ONS / STAVANGER: Kina-Hansen fra Sandefjord var lenge mest kjent for å handle borekroner fra Kina. Da amerikanske selskaper forsøkte å stoppe ham, ble det oppvask i rettsapparatet som Hansen vant etter flere års kamp.
Les også: Flytende pyramide
200 ansatte
De siste årene har Hansen bygd en solid entreprenørbedrift med 200 ansatte hvor mange av oppdragene også er innenfor olje og gass. I går ankom han ONS i Stavanger med kofferten full av et nytt konsept, ba om pressekonferanse dere hele fire medier møtte og proklamerte med store ord som vanlig:
– Denne oljehetten vil endre oljebransjen. Den vil gjøre all oljeutvinning sikrere og være til stor glede både for oljebransje, fiskere og miljøorganisasjoner.
Vil sikre alle brønner
Hansen mener hans oppfinnelse vil kunne sikre alle oljebrønner og ideen fikk han da han forsøkte å finne en løsning på BPs mareritt i Mexicogolfen.
Den er rund, 50 meter i diameter og 35 meter høy, laget i betong og med én meter tykke vegger og flere rom.
Hærskare av ingeniører
– Jeg har hatt med meg en hærskare av ingeniører for å utvikle denne løsningen. Den kan produseres på Hanøytangen og fraktes over hele verden, sier Kina-Hansen.
Han vil ikke si hvor mye penger han har brukt på dette arbeidet, men han har vist konseptet for BPs teknologiledelse som har sagt at dette kan være interessant.
Lovendring må til
De siste ukene har han også engasjert advokatfirmaet Steenstrup og Stordrange for å utforme et nytt lovforslag. Målet er at norske myndigheter pålegger operatørene å bruke en slik hette så fort olje er påvist.
Hansen frykter ikke at andre vil komme opp med konkurrerende modeller fordi han skal være sikret av amerikanske patentrettigheter.
Tar opp olje og fjerner trykket
Innretningen er konstruert slik at den tar unna trykket fra brønnen ved at oljen tas gradvis opp hvis det oppstår lekkasjer. Ingeniørfirmaet Olav Olsen har stått for alle beregninger og kvalitetssikret modellen.
Hetten skal festes over brønnen med pilarer som skytes ned i berggrunnen eller ved skimmer hvis det ikke er for hard grunn. Den har også ventiler som bidrar til at den suger seg fast.
– Alle har råd
– Hvor mye koster en slik hette?
– Vi har beregnet at den vil koste ca. 300 millioner. Alle har råd til dette.
Hansen mener en slik hette også burde vært brukt over Macondabrønnen i Mexicogolfen fordi han mener å vite at bunnen har hevet seg etter at lekkasjen ble tettet. Nå skal brønnen være plombert selv om det er et trykk under, hevder Hansen.
Mange på bristepunktet
– Vi har fått vite at det er mange tilfeller av brønner som er på bristepunktet, men vet dessverre ikke hvilke brønner det er snakk om, sier Hansen som mener Norge burde gå foran for å prøvekjøre modellen. Han hevder å ha rammeavtaler med Skanska og Veidekke
– Med denne hetten kan enhver utblåsning kontrolleres. Dette er en bunkers og ingen plasthatt. Det vil ta bare åtte til 12 uker å produsere dem.
– Har du snakket med Statoil om dette?
– Nei, jeg har løftet hele prosjektet selv og kun snakket med BP. Å snakke med Statoil er som å svømme i sirup.