tillegg annonserte både Intel og AMD at de ville bygge PCer som kunne kjøre både Android og Windows sammen sømløst. Android opererer vanligvis på en ARM-prosessor, og det er nettopp en slik AMD ønsker å implementere i tillegg til en hovedprosessor.
Tradisjonelt sett har emulering av Android på andre operativsystemer vært svært energikrevende, ettersom prosessene kontinuerlig har måttet blitt oversatt til x86- eller x64-strukturen vi finner i tradisjonelle prosessorer for PC-er.
Ideelt sett vil man altså kunne kjøre Android-apper på en svært batterivennlig maskin i tillegg til vanlig bruk av Windows. Ideelt sett.
TEST: Hvilken smartklokke skal du gå for?
Intel med mikro-PC
Chipsetgiganten Intel kom med en bitteliten, men potensielt kjempestor, nyhet på messen. De viste frem sin nye mikro-PC Intel Edison.
Datamaskinen er på størrelse med et ordinært SD-kort. Den kan skilte med 500 megabyte RAM, prosessor med dobbelkjerne og innebygd WiFi.
Maskinen er satt opp med Linux, men skal også være åpent for bruk av andre operativsystemer.
Intel mener deres nye brikke vil presse ned prisene og by på uante muligheter for produsenter av smart småelektronikk.
– Intel Edison vil gi muligheter for rask innovasjon og produktutvikling blant en rekke investorer, entreprenører og produktdesignere. Den vil bli tilgjengelig denne sommeren, sier administrerende direktør i Intel, Brian Krzanich, i en pressemelding.
Intel Edison vil benytte seg av de nye Bluetooth Low Energy-brikkene. Det norske selskapet Nordic Semiconductor er ledende innen utvikling og produksjon av teknologien.
Teknisk Ukeblad tok en prat med dem under årets CES-messe, der vi også støtte på verdenseneren i sjakk, Magnus Carlsen. Hva han gjorde på messen kan du finne ut her.
Les også:
Dette er en 105 tommer kurvet LCD-TV med UHD-oppløsning