OLJE OG GASS

Disse kan bli rammet av Statoil-kuttene

Mener eksperter.

Statoil bekreftet tirsdag at selskapet skal kutte opp til 1500 fast ansatte innen utgangen av 2016.
Statoil bekreftet tirsdag at selskapet skal kutte opp til 1500 fast ansatte innen utgangen av 2016. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. juni 2015 - 10:43

Statoil bekreftet tirsdag at selskapet skal kutte opp til 1500 fast ansatte innen utgangen av 2016.

Et av de store spørsmålene nå er hvilke områder i selskapet og hvem som vil bli utsatt for de annonserte kuttene.

Les også: Statoil-tillitsvalgte: – Vi er helt utslitte

– Engineering utsatt

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror at en del av de Statoil-ansatte som jobber med ingeniørarbeid på selskapets utbyggingsprosjekter, vil være utsatt i denne kuttrunden.

– Ifølge selskapet er en del av fokuset i denne runden innen boring og brønn i tillegg til reduksjon innen utbyggingsprosjekter.  En del av dem som jobber med engineering på prosjektene, kan være utsatt, mener Omdal, som følger Statoil tett.

Til tross for det omfattende arbeidet med Johan Sverdrup-utbyggingen, peker Omdal på de utsatte prosjektene Snorre 2040 og Johan Castberg som en av forklaringene. Han forklarer også kutt her med signaler om mer standardisering.

– Når de sier at de skal ha mer standardisering, så betyr det at de skal prøve mer industriløsninger. Det kan bety mer hyllevare og i mindre grad at Statoils tekniske miljøer spesifiserer løsninger, sier han.

På spørsmål om han tror det vil bli oppsigelser, viser han til at selskapet tidligere har klart å gjennomføre omfattende kuttrunder med pensjoner og sluttpakker.

Statoil-direktør: – Det er viktigere å få ned kostnadene på den teknologien vi har, enn å utvikle ny

Flere runder?

Professor Klaus Mohn tror søkelyset i denne kuttrunden vil være på de som jobber med prosjekter og forretningsutvikling som har høye kostnader. Et eksempel er feltutbygging i nordområdene. Han nevner Johan Castberg som har vært utsatt en rekke ganger.

– Prosjekter som ligger ytterst til høyre på kostnadskurven, vil være mest utsatt, sier han og nevner Barentshavet, dypvannsprosjekter, ultradypt vann og oljesand. Mohn er professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger.

Han har ikke holdepunkter for å mene hvorvidt det kan komme flere kuttrunder.

– Det vil i korte trekk være avhengig av oljeprisutviklingen i tiden fremover. Skulle utviklingen bli svakere enn det Statoil legger til grunn, så kan vi ikke utelukke at de må se enda nøyere på kostnadsbasen.

Han viser til at de under siste kapitalmarkedsdag la til grunn en oljepris på 80 dollar fatet to-tre år frem i tid, og deretter en svak økning.

– Situasjonen er en annen dersom oljeprisen bli liggende på 60 dollar de nærmeste årene, sier han.

Les også: 900 fast ansatte må gå fra oljeserviceselskap

– Moderate kutt

Arctic Securities-analytiker Christian Yggeseth forteller at de annonserte kuttene ses på som moderate og at flere tror det kan komme flere kuttrunder.

– Det kommer an på hvordan oljeprisen utvikler seg i løpet av to-tre år. Dersom den blir liggende på dagens nivå, er det naturlig at det kommer flere kutt.

Han mener også at det kan bli aktuelt med flere kutt etter at de som holder på med første fase av Johan Sverdrup blir ferdige.

Les også: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

De tekniske disiplinene

I meldingen som gikk ut fra Statoil tirsdag morgen, ble det ikke nevnt noe om hvor kuttene vil bli iverksatt. «Anslaget for bemanningsreduksjonene avspeiler effektiviseringspotensialet i STEP og andre organisatoriske forbedringer de neste 18 månedene», skriver selskapet.

– Beslutninger om bemanningsreduksjoner som følge av effektivisering, vil bli tatt i det enkelte forretningsområde basert på vurderinger som involverer ledere og tillitsvalgte, og lokal drøfting. Først når dette er fullført, vet vi hvor presist dagens anslag er. Dette arbeidet vil skje i forretningsområdene i perioden fra august til november, uttalte Statoils personaldirektør Magne Hovden i meldingen.

– Vi har sett primært på de tekniske disiplinene, blant annet boring, brønn, drift vedlikehold og operative miljøer. Men det er for tidlig å si hvordan dette konkret vil ende, sa informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr til e24 på spørsmål om hvor selskapet skal kutte i denne runden.

Les også:

Oljeselskapene kutter tusenvis: – Gode tider for dem som kommer med smarte løsninger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.