MOBIL

Dette er vårens viktigste smarttelefoner

Ute etter ny mobil? Da bør disse nye toppmodellene være med i vurderingen.

Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1 og HTC One (M8) er de neste toppmodellene som kommer i salg nå. To av dem kommer over helgen.
Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1 og HTC One (M8) er de neste toppmodellene som kommer i salg nå. To av dem kommer over helgen. Bilde: Samsung/Sony/HTC
Marius ValleMarius ValleJournalist
5. apr. 2014 - 17:43

Begynner smarttelefonen din å bli litt sliten, så er det kanskje på tide å kjøpe en ny. Det kommer flere interessante toppmodeller den nærmeste tiden, og det er kanskje disse som frister aller mest når du først skal åpne lommeboka.

Sammen med disse telefonene kommer det også forskjellig tilbehør, men det er antakelig Samsungs nye smartklokker det er knyttet mest forventning til.

LES MER: Slik er Samsungs nye smartklokker

Samsung, Sony og HTC har vist frem sine toppmodeller, og selv om HTC lanserte sist var det deres toppmodell som kom først i butikkene. Men vi antar at det er flere som vil sette seg på gjerdet og vente på at testene av de to andre modellene dukker opp.

At Nokia nettopp viste frem sin nye toppmodell gjør antakelig også sitt til at flere vil vente, men Dette er Nokias nye flaggskip kommer ikke i salg før til sommeren.

Foreløpig har vi bare testet HTC One (M8), men vi kikket nærmere på Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2 under Mobile World Congress i februar.

LES VÅRE OMTALER:

LYNTEST: Samsung Galaxy S5

LYNTEST: Sony Xperia Z2

TEST: HTC One (M8)

Kommer i salg nå

One (M8) kom i salg denne uken. Det er ventet at Samsung Galaxy S5 kommer i salg til neste uke. Sony Xperia Z2 kommer neppe i salg før i begynnelsen av mai.

Det er ikke store forskjeller på prisene heller. Vi har hentet disse prisene fra Prisjakt.no 2. april:

  • Samsung Galaxy S5: Fra 5500 kroner
  • Sony Xperia Z2: Fra 5700 kroner
  • HTC One (M8): Fra 6000 kroner

LES MER: De største nyhetene og trendene fra mobilfesten

På innsiden er det mye som er likt på de nyeste telefonene. Her ser vi Samsung Galaxy S5.
På innsiden er det mye som er likt på de nyeste telefonene. Her ser vi Samsung Galaxy S5.

Mye er likt

Det er ikke så veldig lenge siden at det var mye å si om forskjellene i tekniske spesifikasjoner på nye smarttelefoner. Etterhvert har de blitt likere og likere, og årets nye toppmodeller kjører alle sammen i bunn og grunn på samme maskinvare.

Qualcomms systembrikke Snapdragon 801 er hjertet i de tre, og har en firekjernet Krait 400-prosessor. Det er noen ørsmå forskjeller, da prosessoren i Galaxy S5 kjører på 2,45 GHz, mens den kjører på 2,36 GHz i Xperia Z2 og One (M8). Utover dette har alle sammen grafikkprosessoren Adreno 330 som kjører på 578 MHz. Arbeidsminnet er 2 GB på HTCs og Samsungs telefoner, og 3 GB på Galaxy S5.

LES OGSÅ: HTC vil låne prosessoren din og løse gåter

Det er ikke all verdens forskjeller når det kommer til skjermstørrelse heller. One (M8) har fem tommers skjerm, Galaxy S5 har 5,1 tommer, og Xperia Z2 5,2 tommer. Alle skjermene har oppløsningen 1920 x 1080 piksler, men er basert på litt forskjellig teknologi. Samsungs skjerm er et Super AMOLED-panel, som kort sagt betyr at hvert enkelt bildepunkt lyser av seg selv.

Selv om vi ikke har hatt anledning til å sammenligne dem side ved side enda, er inntrykket vårt at alle skjermene er svært gode.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Samsung skiller seg ut med en pulsmåler på baksiden av telefonen.
Alle telefonene har de samme basisfunksjonene du kan vente deg av en flett ny smarttelefon. Dette inkluderer:

  • Alt du trenger å vite om LTE (4G) med inntil 150 Mbps nedlasting, i tillegg til 3G med inntil 42 Mbps nedlasting.
  • Støtte for 802.11ac for de raskeste Wi-Fi-hastighetene.
  • GPS og GLONASS til navigasjon og lokasjonstjenester.
  • Slik tar du i bruk NFC for nærfeltkommunikasjon som, på sikt, mulighet for betaling ved å sveipe telefonen over en bankterminal.
  • Støtte for minnekort av typen MicroSDXC, som i praksis betyr at du kan utstyre dem med Dette kortet lagrer 128 GB .

Verdt å nevne er også at alle de nye modellene kommer med Android 4.4 KitKat. Dette er den aller nyeste utgaven av Googles mobiloperativsystem.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4 KitKat

Sony Xperia Z2 er laget i metall og glass.
Sony Xperia Z2 er laget i metall og glass.

Ulik design

Selv om mye er likt på de nye telefonene er det en god del forskjeller som er verdt å trekke frem.

Både Galaxy S5 og Xperia Z2 er vanntette. Det betyr ikke først og fremst at de skal brukes til å filme under vann, men heller at du kan bruke telefonen selv om det pøser ned. De er altså perfekte for typisk norsk sommervær.

HTC har foreløpig valgt å ignorere denne trenden, så denne telefonen må du være mer forsiktig med. Til gjengjeld er det den eneste telefonen som har deksel laget for det meste i metall. Sony er ikke stort verre, med ramme i metall og for- og bakside i Gorilla Glass. Samsung har som vanlig gått for plastikk.

Samsung kunne selvsagt ikke være noe dårligere enn erkerivalen Apple. Fingeravtrykkleser er derfor på plass i Galaxy S5.
Samsung kunne selvsagt ikke være noe dårligere enn erkerivalen Apple. Fingeravtrykkleser er derfor på plass i Galaxy S5.

Dette er unikt med Galaxy S5

Samsung er den eneste av de tre som har utstyrt toppmodellen sin med fingeravtrykkleser. Dette er åpenbart et svar på Apples smarte fingeravtrykkleser på iPhone 5S. Forskjellen er at du må dra fingerne over hjemtasten på Samsungs telefon, mens du på iPhone 5S bare trenger å legge fingeren på hjemtasten for å lese av fingeravtrykket.

LES OGSÅ: Hevder å ha lurt iphones fingeravtrykkleser

Samsung satser også tungt på pulsmåling i år, og det er ikke bare smartklokkene deres som har dette. På baksiden av Galaxy S5 er det en slik måler, og du legger en finger på den for å sjekke hvor raskt hjertet slår.

Den koreanske produsenten har også en ganske unik strømsparingsfunksjon, som deaktiverer alle unødvendige funksjoner på telefonen, og setter skjermen i svarthvittmodus. I denne modusen skal du kunne bruke telefonen et døgn ekstra når batterikapasiteten er 10 prosent.

Vi skriver «ganske unik», siden HTC One (M8) har en lignende funksjon, om enn ikke like omfattende.

Startskjermen har fått renere design, men fungerer jevnt over likt som før. Foto: Marius Valle
Galaxy S5 har også en funksjon Samsung kaller «Nedlastingsforsterker». Med denne aktivert kombinerer den Wi-Fi og 4G slik at du får høyere datahastigheter. Det kan også bidra til å gjøre nettforbindelsen din mer stabil dersom du har trøbbel med det ene eller det andre.

Kameraet har 16 megapikslers oppløsning, og skal kunne fokusere spesielt raskt — 0,3 sekunder, sider Samsung. HTC påberoper seg imidlertid like rask fokus på One (M8).

Vi skal også nevne Samsungs menysystem TouchWiz som ligger på toppen av Android 4.4. Dette har fått renere og penere design enn de forrige versjonene, og en del nye funksjoner.

