Den nye versjonen av Windows vil kunne lastes ned og oppgraderes gratis på alle telefoner som er solgt med Windows Phone 8.0. Den vil bli tilgjengelig i løpet av noen dager.
De første telefonene med operativsystemet er de to billigmodellene Lumia 630 og 635. Den nye toppmodellen 930 vil også få det, men kommer ikke før til sommeren.
Nokia har de siste årene laget mobiltelefoner med solid maskinvare.
Men skrittet fra Symbian til Windows ikke har vært i takt med den store trenden: Android.
Microsoft har også slitt med å finne takten. Brukerne i de fleste land har ikke kastet seg over Windows Phone, selv om de faktisk kan vise til en gradvis økende markedsandel, men fra et lavt nivå.
Disse selskapene kan snart bli til ett, hvis Microsofts kjøp av Nokia går i orden.
Både operativsystemet og telefonutvalget har fått en overhaling.
Les også: Kanskje det stiligste mobildekselet vi har sett
Ny hardware
Lumia 930 er en skikkelig lekker sak med en nydelig, veldig lyssterk femtommers Full HD-skjerm med en dekklass som er slipt med en svar kurveform i hjørnene. Det hele er omkranset av en aluminiumsramme. Og med et bakdeksel i farget polykarbonat.
Den har selvfølgelig også fått kameraet med 20 MP og optisk bildestabilisering. Det var betydelig tregere enn konkurrentene i sin forrige utgave, men denne er nok kjappere takket være en firekjerne prosessor på 2,2 GHz.
Her finner vi også den blits med to LED-er, mulighet for automatisk pålogging av åpne WiFi nettverk og støtte for Miracast som gjør det enkelt å sende medieinnhold til TV-en og andre dingser. Telefonen har også innebygget trådløs lading.
Hva Lumia 930 skal koste her på berget er ikke kjent, men i USA har den fått en pris på 599 dollar. I følge Nokia skal denne modellen konkurrere helt i toppsjiktet med iPhone, Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2.
De to billigmodellene har også ganske spenstige spesifikasjoner prisen tatt i betrakting. Begge har 4,5 tommer skjerm, Windows 8.1 og kommer med Microsoft Office installert. Lumia 630, som er en 3G-telefon får en pris på 1295 kroner. 635, som koster et par hundre mer har 4G i tillegg.
Windows Phone 8.1
Den nye versjonen av Windows Phone, 8.1, er selvfølgelig forbedret. Det er ingen overraskelse at Microsoft har fått på plass mer og bedre funksjonalitet slik som Siri-konkurrenten Cortana.
Det viktigste er at Microsoft endelig har fått dreis på et felles utviklingsmiljø for Windows og Windows Phone-apper.
– Nå kan utviklerne bygge 90 prosent av appene i et felles miljø: Windows Universal Apps. Dette rammeverket gjør at man får et mye større nedslagsfelt for appene man utvikler. På denne måten løser vi problemet med fragmentering på en plattform som strekker seg fra smartmobiler, via nettbrett til PC-er. Vi ser jo hvordan Android allerede sliter med å få til dette, sier teknologidirektør i Microsoft, Børge Hansen.
Selv om automatiseringen gjør det aller meste må utviklerne ta hensyn til skjermoppløsningen. Det er forskjell på apper i små mobiler og på svære PC-skjermer.
– Noe manuelt arbeid blir det, men vi har laget en simulator som håndterer alle de ulike skjermstørrelsene og som gjør slik tilpasning mye enklere enn før. Dette kommer på X-box også, men vi har ikke gått ut med en dato ennå, sier Hansen.
Les også: Slik blir Windows Phone 8.1
Synkroniserer
De som bruker de nye operativsystemene til Microsoft vil kunne synkronisere nettleseren og Bing-apper over nettet.
Det man har gjort på telefonen vil man kunne fortsette med på nettbrettet eller PC-en. Det gjelder også når man kjøper apper.
Har man kjøpt den på telefonen slipper man å kjøpe den en gang til på PC-en.
TEST: HTC One (M8): HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid
Sikkerhet
Microsoft har oppgradert sikkerheten i Windows Phone 8.1 og telefoner vil oppføre seg mye mer som en administrerbar PC i et bedriftsnett. Administrator kan fjernadministrere alle telefonene og rulle ut nye apper med et tastetrykk, like enkelt som appene kan sperres over nettet.
Telefonene kan også settes opp til å skille mer mellom arbeid og fritid slik at visse funksjoner og apper bare kan brukes i visse tidspunkter.
Les også: Slik gjør du Android-mobilen din raskere
Les også:
TEST: Nokia Lumia 1520: Gigantisk Nokia med kjempekamera