De to selskapene har utfyllende teknologier som benytter naturgass som råstoff.
Alternativene ville være å benytte fiskemel fra villfisk, sukker eller olje.
Begge baserer seg på en fermenteringsteknologi opprinnelig utviklet av Statoil og Du Pont.
Mat og kjemi
Mens Bioprotein driver med forskning, utvikling og kommersialisering av proteinproduksjon basert på naturgass, utvikler Calysta teknologi som omgjør naturgass til ulike kjemiske råstoffer.
Proteiner fra naturgass kan bli viktig for fiskefôr til en voksende oppdrettsnæring.
Naturgassframstilt protein kan være en billigere og mer bærekraftig proteintilsetning.
Les også: Nå vil de reise en ny type treindustri i Follums ruiner
Utfyllende
Torkell Gjerstad, administrerende direktør ved IRIS Forskningsinvest, Bioproteins største aksjonær, sier at det sammenslåtte selskapet har teknologien, teamet og markedsforståelsen som skal til for å sikre god framdrift både innenfor ernæring og kjemikalier..
– Det er bevist at fermenteringsteknologien virker i industriell skala. En forlengelse inn i kjemikaliemarkedet vil ytterligere styrke selskapets posisjon i et bredt sett av industrianvendelser. Vi håper at både fôr og kjemikalier vil kunne produseres i Norge i framtiden, sier Gjerstad.
Flere eiere
Om det blir i Norge eller andre steder, avhenger av prisen på naturgass, skriver Bioprotein i en pressemelding.
BioProtein eies av IRIS Forskningsinvest, Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) og Stiftelsen universitetsforskning Bergen med 1/3 hver.
Direktør Alan Shaw i Calysta sier at det er økende etterspørsel etter nye bærekraftige proteinkilder i det kommersielle fiskeoppdrett- og landbruksmarkedet.
– Norske Bioproteins ekspertise innen prosessteknologi og fôrnæringen utfyller Calystas styrke innen syntetisk utvikling av metan som et nytt biologisk råstoff, sier Shaw i en pressemelding.
Les også: Her skal Oslo-avfallet bli til flytende biogass
Sparer matressurser
Bioprotein påpeker at protein fra gass er en bærekraftig erstatning for fiskemel, og som ikke konkurrerer med noen menneskelige matkilder.
Den nye teknologien gir også en direkterute til viktige vitaminer og andre helsefremmende komponenter for dyrefôr.
Disse kan forbedre helse og kvalitet hos husdyr og samtidig redusere behovet for antibiotika eller hormoner.
Fermentering
Selve teknologien er basert på anvendelse av mikroorganismer som nyttiggjør seg av naturgass. Gjennom en fermenteringsprosess dannes en proteinrik substans.
Daglig leder i Bioprotein AS, Arild Johannessen, synes det er spennende at samme teknologi kan brukes både til fôr og kjemikalier.
– Internasjonalt er det nå stor interesse for å finne naturgassbaserte løsninger til produksjon av kjemiske råstoffer, fordi dette er langt billigere enn å bruke sukker. Naturgass er som innsatsfaktor blitt billig og tilgjengelig. Sett i sammenheng med at verden på mange områder står overfor en næringskrise er dette gjennombruddsforskning, sier Johannessen.
Kontinuerlig prosess
Bioproteins prosess foregår i en spesiallaget reaktor. Gassblandingen optimaliseres slik at bakteriene best kan nyttiggjøre seg den.
Prosessen i reaktoren er kontinuerlig. Dermed kan ferdig produkt høstes underveis, uten avbrudd i prosessen.
Overskytende mineraler og vann blir resirkulert i prosessen slik at man reduserer behovet for tilførsel til et minimum.
Les også:
«Alkopille» skal gjøre deg beruset uten bivirkninger