KARRIERE

Disse fagene gir jobb i «oljå»

Ny studie viser fagbakgrunnen til ingeniører og realister i petroleumsnæringen.

Fire skoleelever besøker Statfjord A-plattformen etter å ha vunnet Statoils Realfagspris. De fleste realfagretninger de velger kan gi jobb i oljenæringen. foto: Håkon Jacobsen
Fire skoleelever besøker Statfjord A-plattformen etter å ha vunnet Statoils Realfagspris. De fleste realfagretninger de velger kan gi jobb i oljenæringen. foto: Håkon Jacobsen
7. feb. 2013 - 13:52
Vis mer

For første gang er det laget en studie som viser hvilken ingeniør- og realfaglig kompetanse på mastergradsnivå som faktisk brukes i petroleumsnæringen.

Undersøkelsen er utført for Tekna Olje og gass.

Organisasjonen mener det er positivt at svært mange fag kvalifiserer til en jobb i petroleumsnæringen, men advarer mot at andre næringer kan bli tappet for teknisk kompetanse.

Les også: NAV: Norge mangler 9100 teknologer

Maskinteknikk viktigst

– Resultatene viser at petroleumsnæringen sysselsetter 30 prosent av Teknas 36 000 yrkesaktive medlemmer i privat sektor. Petroleumsrelaterte institusjoner som Sintef og Iris er ikke tatt med som en del av petroleumsnæringen, selv om disse inngår i privat sektor. Den faktiske andelen er nok i dag noe høyere enn 30 prosent, sier Runar Østebø, styreleder i Tekna Olje og gass.

Det er International Research Institute of Stavanger (Iris) som har utført studien.

Ifølge Østebø er maskinteknikk det viktigste faget for petroleumsnæringen sett under ett.

– Geofag og petroleumsteknikk er imidlertid viktigst hos operatørselskap og bore- og brønnserviceselskap. Andre tunge fagkategorier er elektro og telekommunikasjon, kjemi, marinteknikk, fysikk/matematikk og data og informasjonsteknologi. I tillegg har mange mastergradsutdanning i «ren» fysikk og matematikk, og det er også mange med mastergrad innen byggfag.

Les også: Mer skepsis til nyutdannede ingeniører

Godt og dårlig nytt

At petroleumsnæringen kan bruke et bredt spekter av ovennevnte kompetanse, og at det hvert år utdannes godt over 2000 mastergradskandidater i disse fagene, er ifølge Østebø både positivt og utfordrende.

– Det er på den ene siden positivt for ungdom som er redd for å ta en utdannelse som låser dem til én bestemt næring. En mastergrad i «ren» matematikk er like relevant for ingeniørjobb i Statoil som for en lektorstilling ved en videregående skole.

– Men på den annen side er petroleumsnæringens varierte kompetansebehov i et stramt marked en brennhet utfordring for både samfunnet og petroleumsnæringen, da ingen er tjent med et samfunn der tunnelene raser i hodet på oss fordi de beste geologene har fått jobb i «oljå», sier Østebø.

– Men på den annen side er petroleumsnæringens varierte kompetansebehov i et stramt marked en brennhet utfordring for både samfunnet og petroleumsnæringen, da ingen er tjent med et samfunn der tunnelene raser i hodet på oss fordi de beste geologene har fått jobb i «oljå», sier Østebø.Fordelingen: Grafen viser Tekna-medlemmer ansatt i bedrifter i Iris/BI/Menons oljepopulasjon (150 000) fordelt på fagkompetanse og type bedrift, 2012. Kilde: Iris og Tekna.

Les også:

Disse ingeniørene blir det mest behov for

De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene

Utfordrer de etablerte helikopterselskapene i Nordsjøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.