OLJE OG GASS

Dette oljefeltet får verken livbåter eller helikopterdekk

Balansepris: 32 dollar. Konsept: Subsea på pinne.

Statoil tar i bruk ubemannet brønnhodeplattform, også kalt subsea on a stick, på Oseberg Vestflanken.
Statoil tar i bruk ubemannet brønnhodeplattform, også kalt subsea on a stick, på Oseberg Vestflanken. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
18. des. 2015 - 09:21

I dag fikk olje- og energiminister Tord Lien overlevert en julegave av Statoil: Utbyggingsplanen for prosjektet Oseberg Vestflanken 2.

Det var Statoils direktør for feltutvikling på norsk sokkel, Ivar Aasheim som overleverte dokumentene, sirlig innpakket i julegavepapir.

Utbyggingen kommer til å representere noe helt nytt for Statoil og norsk sokkel: En ubemannet brønnhodeplattform, uten verken fasiliteter, helikopterdekk eller livbåter. Konseptet har også blitt kalt «subsea on a stick», eller subsea på pinne.

– Dette er gledelig. Det er et kledelig prosjekt fordi man tar i bruk helt ny teknologi som er utviklet over mange år, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

32 dollar i balansepris

Oseberg Vestflanken 2 skal produsere om lag 110 millioner fat olje og er estimert til å koste 8,2 milliarder kroner.

– Vi har jobbet med å kutte kostnadene gjennom hele prosjekteringsfasen, og har redusert kostnadene med om lag en milliard kroner, ifølge Statoil.

Ivar Aasheim er fornøyd.

– Prosjektet har 32 dollar per fat i balansepris. Til og med tatt i betraktning de ikke-holdbare prisene vi har i dag, så er faktisk prosjektet lønnsomt, sier Aasheim til Teknisk Ukeblad.

Han sier at en slik løsning, uten folk og fasiliteter, gjør at det hele blir billigere enn for eksempel ved en ren subseautbygging.

– Alt som kan stå tørt er mye billigere enn det som står på havbunnen, sier Aasheim.

Uten helidekk

Han forklarer at det er to noe konsepter de her tar i bruk:

– Det ene er å bruke oppjekkbare rigger for å gå på dypt vann. Det andre er å kunne jobbe sikkert med vedlikehold. Da bruker vi en landgang som gjør at du kan jobbe der uten å måtte ha boligkvarter og helikopterdekk, sier han.

I en melding fra Statoil om prosjektet, går det frem at også de høye subseakostnadene har hatt mye å si.

– Kostnader for havbunnsbrønner er tredoblet de siste ti årene. Plattformbrønner på et stålunderstell reduserer kostnadene betydelig, og sikrer en robust økonomi for prosjektet, sier Torger Rød, direktør for prosjekter i Statoil ifølge meldingen.

Olje- og energiminister Tord Lien sier til Teknisk Ukeblad at det er en god førjulsgave å få en utbyggingsplan som tar i bruk ny teknologi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Dette er bra for ressursforvaltningen. Med en balansepris på 32 dollar per fat etter skatt, er dette en vakker løsning, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.