Konsulentselskapet Necon har den siste tiden opplevd en økning i etterspørselen av outsourcing av hele prosjekt og prosjektpakker innen olje og gass.
I stedet for å bare leie ut hoder, tilbyr de også ingeniørarbeid levert i komplette prosjekter.
– Vi ser at den endringen oljeindustrien nå går gjennom slår positivt ut for prosjektaktiviteten vår, sier administrerende direktør Lars Børve til Teknisk Ukeblad.
Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper
– Lavere risiko
Tomas Fiksdal, leder for avdelingen for Project Execution and Products (PEP) i Necon, tror selskapene mener det er mindre risiko i år få levert en komplett pakke, i stedet for å hente inn konsulenter over tid.
– Ved å få levert en hel pakke har de mer kontroll over kostnadsbildet, mener han.
– Selskapene ønsker lavere risiko og smalere organisasjoner. Derfor setter de ut deler av prosjektene sine til aktører som Necon. Slik kan de holde seg til sin kjernevirksomhet, det de er best på, og samtidig ta ansvar for et større leveringsomfang til sluttkunden, legger Børve til.
Hovedsakelig retter de seg mot oljeserviceselskaper og underleverandører. I løpet av 2014 har Necon levert hele prosjekt til blant annet Siemens og AGR, samt komplette produktleveranser til Aker MMO og Statoil.
Les også: NHO om oljekuttene: – På kort sikt ser det veldig dystert ut
– Leier ikke bare inn et hode
Fiksdal forklarer at prosjektene deres består i å levere komplette pakker til samarbeidspartnere som Necon ellers har, og viser til prosjektet de har gjort for Siemens som eksempel.
– Siemens er sterke på elektroleveranser. Når de vil øke sitt leveringsomfang, for eksempel ved å levere strukturer til elektrokabinettene sine, så kan vi gjøre den delen av leveransen for dem. De leier ikke bare inn et hode for konsulentoppdrag, vi gjør ingeniørarbeidet hos oss. Du kan si at vi utfører oppdrag for selskaper som mangler gitte disipliner i sin portefølje, utdyper han.
Selve PEP-avdelingen til Necon består kun av seks ansatte, men samtidig har de tilgang på alle konsulentene i Necons portefølje, som teller et par hundre ingeniører.
– Så vi vil alltid finne ingeniører innen de disiplinene vi trenger, fra automasjon til dokumentkontroll, påpeker Fiksdal.
Les også: Se maskinen kutte 84 millimeter kjetting på ett sekund
– En måte å tilpasse seg på
At etterspørselen etter slike prosjekter har økt tror de er et resultat av at de har fått bygget seg opp en referanseportefølje, samtidig som det er lavkonjunktur innen olje og gass.
– Etterspørselen har økt, selskapene har fått øynene opp for oss, og de ser at dette er noe de kan gå for med lav risiko. Samtidig gjør situasjonen i oljebransjen at oljeserviceselskaper og underleverandører må gjøre nye valg. Å finne utav hva de er gode på selv, og så sette andre oppgaver ut til noen som er bedre på det, er en måte å tilpasse seg den situasjonen de nå er i, mener Børve.
Dermed har nedgangstidene åpnet opp for nye inntektsmuligheter for Necon.
– Det er alltid muligheter. Markedet er i endring, og vi ser at den endringen kan ha en positiv virkning på prosjektaktiviteten vår. Samtidig går også etterspørselen etter konsulenter ned, påpeker direktøren.
Han håper at de ved hjelp av noen større prosjekter kan veie opp for nedgangen i ordinære konsulentoppdrag.
– Den drastiske nedgangen er ikke så lett å veie opp på kort sikt. Men vi håper prosjektarbeid kan kompensere for en del av dette, poengterer Børve.
Les også:
Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør
Slik skal forskerne lage materialer som tåler kulden i Arktis
Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si