Problemene med at grunnen i hovedstadens nye prestisjebydel Bjørvika synker og også forskyver seg horisontalt har fått Norges geotekniske institutt til å stille spørsmål om “byen er på vei til havs”.
Men Oslo er ikke alene.
En rekke byer verden over sliter med setninger. Mange medier har rapportert fra det tvilsomme kappløpet om å bli det US News kaller “det neste Atlantis”.
Mexico City
Det som etter hvert skulle bli til en megaby, ble grunnlagt av aztekerne på en flytende øy på en innsjø.
Da spanjolene erobret "byen", drenerte de vekk vannet og anla en gigantisk fylling. Senere har man fortsatt å pumpe ut grunnvann i stor stil, slik at leiregrunnen er blitt ustabil.
Les også: Flom har lagt Gudbrandsdalen øde flere ganger
Byen synker opptil 20 centimeter i året.
Vann- og avløpssystemet er særdeles sårbart i flomsituasjoner. Da strømmer avløpsvann ofte opp av systemet og ut i byens infrastruktur.
Ingeniørene har lenge jobbet hardt for å sikre at vannet holder seg unna, blant annet med en stor avløpstunnel som skal føre vannet ut 60 kilometer nord for byen, ifølge en artikkel i US News.
En rekke bygninger sliter med store setningsskader. Det pågår kontinuerlig arbeid for å sikre den gamle Katedralen - en av de viktigste turistattraksjonene i den meksikanske hovedstaden.
Les også: 1011 får bygge i kjente flomsoner
Venezia
Det virket som en smart idé å bygge en by med direkte tilgang til sjøen, den gangen tilbake i århundrene da Middelhavet var motorveien for handel i Europa, skriver US News. Byen ute i sjøen hviler i stor grad på trepæler.
Ifølge National Geographic sank Venezia rundt 12 centimeter mellom 1950 og 1970. Ekspertene peker blant annet på at det ble pumpet ut store mengder grunnvann til bruk i industrien.
Nå synker byen med mindre enn fem centimeter på hundre år, ifølge en studie i Geophysical Research Letters.
Springflo legger rundt 14 prosent av byen under vann fire ganger i året. Samtidig frykter man den generelle havnivåstigningen.
Les også: Dette er Norges ti største samferdselsprosjekter
New Orleans
Byen som ble mer kjent for flom og ødeleggelser enn musikk under den svært ødeleggende orkanen Katrina i 2006, har store utfordringer knyttet til setninger.
Deler av New Orleans ligger allerede i dag rundt fem meter under havnivået, og fortsetter å synke med opptil 2,5 centimeter i året, ifølge National Geographic.
Oppdemming av Mississipielven og bygging av diker har rammet våtmarkene som en gang beskyttet byen. Hele delstaten Louisiana har mistet 4900 kvadratkilometer landjord til havet siden 1930.
De dystre fremtidsutsiktene har fått geologen Robert Giegengack ved Universitet i Pennsylvania til å anbefale innbyggerne å pakke sakene for godt og selge sentrum til Disney.
Les også: Bru over Oslofjorden kan bli norgeshistoriens dyreste bompassering
Shanghai
Den lille fiskerlandsbyen ved munningen av Yangtze-floden ble etterhvert til megabyen Shanghai.
Byen klarte ganske lenge å takle befolkningsøkningen. Men det at man brukte grunnvann til hoveddrikkevannkilde forstyrret etterhvert grunnforholdene. Ifølge PBS sank Shanghai rundt 2,5 meter mellom 1921 og 1965.
I dag synker den med rundt halvannen centimeter i året.
Selv om setningshastigheten altså har bremset opp, ser det dystert ut på sikt. Ekspertene mener at byen er blitt for tung, og at det er vanskelig å stoppe setningene, ifølge US News.
Les også: Superbru over Norges dypeste fjord skal tåle en skipskollisjon
Houston
USAs fjerde største by er bygget på sandgrunn. Også her har man pumpet opp grunnvann for å forsyne byen med rent vann.
Oljeutvinning har også bidratt til setningene, ifølge US News.
Deler av byen synker med opptil fem centimeter i året. Ekspertene påpeker at setningene har bremset kraftig opp i områder der man har sluttet å pumpe opp grunnvann.
Les også: Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål
New York
En ting er å synke, en annen ting er å ligge lavt i utgangspunktet hvis havet stiger ytterligere. Det gjelder en rekke kjente byer.
De lavtliggende områdene ved Hudson River vil ha store problemer dersom prognosene om stigning i havnivået slår inn.
Orkanen Sandy viste hvor sårbar den amerikanske storbyen er ved stormflo. Orkanen tok livet av 159 mennesker, raserte infrastruktur og ødela tusenvis av bygninger.
Byens politiske ledelse lanserte en klimaplan til 20 milliarder dollar etter den ødeleggende stormen. Flomvern, diker og en rekke andre tiltak er med i den omfattende pakken,
Jakarta
Også hovedstaden i Indonesia synker som følge av at byen pumper ut grunnvann til springvann.
En 30 kilometer lang flomvoll skal holde havet ute. Hvis flomvollen skulle gå i stykker, vil de lavereliggende delene av byen bli totalt oversvømt, et område som huser en million mennesker.
Saltvannet vil trolig også rasere drikkevannsressursene som allerede nå er svært presset, ifølge magasinet Good.
Bildeserie: Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere