Fersk lønnsstatistikk fra Tekna viser at lønnsveksten for sivilingeniører innen olje og gass ikke er høyere enn i privat sektor generelt. Snarere tvert i mot.
Årets undersøkelse viser at Tekna-medlemmene i oljebransjen i år har hatt en lønnsvekst på 2,8 prosent mot et gjennomsnitt på 3,3 for Tekna-medlemmene i privat sektor.
De siste fem årene er det kun ett år at lønnsveksten for Tekna-medlemmene i oljebransjen har vært høyere enn i privat sektor som helhet. Med lønnsvekst menes her vekst i gjennomsnittslønn.
Les også: – Laveste lønnsvekst i Statoil siden finanskrisen
– Slår hull på myte
– Dette slår hull på myten om at sivilingeniørene i oljebransjen er de er mest lønnsdrivende, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg om lønnsstatistikken som blir publisert i dag.
At Tekna-medlemmene i oljebransjen deltar i et globalt arbeidsmarked med internasjonal konkurranse, mener hun er en av årsakene til at lønnsveksten deres ikke er høyere enn for andre bransjer, til tross for både høy oljepris og gode resultater innenfor bransjen.
Randeberg mener at tallene også er et interessant bidrag i debatten om den todelte norske økonomien.
– Statistikken viser at det ikke er et todelt arbeidsliv for våre medlemmer, sier hun.
Les også: – Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling
Oljeingeniørene tjener likevel mer
Det er likevel et faktum at sivilingeniørene i oljesektoren i snitt tjener bedre enn sine kollegaer i resten av privat sektor - de siste fem årene har forskjellen årlig vært rundt 40.000 kroner eller rundt fem prosent høyere lønn.
Mens gjennomsnittslønn for Tekna-medlemmer innen olje og gass i år er 816.070 kroner, så er snittlønnen 776.947 kroner for medlemmer i privat sektor som helhet.
Moderat lønnsvekst
Lønnsveksten for Tekna-medlemmene er i år 3,3 prosent i privat sektor, 2,6 prosent i statlig sektor og 3,9 prosent i kommunesektoren.
– Hovedbildet er at lønnsveksten er moderat i alle sektorene. Veksten er den laveste vi har sett siden finanskrisen, og det er preget av økende usikkerhet i virksomhetene, sier hun.
Tekna-presidenten mener dette viser at lønnspolitikken deres med lokal lønnsdannelse basert på kollektive avtaler fungerer.
– Systemet legger opp til ansvarlighet i vanskelige tider, det er fleksibelt og tilpassingsdyktig, sier hun.
Les også: Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben
Staten kommer dårligst ut
At statlig sektor kommer dårligst ut, forklarer hun med lønnssystemet i staten. Sentral lønnsdannelse samt hovedoppgjør og mellomoppgjør annethvert år, gjør at Tekna-medlemmene i staten over tid taper mot både sivilingeniørene i kommunene og i privat sektor.
– Sentral lønnsdannelse gjør at det ikke er lett for staten å bruke lønn som virkemiddel for å beholde og trekke til seg nøkkelkompetanse, sier Randeberg, som mener det ville vært bra for samfunnet å få systemet endret til lokal lønnsdannelse basert på kollektive avtaler også for medlemmene i staten.
– Tallene viser at systemet er overmodent, sier hun.
Hun viser også til at det er brattere lønnskurve i privat sektor enn i offentlig sektor, her lønner det seg mer å skifte jobb.
Les også: Slik søker du i årets skattelister
Vinner i kommunene
– Ikke overraskende er kommunal sektor lønnsvinner i år, sier Tekna-presidenten og henviser til lønnsveksten på 3,9 prosent i kommunesektoren.
Hun mener det er tegn på at systemet med lokal lønnsdannelse basert på kollektive avtaler fungerer.
– Det gjør noe med lønnsveksten. Kommunene kan bruke lønn for å motivere og beholde flinke folk og bygge sterke fagmiljøer, sier hun.
– Todeling avtar
Knut Sunde, direktør i Norsk industri har tidligere advart mot en ekstrem todeling i det norske næringslivet. Uttalelsen kom i forbindelse med Konjunkturrapporten fra februar 2013 som viste at norske industribedrifter blir mer og mer avhengige av oljeindustrien.
Ifølge rapporten regner industrien som leverer til oljesektoren med 17 prosent vekst i 2013, mens annen industri tror på tre prosent vekst.
– Den nyeste lønnsstatistikken viser at todelingen i norsk økonomi avtar sterkt på kort sikt, sier han med henvisning til Teknas statistikk.
– Jeg tror at 2014 vil være preget av gradvis moderasjon i norsk økonomi. Hva som vil skje i 2015 er ikke godt å si. De fleste prognosene, særlig SSB har ofte bommet på hvordan lønnsveksten blir fremover, sier Sunde.
Fagmiljøer i utlandet
Sunde forklarer at endringene i lønnsveksten skyldes flere trender. Blant annet har leverandørindustrien i Norge mistet en rekke prosjekter for olje- og gassnæringen. Han mener kompetansemangel har ført til at det har vært vanskeligere å vinne kontraktene.
– Det er mye som har gått over til utlandet, både til norske og utenlandske selskaper. Aker Solutions og Aibel og Kværner har skaffet egne ingeniørmiljøer i utlandet på bare noen få år. De har et par tusen egne ingeniører i andre land som er inne i store prosjekter som tidligere ble gjort hjemme, sier han.
Han mener Teknas lønnstall gjennom flere år ikke nødvendigvis gir et innblikk i hvordan lønnsutviklingen har vært.
– Det varierer fra gang til gang hvor mange som svarer på undersøkelsen og den er basert på selektiv input, derfor kan det være vanskelig å måle endring over tid. Tall fra Teknisk beregningsutvalg er det eneste som viser et klart bilde i norsk lønnsvekst, mener Sunde.
Tekna-medlemmer kan se komplett statistikk på tekna.no.
Les også: