KARRIERE

Disse ingeniørene overlever finanskrisa

JOBB: Oljenæringen er forholdsvis trygg.
JOBB: Oljenæringen er forholdsvis trygg. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
3. des. 2008 - 22:35

NITO får noen flere bekymringsmeldinger fra medlemmene er før. Likevel ser de likevel lyst på tida som kommer.

Hull må fylles

– Også ingeniører vil merke finanskrisa, men de kommer heldigere ut enn andre. Vi ser ingen grunn til å være alt for pessimistiske. Det vil fortsatt være stort behov for ingeniører, sier Marit Stykket, president i NITO.

Hun peker også på at den omfangsrike etterkrigsgenerasjonen av ingeniører er i ferd med å forlate arbeidsmarkedet, noe som skaper et stort hull som må fylles.

Stykket melder om stor aktivitet ute i medlemsbedriftene.

– Vi er derfor ikke overrasket over det er mer enn 2000 ledige ingeniørstillinger nå, sier presidenten.

Aller best stilt er olje- og gassingeniørene.

Rammet

– Olje- og gassnæringen vil merke de dårlige tidene sist. Den representerer verdier som Norge trenger også i tida som kommer. Bransjen er teknologitung. Den trenger stadig påfyll av teknologisk kompetanse og arbeidskraft når nye områder skal utvikles, sier hun.

Bygg- og anleggsnæringen og transportsektoren er allerede hardt rammet av de dårlige tidene.

NITO mener regjeringens tiltak for å bøte på problemene, spesielt den bebudede økte aktiviteten i kommunesektoren, vil ha god effekt.

– Kommunene trenger ingeniører for ivareta framtidas miljøkrav og krav til lavere klimagassutslipp. Derfor venter vi fortsatt solid etterspørsel etter tradisjonelle ingeniørkategorier som elektro-, maskin-, vann- og avløpsingeniører, sier Stykket.

Sannhet med modifikasjoner

Geir Dølvik, administrerende direktør i Manpower Professional Engineering, er enig med NITO-presidenten.

– Vi har i dag 350 stillinger som skal besettes. En underdekning på 2000 ingeniører er i alle fall ikke for høyt. At vi er inne i dårlige tider er en sannhet som må modifiseres. I olje- og gassmarkedet har ikke "finanskrisen" påvirket realøkonomien i noen særlig grad ennå. Derfor er det ikke mange ledige ingeniører som følge av krisen, sier han.

Unntaket er byggenæringen. Han erkjenner også at ansettelser sitter litt lengre inne enn tidligere.

– Den psykologiske effekten påvirker til en viss grad situasjonen. Vi ser at ansettelser blir utsatt til tross for at behovet fortsatt er der. Flere velger å sitte i de jobbene de i dag har, noe som er en naturlig reaksjon i usikre tider. Det forsterker underdekningen av ingeniører. Vi tror at underdekningen av ingeniører vil vare i lang tid framover, sier Dølvik.

Disse jobbene er trygge i nedgangstider

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.