Norske Fred. Olsen Ocean har er et av få norske selskaper som har klart å bli betydelig leverandør til det europeiske havvindmarkedet, med to avanserte installasjonsskip, servicefartøy og gjennom servicetjenester til havvindparker.
Nå håper selskapet de står overfor et gjennombrudd også som leverandør av fundamenter til havvindmøller.
Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»
Hemmelig avtale
De siste månedene har datterselskapet Universal Foundation jobbet intenst med å utvikle en demonstrasjonspark utenfor Frederikshavn i Danmark.
Bakgrunnen er at Fred. Olsen-selskapet i fjor, i all hemmelighet, inngikk en eksklusiv avtale med Dong Energy om å identifisere en ny eier for deres vindpark-konsesjon i et havområde ved Hirsholmene.
Den siste tiden har prosjektet skutt fart, og selskapet forventer nå at vind-prosjektet blir lagt ut på et såkalt EU Tender i løpet av sommeren, en offentlig tilbudsprosess som brukes av de store energiselskapene i Europa.
– Det er en åpen konkurranse, men det er meg bekjent ikke konkurrenter som kan levere slike fundamenter, som er en del av kundens spesifikasjon, sier daglig leder Torgeir Ramstad i Universal Fundation til Teknisk Ukeblad.
Les også: Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år
Vil levere til Statoil og Statkraft
Universal Foundation legger opp til at de seks vindturbinene skal bæres av en patentert variant av såkalte sugebøtte-fundamenter, såkalte Mono Buckets, som Fred. Olsen-selskapet har jobbet med å kvalifisere siden de kjøpte teknologien i 2011.
Målet er å demonstrere fundamentet for store havvindaktører, som Statoil og Statkraft, i håp om at disse skal velge nettopp Fred. Olsen-selskapets fundamenter til blant annet den gigantiske havvindutbyggingen på Doggerbank i britisk farvann.
Selskapet er i samtaler med produsenter av noen av verdens største havvindmøller for å finne hva slags vindturbin det nye sugebøttefundamentet skal bære.
– Demonstrasjonsparken i Frederikshavn er avgjørende for oss i arbeidet med å få fundamentet inn på det kommersielle markedet, sier daglig leder i Universal Foundation, sier Ramstad.
Les også: I disse tankene vokser det som kan bli Norges nye milliard-næring
Som en bøtte opp-ned
Det såkalte Mono Bucket-fundamentet fungerer kort fortalt som en bøtte som snus opp ned før vannet pumpes ut og det oppstår undertrykk. Dermed blir fundamentet presset ned i havbunnen.
Installasjonsmetoden skal bidra til å redusere det høye kostnadsnivået i havvind-industrien, samtidig som det gir en løsning på et betydelig miljø-problem i forbindelse med bygging av havvindparker.
Montering av sugebøttene skjer nemlig helt lydløst, i motsetning til installering av de mest brukte havvindfundamentene, monopæler.
Monopæler må bankes ned i havbunnen. Metoden forårsaker så mye støy at flere europeiske land har innført restriksjoner på innstalleringen for å unngå for stor miljøpåvirkning på livet i havet.
Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?
Ny intallasjonsmetode
Fred. Olsens fundament skiller seg fra tilsvarende fundamenter ved at konstruksjonen bare har en "sugebøtte", der andre gjerne har tre eller fire.
I tillegg har selskapet patentert en installasjonsteknikk som sørger for at fundamentet senkes ned mot havbunnen helt vertikalt. Dette er ikke mulig med pælede eller andre «sugebøtte»-fundamenter.
– Vårt fundament er enklere å installere, og kan redusere kostnadene for ferdig installerte fundamenter med 10-50 prosent, sammenlignet med monopæler og jacketer, de mest brukte fundamenttypene i dag, sier Ramstad til Teknisk Ukeblad.
Kostnadsreduksjonen avhenger blant annet av turbinstørrelse- og type, havdyp, bunnforhold og distanse til utlastningshavn.
Les også: Siemens lanserer ny elmotor for fly - med rekordytelse
Testes på Doggerbank
De siste årene er fire sugebøttefundamenter installert i dansk og britisk farvann. Et står utenfor Frederikshavn, et ved Horns Rev og to er på Doggerbank.
I oktober i fjor avsluttet Universal Foundation en omfattende installasjons-demonstrasjon, delfinansiert av britiske Carbon Trust og Offshore Wind Accelerator.
I testen ble to testfundamenter installert ute til havs og tatt opp igjen tilsammen 29 ganger i løpet av 24 dager for å demonstrere installasjonsprosessen i Nordsjøen. Målet var å dokumentere at konseptet takler ulike bunnforhold.
Les også: Ga opp tidevanns-satsing i Norge - nå skjer det i Skottland
– Lovende
John Olav Tande, forskningsleder i Sintef Energi, tror Fred. Olsen kan ha en lovende framtid som fundament-leverandør.
– Dette virker som et veldig lovende konsept, både med tanke på kostnader og miljøhensyn. Det reduserer problemene med akustisk støy i installasjonsprosessen, og det er en stor fordel. I tillegg skal det være enkelt å installere, sier Tande, som også er leder av Nowitech, forskningssenteret for offshore vindteknologi, til Teknisk Ukeblad.
Hvis alt går etter planen med demonstrasjonsprosjektet i Frederikshavn, blir fundamentet, som har vært utviklet gjennom fjorten år, lansert på markedet høsten 2015.
– Alt vi gjør i dette prosjektet handler om å gjøre havvindbransjen konkurransedyktig. Det er mange ulike oppfatninger om hva energi egentlig koster. Vi mener at offshore vindkraft allerede kan konkurrere på pris, det synes bare ikke på strømregningen ennå. Når du tar med effekten av klimautslipp fra fossil energiproduksjon, er kostnadene skyhøye, sier Torgeir Ramstad i Universal Foundation til Teknisk Ukeblad.