Enten man liker rosenkål eller ikke – nå har grønnsaken fått utvidet bruk.
Forskere som deltar på messen The Big Bank UK Young Scientist and Engineers Fair har laget et batteri av tusen små rosenkål, skriver the Telegraph.
Et juletre med lys drevet av rosenkål-batteriet ble avduket ved Themsens bredde i Londons South Bank-område i går.
Det er elever ved City of London Academy, godt hjulpet av voksne forskere, som har laget batteriet.
Les også: Utslippene halveres med norske elbilbatterier
62 volt
De fem kraftcellene, med 200 rosenkål hver, har en spenning på 62 volt.
I hver rosekålknopp er det plassert elektroder av kopper og sink. Den kjemiske reaksjonen mellom elektrodene, som mange sikkert kjenner fra forsøk med sitroner, lager strøm som kan lagres i en kondensator og gir lys til 100 LED-lys.
Det er elektrolytter som produseres i rosenkålen som gjør grønnsaken elektrisk ledende. Rosenkålen vil produsere elektrolytter i hele sin levetid, som er rundt en uke. Hva slags kapasitet (gjerne oppgitt i ampere-timer) batteriene har, er ikke oppgitt.
Innsikt: Slik fungerer batteriet som endret verden
7 av 10 barn hater rosenkål
Prosjektet er inspirert av en undersøkelse blant britiske barn, hvor 68 prosent oppga å hate rosenkål, og at 67 prosent av barna ønsket at tradisjonen med å spise dem til jul kunne bli stoppet.
Derfor ønsket man å se på alternativ bruk for den omstridte grønnsaken. Resultatet ble rosenkål-batteriene, som gir lys til et juletre på 2,44 meter.
– Vi vil at unge skal tenke på realfagene på interessante måter, og ser alltid etter nye måter å gjøre det på. Siden det er den feststemte tiden av året – og at barns hat mot rosenkål er veldokumentert – virket det som et rosenkål-drevet batteri var en unik måte å nå det målet på, sier Paul Jackson, direktør i organisasjonen EngineeringUK, som er ansvarlig for messen.
Forhåpentligvis vil stuntet lokke unge forskerspirer til messen, som begynner midten av mars neste år.
Les også:
Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn