Fornyingsdepartementet har så smått startet arbeidet med å utarbeide en strategi for hvordan informasjonsteknologi kan bidra til økonomisk vekst.
Den skal kalles Digital Agenda, er inspirert av EUs strategi ved samme navn og går ut på å bruke informasjonsteknologi systematisk for å få hjulene til å rulle lettere.
Les mer: Teknologisk vei ut av krisen
Inspirasjon
Den digitale agendaen for Europa er ett av sju tiltak innenfor hovedstrategien Europa 2020, som skal få EU-landene ut av krisen etter nedturen i forrige tiår. Her spiller ikt en nøkkelrolle. Detaljene kan du se i faktaboksen.
– Vårt arbeid er inspirert av EUs tiltak på dette området, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud til Teknisk Ukeblad.
Drahjelp
Så langt er det lite konkret som er kommet på bordet, men grunntanken er å få en oppfatning av hvordan ikt kan gi drahjelp. Stikkord er smart grønn vekst, digitalt forretningsliv, digitalt førstevalg og mer gjenbruk av smarte it-løsninger gjennom åpne standarder.
Systematisk
Dette er aktiviteter og prosesser som allerede er i gang, men som regjeringen ønsker å sette mer i system for at samfunnet skal få mest mulig utbytte av ikt-satsingene.
– Det handler blant annet om at næringslivet skal ha en infrastruktur som gjør den bærekraftig. Og offentlig sektor må være i stand til å bruke sine ressurser på en bedre måte. Vi har ikke kommet så langt at vi vet hva Digital Agenda skal inneholde, men er i gang med å meisle ut hvilke områder som skal inn i strategien, sier Aasrud.
Overordnet
– Ikt er en driver på mange samfunnsområder. Da er det viktig at vi tenker mer overordnet på hvordan vi skal benytte teknologien og ikke minst de nye måtene å samhandle på med de sosiale mediene, sier hun.
Les også: Varsler Stalin-metoder
Forskning
EU satser tungt på sin ikt-strategi. Frem til 2020 skal medlemslandene doble sine budsjetter på forskning og utvikling på området. I praksis er det snakk om en økning fra 5,5 til 11 milliarder euro. It-ministeren er varsom med å annonsere noe lignende.
– Vi har styrket forskningsmidlene mye de siste fem årene, men det er litt vanskelig å si at dette skal bli noe vi prioriterer, sier Aasrud.
Blog
Arbeidet med agendaen kommer til å skje i samarbeid med organisasjoner og bedrifter innen it-bransjen.
Statsråden møter disse partene i såkalte samråd, og her kommer hun til å be om ideer og innspill.
Fornyingsdepartementet har sin egen blog, som også vil bli brukt som en kanal inn til planleggerne i FAD.
Les mer her.
Lærer av EU
Aasrud henter også faglige råd fra de norske nasjonale ekspertene som jobber i EU-kommisjonen. Hun møtte et knippe av dem i Brussel i forrige uke.
En norsk digital agenda er trolig klar om et års tid.
Les også: – Vær så snill, ta en it-utdanning!