KARRIEREARBEIDSLIV

Dette sjekker arbeidsgiveren før du får jobben

Har avslørt falske arbeidssteder, overdimensjonerte arbeidstitler og hull i CV-en.

Bakgrunnssjekk av arbeidssøkere kan innebære kredittsjekk, verifisering av dokumenter, arbeidsforhold og referanser.
Bakgrunnssjekk av arbeidssøkere kan innebære kredittsjekk, verifisering av dokumenter, arbeidsforhold og referanser. Bilde: unknown
8. okt. 2013 - 10:36

Bakgrunnssjekk ved ansettelser blir mer vanlig i norsk arbeidsliv. 37 prosent av virksomhetene gjennomfører identitetssjekk i forbindelse med ansettelser og søker etter opplysninger om jobbsøker på internett.

Det viser den aller nyeste siste Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen KRISINO.

Eget firma sjekker

Identitetssjekk gjøres i størst grad i transport og lagring og i store virksomheter, samt i virksomheter som driver forskning og utvikling og er omfattet av tariffavtale.

Pia Amdal, rekrutteringsleder ved Det Norske Veritas, sier at de undersøker en hel del når de skal ansette nye personer, men at det ikke er mulig å fjerne all risiko knyttet til ansettelse. Det er noe de jobber med kontinuerlig.

For eksempel involverer DNV en leverandør av bakgrunnssjekk for å undersøke potensielle ansatte.

Det innebærer:

  • Verifisere dokumenter  som for eksempel utdanning og sertifiseringer
  • Verifisere arbeidsforhold i CV
  • Verifisere ektheten til referansene
  • Sjekk av næringsinteresser
  • Søk i åpne kilder
  • Kredittsjekk, gitt at stillingen innebærer økonomisk ansvar

Les også: Norske arbeidstakere må undertegne kontrakter på 200 sider

Avdekker hull i CV-en

Semac er leverandør av bakgrunnssjekk av arbeidssøkere.

Daglig leder Hans Erling Stausland sier at norske arbeidsgivere bør bli flinkere til å sjekke referanser og arbeidsforhold som ikke er oppgitt eller er bevisst utelatt fra CV.

– Det skjer at vi avdekker at søkeren har jobbet et sted også kanskje sluttet eller mistet jobben etter en kort stund. I så fall tar vi kontakt både med søkeren og med det tidligere arbeidsstedet for å hente inn mer informasjon, sier Stausland.

Han påpeker at bakgrunnsjekk er en åpen prosess.

Kandidater blir informert og skriver under en samtykkeerklæring. Vi sjekker ingenting uten den signerte avtalen mellom arbeidssøker og oss. Vi anbefaler også bedrifter å skrive i annonseteksten at det vil bli gjennomført bakgrunnssjekk av potensielle kandidater.

Hjelper ikke å google seg selv

Stausland sier at arbeidssøkere bør ha et mer bevisst forhold til hva de legger ut om seg selv på nett.

– Det er særlig unge arbeidstakere som har helt annet forhold til sosiale medier. Det kan slå ut negativt. Man bør tenke over hva slags bilder, tekster og kommentarer man har lagt ut på nettet.

Bør man google seg selv og slette ting fra forum og blogger før man søker en jobb?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ja, men det skal også sies at det ikke er nok med det. Åpne kildesøk avdekker kun en liten prosent av hva slags informasjon man har lagt ut om seg selv på nett. Så man bør være bevisst på hvordan man fremstår på nettet generelt.

Han presiserer at de aldri kommer med en anbefaling om  hvorvidt en arbeidssøker skal få jobben eller ei.

Det er opptil arbeidsgiveren å bestemme når han har først all informasjon om søkeren.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Avslører falske referanser

Stausland sier at arbeidsgivere i Norge generelt har blitt mye mer bevisste på å sjekke hvem de skal ansette. Det er også en viss nedgang i antall anmerkninger som Semac har kommet med i år sammenlignet med tidligere.

Det finnes likevel noen som tabber seg ut når de søker en ny jobb.

