INDUSTRI

Disse er rammet av finanskrisa

50 norske industribedrifter har problemer. Se lista her.

Dag Yngve Dahle
16. jan. 2012 - 14:29
Vis mer

Den nye finanskrisa har allerede rammet Europa hardt. Euroen skjelver og Hellas, Italia samt andre land i Europa sliter tungt med nasjonaløkonomien. Dramatiske kutt i statsbudsjettene er allerede gjennomført.

Hittil er solcelleselskapet RECs problemer det mest synlige beviset på at krisa også rammer Norge.

Men i skyggen av REC har en rekke andre norske industribedrifter fått trøbbel, viser en oversikt Teknisk Ukeblad har utarbeidet.

Finanskrisa: – Det verste er over

Hard høst

Opptil 50 industribedrifter går enten mot nedleggelse, har sendt ut permitteringsvarsel eller har permittert ansatte i månedene frem mot jula som nylig er over.

I tillegg til de kjente nedleggelsene til REC i Narvik, Glomfjord og på Herøya sliter bedrifter innen industrielle næringer som silisium, ferrosilisium, papir, skip og båter, maskiner, metall og fiskeri.

Velkjente bedrifter som Elkem, Umoe, Ulefos, Vestas, STX og Aker Seafoods er blant bedriftene som denne høsten måtte gå til det skritt å permittere ansatte.

– Med unntak av oljenæringen og fornybarsatsingen vil ingen deler av industrien slippe unna problemer som følge av finanskrisa. Bredden i dette vitner om at det er store krefter internasjonalt som styrer dette. Her er det viktig at myndighetene følger utviklingen tett og at responstida er kort, sier Knut E. Sunde, industripolitisk direktør i Norsk Industri, til Teknisk Ukeblad.

Les også:

knut_sunde0808200749.jpg

Indeksfall

Nylig kom alarmerende tall fra den såkalte PMI-indeksen, der innkjøpssjefer i en rekke land vurderer varebehovet. En indeks under 50 sier at etterspørselen faller.

Indeksen falt fra 48,5 i november til 46,6 poeng ved utgangen av desember - den største nedgangen på to år.

– Et så stort fall i ordreinngangen er styggere enn det vi hadde ventet. Hvis vi kan stole på norsk PMI, som tidligere riktignok har vist seg å være en litt rufsete indikator, så er dette et første bevis på at europroblemene for alvor slår inn over Norge, sier direktøren.

Les også: Varsler klimakamp for industrien

Todelt

Tallene tyder på at også eksportindustrien er i ferd med å bli hardere rammet enn det mange forventet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Det fordi økt aktivitet i oljenæringen i liten grad bremset nedgangen.

– Permitteringer kommer veldig fort. Derfor er det utrolig viktig for industrien at myndighetene henger med på tempoet. Det var viktig at Norges Bank satte ned renta for jul, og framover er det avgjørende at man er føre var - særlig hvis bankene må gjøre innstramminger og vi risikerer en kredittstopp, sier Sunde.

De fleste regner med finanskrisas del to vil forsterke den eksisterende todelingen av norsk økonomi: Den oljerelaterte delen av økonomien vil klare seg godt, mens fastlandsindustrien vil slite.

– Vi får en todeling av industrien, og mye tyder på at dette vil tilta. Leverandørindustrien har et godt marked, men må like fullt forholde seg til kostnadspress, siden konkurrenter i andre land er sultne på ordrer. De som ikke er involvert i olje, får det verre, sier Sunde.

Les også:

NAV varsler ingeniørmangel

– Jeg må passe på at Norge går bra

– Begrepet "industridød" kan begraves

Bankene bruker finanskrisen som unnskyldning

– Norge kan få opptøyer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.