IT

Dette var verdens første elektrofotografiske kopi

Teknologien bak kopimaskinene fyller 75 år i dag.

Først: Her er verdens første, i hvert fall offisielle, Xerox-kopi. Med dato og det hele. De visste nok at dette var en stor anledning.
Først: Her er verdens første, i hvert fall offisielle, Xerox-kopi. Med dato og det hele. De visste nok at dette var en stor anledning. Bilde: Xerox
22. okt. 2013 - 09:35

I dag feirer kopimaskinen 75 år. Eller mer korrekt; teknologien som virkelig erobret verden, og som lever videre i laserskriverne, er 75 år i dag.

Det var fysikeren, advokaten og ikke minst oppfinneren Chester Carlson som sto bak elektrofotografien, eller xerografi, (fra de greske ordene xeros og graphein, som betyr tørr og skrive) som teknologien ble kalt ti år senere.

Den første tørre prosessen

Xerografi var ikke den første kopieringsteknikken, men det var den første tørre prosessen og den første som virkelig ble stor. Ideen var å bruke lys (i dag laserlys) til å elektrostatisk lade opp en trommel.

Den ville da trekke til seg et svertepulver som så kunne overføres til papir hvor avtrykket ble festet med varmebehandling.

Ikke noe klissete væske eller lukt. Pengemaskinen var et faktum.

Les også: Denne printeren kan skrive ut et mål på 5,5 timer

Første kopimaskin: Her er oppfinneren Chester Carlson med verdens første kopimaskin basert på elektrofotografi.
Første kopimaskin: Her er oppfinneren Chester Carlson med verdens første kopimaskin basert på elektrofotografi.

Penger til PARC

Som man skjønner var det Xerox som ble selskapet som hadde patentene og som tok teknologien til markedet og som vokste seg både store og fete. Det skal vi være glade for.

Xerox tjente så mye på rettighetene at de formelig boblet over av dollar. En av tingene de gjorde for å «bruke opp» penger var å etablere Xerox PARC - Palo Alto Research Center Incorporated.

Xerox PARC tiltrakk seg brilliante folk og de fikk stort sett gjøre hva de ville og utnytte resultatene uten at Xerox brydde seg så mye med det. De hadde jo nok likevel.

Knapt noe sted i verden har så mye viktig teknologi blitt skapt så fort. Her oppsto datamaskiner med grafisk grensesnitt som inspirerte Steve Jobs.

Her fant de opp laserskriveren. Her ble Ethernet oppfunnet. Her ble objektorientert programmering oppdaget. For det ble oppfunnet i Oslo av Kristen Nygård og Ole Johan Dahl.

Les også: Nå kan du 3D-printe deg selv

Helt fritt

PARC ble etablert da Xerox sto på høyden av sin makt, og selskapet har sikkert ergret seg gule og blå over at de ikke sørget for rettighetene til de fantastiske innovasjonene, men verden er takknemlig.

Da patentet til elektrofotografien gikk ut sto en hærskare konkurrenter klare med sine modeller og det markerte slutten på den deilige monopoltilværelsen.

Det ble litt som tellerskritt på fast- og mobiltelefon. Da Telenor fikk konkurranse falt de fra de store høyder og massemarkedet ble skapt.

Les også:

Laserkutter, 3D-printer og CNC-verktøy for alle

Test av fire solide multifunksjonsskrivere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.