NYHETSBREV

Dette ville den amerikanske investoren kastet penger på i Norge

Ett område stikker seg ut, og det er ikke olje.

17. juni 2015 - 17:27

Bergen: – Om jeg kjenner navnet på noen norske selskaper? Nei, faktisk ikke. Men det er derfor jeg er her.

Den New York-baserte investoren Christina Bechhold er en av flere internasjonalt orienterte investorer på norgesbesøk denne uken. Det norske startup-miljøet sliter med å få investorer fra utlandet til å investere i bedriftene. Nå har de gått drastisk til verks for å trekke de rette folkene med de riktige pengene, kontaktene og kunnskapen til Norge.

Under et tre dager langt arrangement, inspirert av Ekstremsportveko på Voss, møtes investorer, gründere og journalister i Hordaland for å bli introdusert for hverandre og vise fram norske teknologibedrifter. Eller "å nettverke", som det heter på startup-språket.

Målet er at investorene og journalistene skal ta med seg kunnskap om Norge og norske oppstarts-selskaper tilbake til hjemlandet og spre ryktet om Norge som et attraktivt og spennende land å investere i.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Unge investerer i unge

I tillegg til å jakte på gode investeringer for Samsungs globale innovasjonssenter, er Bechhold medgründer av Empire Angels, en gruppe på 45 investorer under 35 år som investerer egne midler i gründere på sin egen alder.

Så langt har investorgruppen investert tre millioner dollar i tretten selskaper.

– Vi investerer i teknologiselskaper etablert av unge gründere. Vi er sektor-agnostikere, og har gått inn i alt fra et zipcar-selskap i India og en israelsk videoapp, til en plattformløsning for barnemedier. Våre investorer ser etter teknologi de kan bruke og ha nytte av, og som de føler de kan misjonere for, sier Bechhold.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Talenter overalt

New York-investoren vokste selv opp i Cincinnati, Ohio og er bevisst på at gode investeriinger ikke bare finnes i metropolene.

– Det er talentfulle folk overalt, du trenger ikke være i Silicon Valley eller New York for å bygge gode selskaper. Norge har mange av puslespillbrikkene som potensielt kan gjøre landet til et spennende sted for innovative løsninger. Dere har en høyt utdannet befolkning, mange kreative miljøer, offentlige støtteordninger og samfunnstrukturer som kan støtte bedrifter i oppstartsfasen, sier Bechhold.

Fallgruven er imidlertid at gründere tenker for smått.

– Utfordringen i et så lite land med en så liten befolkning er å finne entreprenører som løser store spørsmål. Gründere finner gjerne løsninger på problemer de selv opplever. Det er bra, men det kan også være et hinder for internasjonal suksess dersom problemet bare eksisterer i regionen der de selv ferdes. De må sikte mot å lage selskaper som kan vokse utover Skandinavia og Europa, råder Bechhold.

Nesten ingenting gikk til Norge: Investorer spyttet inn 6 milliarder i nordiske startups i fjor. Kun 3 prosent gikk til Norge

Befolkningsvekst

Så hva konkret er det investoren er på jakt etter?

– Helt klart Tingenes internett, og sammenkoblede løsninger. Digitale helseteknologi-løsninger som hjelper folk å forbedre sin egen personlige helse, i tillegg til ulike plattform-løsninger. Ikke minst ser jeg etter produkter som retter seg mot den økende befolkningsveksten. Det kommer flere milliarder nye internettbrukere de neste fire-fem årene, og det ligger enorme muligheter for dem som finner ut hva slags produkter og tjenester disse menneskene trenger, sier Bechhold til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Gründerdirektør Bård Stranheim i Innovasjon Norge mener Norge har bidratt med teknologiske innovasjoner internasjonalt i generasjoner, men at folk ikke vet at nordmenn og norske selskaper står bak.

Han trekker blant annet fram norsk kompetanse på horisontalboring i oljesektoren og utvikling av skifergassteknologi.

Smarte byer: Slik skal sensorer og big data ta over styring av byene

Bedre innpakning

– Vi er mye bedre på innhold enn selve innpakningspapiret. Hvis vi klarer å kombinere norsk teknologinnovasjon med fin innpakning når vi mye letter ut over landegrensene. Det er det geniale med denne typen samlinger, her er det mange folk som kan få Norge fremst i hylla på riktig måte, sier Stranheim til Teknisk Ukeblad.

I dagene som kommer skal de spesialinviterte deltagerne i den første utgaven av eventet Startup Extreme tas med ut i regnet på Voss og gjennomgå alt fra rafting og rappelering til fallskjermhopping.

Eller som medarrangør Karen Elisabeth Omh Heskja sier det:

– Nå skal vi trigge grenser sammen, fryse sammen og spise smalahove sammen.

Ny norsk superbrikke:Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.