Menysystemet er det samme som på forgjengerene, men Sony har oppgradert til Android 4.4. Foto: Marius Valle
Menysystemet er det samme som på forgjengerene, men Sony har oppgradert til Android 4.4. Foto: Marius Valle

Dette er unikt med Xperia Z2

Xperia Z2 er såpass lik Xperia Z1 at vi hadde litt problemer med så se at det var snakk om en ny telefon første gang vi la øynene våre på den. Ser man på detaljene er det imidlertid mye nytt her.

LES OGSÅ: TEST: Sony Xperia Z1

Noe av det viktigste har med lyd å gjøre. Som One (M8) har Xperia Z2 stereohøyttalere i front, men lyden er ikke like fyldig.

Mer interessant er det at telefonen har støyfjerning integrert. Dette betyr at det er telefonen som tar seg av filtrering av støy fra omgivelsene. Den vanligste løsningen er å ha dette integrert i hodesettet, noe som innebærer at hodesettet må lades.

Sonys løsning gjør at det eneste du trenger er et hodesett med mikrofoner integrert. Det er foreløpig bare ett slikt tilgjengelig, men med dette slipper du i det minste å huske på å lade hodesettet ditt.

LES OGSÅ: Disse fjerner støy i 70 timer

Sonys øreplugger har mikrofoner for støyfjerning integrert. Selve støyfjerningen tar telefonen seg av. Foto: Marius Valle
Telefonen har ellers det samme kameraet som Xperia Z1, som betyr at denne telefonen har 20,7 megapikslers kamera. Nytt i denne modellen er at du også kan filme i 4k-oppløsning, men det kan en del andre telefoner også.

Skjermen er som nevnt den største av de tre, og vi husker den som svært god.

Av de tre er det dessuten Xperia Z2 som har størst batteri. Med hele 3200 mAh kapasitet har den 400 mAh mer å rutte med enn Galaxy S5 og 600 mAh mer enn HTC One (M8). Det lover godt, da vi var godt fornøyde med batteritiden på sistnevnte.

Utover dette kjører Sony på med sitt eget menysystem på toppen av Android 4.4. Dette er ganske likt som på de forrige modellene.

Nyhetsleseren Blinkfeed er på plass, men er ikke lenger standard startskjerm.
Nyhetsleseren Blinkfeed er på plass, men er ikke lenger standard startskjerm.

Dette er unikt med One (M8)

Metalldekselet til HTCs nye telefon er en levning fra forrige One-modell. Flere av de gode egenskapene til forgjengeren ble tatt med videre.

Fronthøyttalerne er noe for seg selv. Disse produserer oppsiktsvekkende god stereolyd, som vi ikke har hørt maken til på noen andre telefoner. Det gir god mening, da man jo helst vil ha lyden mot seg, og ikke fra seg.

Kameraet (eller rettere sagt: kameraene) er også rimelig spesielt. Det er to linser på baksiden av telefonen. Det ene kameraet brukes til å ta bilder med, mens det andre kun brukes til å bestemme avstand. Det betyr at telefonen kan avgjøre hva som er i forgrunnen og hva som er i bakgrunnen.

Denne informasjonen brukes først og fremst til å legge på uklarhetsfiltre i bildene, slik at du kan oppnå dybdeuskarphetseffekter. Det er imidlertid greit å få med seg at det er snakk om ren etterbehandling av bildet, og ikke reell dybdeuskarphet. Fordelen med dette er at du i ettertid kan bestemme hva som skal være skarp og uskarpt i bildet.

LES MER: Slik er HTCs nye dobbeltkamera

Kameraet ved fotolyset tar bilder i fire megapikslers oppløsning. Kameraet øverst på telefonen brukes kun til å legge til dybdeinformasjon i bildedataene.
Kameraet ved fotolyset tar bilder i fire megapikslers oppløsning. Kameraet øverst på telefonen brukes kun til å legge til dybdeinformasjon i bildedataene. Marius Valle
HTC ser for seg at kameraet skal kunne brukes til andre smarte ting senere, som avstandsmåling og hastighetsmåling. Det kan bli spennende å se hvilke muligheter som dukker opp.

