Den nyeste undersøkelsen fra ManpowerGroup viser at tre av ti som er i arbeid forventer å være i nåværende stilling i ti år.
Men blant dem under 30 år er det kun fem prosent som tror de vil være i nåværende stilling i ti år eller lengre.
Korte arbeidsopphold kan være en ulempe, mener flere.
– Å ha mindre enn tre års arbeidserfaring på samme sted ser sjeldent pent ut på en CV. Ofte havner søknader til disse menneskene i nei-haugen. Jeg anbefaler å være i jobb i hvert fall i tre år før du bytter, sier hodejeger Brit Teien i Alliansepartner.
Les også: Så mye koster det å rekruttere en ny kollega
Nyansert bilde
Tarik Demirovic er rekrutteringssjef ved Aker Solutions. Han mener at det blir for enkelt å avfeie en arbeidssøker basert på at personen har skiftet jobb flere ganger.
– Mennesker befinner seg i ulike livssituasjoner. Det blir litt bombastisk å si at personen ikke passer til jobben hvis man har hatt en rekke korte arbeidsforhold. Alt må sees i en sammenheng, poengterer han.
Demirovic oppfordrer arbeidssøkere til å skrive oversiktlige og ærlige CV-er. I tillegg bør man oppgi informasjon og arbeidserfaring som er relevant i forhold til stillingsbeskrivelsen.
Dessuten er det ikke bare kvalifikasjoner som står i fokus når arbeidsgivere går gjennom søknader og Cver.
– Det er viktig å ansette folk som vil passe inn og som følge våre grunnleggende verdier og hva vi står for.
Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter
Rotete CV er veldig feil
– Den vanligste svakheten ved en CV, er at den ser veldig rotete ut. CV-en er passet ditt i arbeidslivet, og det er viktig at den er oversiktlig, sier Gisle Hellstein, leder for Karrieresenteret ved Universitet i Oslo.
Han påpeker at man ikke bør prøve å pynte på fakta.
– En CV-historikk viser hva du har faktisk gjort, og det er lett å finne ut av hvis det er misforhold mellom det du fremhever og hva du har faktisk utført. Å skryte på seg mer ansvar eller lage fluffy stillingstitler som i liten grad gjenspeiler idin erfaring er ikke lurt.
Ikke pakk bort hull
Hellstein sier at man må ikke være redd for å oppgi perioder hvor man ikke har hatt jobb, eller har brukt tid på studier.
– Gi heller en ærlig forklaring når spørsmålet om disse tingene kommer opp på intervju. Hvis du skjuler informasjon i CV-en gir det et svært dårlig inntrykk av hvem du er som person. Da kan arbeidsgiveren tenke at du er ikke til å stole på.
Les også: Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju
Unngå bullshitbingo
– I mange maler for CV-skriving foreslås det å ha med nøkkelegenskaper som definerer deg som person. Dette kan virke mot sin hensikt hvis innholdet er for opplagt. Skriver du "analytisk, ryddig og ansvarsfull" er garantert mange av de andre søkerne som bruker samme betegnelser.
Hellsten anbefaler å unngå floskler også når du beskriver dine arbeidserfaringer.
– Vi ser utstrakt bruk av ord som ikke gir noe mening eller ikke gjengir riktig det du prøver å si. Det blir en slags bullshitbingo. Eksempler på slike ord er «lederansvar», «rekrutteringsansvarlig», «strategisk», «høyt energinivå».
Det er viktigere å vise til at man har oppnådd resultater.
– Å si at du har jobbet som konsulent sier lite for en arbeidsgiver. Du må konkretisere hva du har gjort og hva som er resultatene. Husk at CV-en kan være helt avgjørende: Du får ikke andre muligheter til å gjøre et godt førsteinntrykk.
Les også: Her trenger de 300.000 ingeniører
Ulempe med korte arbeidsopphold
HR-direktør i Cap Gemini, Lin Ackema, er enig i at korte arbeidsforhold tar ikke seg godt ut på CV.
– Dersom man dessuten hevder at man har oppnådd enestående resultater i korte arbeidsforhold, virker det ikke helt troverdig, sier Ackema.
Ackerna etterlyser oversiktlige CV-er som sier noe om bedriften, bransjen, størrelsen på arbeidsplassene og tidligere ansettelsesforhold. Stillingstittel er ikke nok, og bør følges opp med en beskrivelse om rollen, ansvarsområder, beslutningsnivå og resultater.
– For eksempel så skriver mange på CV-en at de har hatt budsjettansvar. Det sier ikke noe om hvor stort budsjettet var. Det samme gjelder for eksempel for personalansvar. Her vil vi vite hvor mange vedkommende hadde ansvaret for. Og hvor mange av disse var direkte eller indirekte ressurser?
Les også: – Ingeniører egner seg ikke som konsulenter
Hvem rapportes det til?
Ackema sier at det er informasjon som er nødvendig å ha med fordi mange bedrifter er bygget opp med mange ledere og rapporteringslinjer. Det er lurt å presisere hvor operativ og/eller strategisk rollen har vært.
– Om en prosjektleder rapporterer inn til en linjeleder eller til Global Board of Directors kan bety store forskjeller i kompleksitet, omfang av ansvar og beslutningsnivå.
– Hvilke nøkkelegenskaper legger dere mest vekt på når dere skal ansette for eksempel ingeniører?
– Hos ingeniører leter vi etter folk med riktig kompetanse i henhold til de tjenestene vi selger ut til våre kunder. Den enkeltes fagkunnskap er avgjørende for om vedkommende er salgbar. Har de spisskompetansen som er etterspurt? Og sist men ikke minst, har vedkommende konsulentegenskaper og ønsker de å være konsulenter?
Les også: 5 tips for personlighetstesten