– Blant de ekstreme tilfellene vi har sett er for eksempel folk som skjuler at de har problemer med rus, eller som har grove kriminelle forhold. Vi har også kommet borti dem som har falske referanser og referanser fra falske firmaer.

Søkere til teknologi- og kunnskapsbedrifter har færre få avvik i søknadene sine enn gjennomsnittet.

De vanligste feilene vi ser er mer komplekse og skjønnbaserte. For eksempel at man har skriver at man er dataansvarlig, når man egentlig er en medarbeider, eller man har hull i CV-en og ikke oppgir arbeidssteder hvor man har tidligere hatt konflikt, eller hvor referansene kan si negative ting om arbeidssøkeren.

Gjør en etisk vurdering

Rekrutteringsleder Amdal i DNV sier at de i forbindelse med intervjuet sjekker ID og eventuelt gyldigheten på arbeidstillatelse.

– Ved ansettelse innenfor fagområder som gir tilgang til spesielt sikkerhetskritisk informasjon involverer vi enkelte tilfeller våre sikkerhetsrådgivere for en vurdering. I tillegg avklarer vi hvorvidt søkeren har relevant utdanning og erfaring og passer inn i selskapet. 

Amdal presiserer at bakgrunnssjekk foregår etter at de har fått kandidatens samtykke.

– Vi vil gjøre en etisk vurdering av hvorvidt informasjon som vi etterspør i en bakgrunnssjekk er relevant for den enkelte avgjørelsen. Vår erfaring er at så lenge kandidatene opplever at vår bakgrunnssjekk gjennomføres på en profesjonell og ryddig måte, styrker den vårt omdømme som en arbeidsgiver som er opptatt av kvalitet og sikkerhet.

Hun påpeker også at det likevel er klare regler om hva arbeidsgiveren ikke har lov til å be kandidaten om å oppgi.

– Det gjelder blant annet politisk og religiøs orientering og spørsmål relatert til familie og planlegging. Vi forholder oss selvsagt godt innenfor lovens begrensninger når det gjelder dette, sier Amdal.

Les også: Ikke skriv under denne kontrakten

Sjekker din personlighet

Utenom fakta sjekker arbeidsgiveren også holdninger til den potensielle arbeidstakeren.

– Det er videre viktig for oss å ansette en person som deler de verdier og holdninger som DNV representerer. For å få inntrykk av kandidaten på disse områdene ber vi kandidatene om å presentere case og gjennomføre en personlighetstest og evne-/ferdighetsester, sier Amdal.

Målet er å redusere risikoen ved ansettelser.  

– Det er viktig for oss å ansette kollegaer som har kompetanse til å levere på en kvalitetsmessig god måte. Samtidig er det krevende for en ansatt å ikke oppleve å mestre arbeidsoppgavene sine.

Verifiserer utdanning

Flere arbeidsgivere tar også kontakt med Nasjonalt kompetansesenter for utenlandsk utdanning (Nokut) hvis de er i tvil om arbeidstakernes utdanning.

Det gjelder både norske og utenlandske arbeidstakere. Nokut har en rekke sjekklister over utenlandske utdanningsinstitusjoner og fagutdanninger.

Har arbeidstakere utenlandsk utdanning og vil jobbe i Norge må de godkjenne utdanningen sin ved Nokut.

– Når Nokut vurderer en søknad om generell godkjenning av utdanning, legger vi blant annet til grunn utdanningsdokumenter, identifikasjonsdokumenter, lærestedets status og utdanningens status. I tillegg er det viktig med utdanningslandets vurdering av kravene til generell studiekompetanse for søkere med utenlandsk utdanning, sier Stig Arne Skjerven, avdelingsdirektør ved Nokut.

Ikke minst sjekker de også hvorvidt utdanningsdokumentene er ekte.

– I alle tvilstilfeller verifiserer NOKUT utdanningsdokumenter, sier Skjerven.

Les også:

Hit vil næringslivet at norske studenter skal dra

Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

5 tips for personlighetstesten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.