Kameraet er ellers stort sett det samme som sist, med fire megapikslers oppløsning. HTCs PR-avdeling forstår selvsagt at dette er vanskelig å markedsføre, så de fyrte opp svadageneratoren og kom frem til begrepet«Ultrapixel».

På godt norsk betyr dette at de har gått for fysisk større piksler på bildesensoren. Fordelen er at de skal kunne fange opp mer lys og produsere bilder med mindre støy. Og joda, kameraet gjør en grei jobb i innendørsbelysning.

Frontkameraet er også spesielt, da dette har fem megapikslers oppløsning og vindvinkellinse. Om du vil ha mange mennesker med i selfiene dine er dette telefonene å gå for.

HTC har ellers lagt sitt eget Sense-menysystem på toppen av Android 4.4. Dette er ganske likt forrige utgave, men du kan nå låse opp telefonen ved å dunke to ganger på skjermen, og gå direkte til funksjoner ved å sveipe over skjermen mens den er av.

Lumia 930 har ramme i metall, Gorilla Glass foran skjermen, og bakdeksel i plast.
Lumia 930 har ramme i metall, Gorilla Glass foran skjermen, og bakdeksel i plast.

Hva med de andre?

Selv om det meste dreier seg om Sonys, Samsungs og HTCs nye modeller i disse dager, er det et par andre telefoner som også er verdt å ta med i vurderingen om du er ute etter ny mobil.

Den første er den nevnte Nokia Lumia 930, som ble lansert denne uken. Denne femtommeren har sprek maskinvare, et deksel laget i glass, metall og plast, og har innebygget trådløs lading.

LES MER: Dette er Nokias nye flaggskip

Lumia 930 har dessuten et Pureview-kamera, som betyr at det er lagt spesielt stor vekt på kameraegenskapene. Kameraet har 20 megapikslers oppløsning, optisk bildestabilisator, og kan ta video i full HD med surroundlyd.

Lumia 930 er dessuten en av de første telefonene som er lansert med Windows Phone 8.1, som har en rekke forbedringer sammenlignet med forrige utgave av Windows Phone.

LES MER: Microsoft lanserer Windows Phone 8.1

Lumia 1520 er 8,7 millimeter tykk, men da er ikke kameraet som buler ut på baksiden tatt med.
Lumia 1520 er den sprekeste Nokia-telefonen du får akkurat nå. Marius Valle
Windows Phone 8.1 kommer imidlertid til alle Windows Phone 8-modeller, så om du vil ha noe annet kan Lumia 1520 være et aktuelt valg. Dette er finnenes første virkelige «phablet»-modell. Denne har seks tommers skjerm, sprek maskinvare, og et veldig bra kamera. Koster fra 5200 kroner.

LES MER: Gigantisk Nokia med kjempekamera

Om «fem pluss»-tommerne blir litt i største laget er Sony Xperia Z1 Compact fortsatt et høyaktuelt valg. Denne har 4,3 tommers skjerm og ellers de samme egenskapene som den store Xperia Z1. Selv om dette ikke er noen miniutgave av den aller nyeste modellen, er den absolutt ingen sinke. Koster fra 4000 kroner.

LES MER: TEST: Sony Xperia Z1 Compact

Apple iPhone 5S er også et aktuelt valg. Denne er liten og lett, har sprek maskinvare og et bra kamera. Tilgang til det største utvalget apper får du også.

LES MER: TEST: Apple iPhone 5S

Vi opplever litt problemer med nettleseren på telefonen.
Samsung Galaxy S3 er fortsatt en god telefon dersom du ikke vil bruke de største summene på ny mobil. Marius Valle
Helt til slutt skal vi slå et slag for økonomisk fornuft. Trenger du egentlig å kjøpe ny mobil i det hele tatt? Dette spørsmålet stilte vi oss Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen? . Den telefonen får du i skrivende stund for 2500 kroner, og den fremstår i grunnen fortsatt som en god smarttelefon.

LES OGSÅ:

5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen  

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy  

Kanskje det stiligste mobildekselet vi har sett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.