OLJE OG GASS

Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette

– Det er nå vi kan få tak i de gode folkene.

National Oilwell Varco er blant selskapene som bemanner opp nå som resten av bransjen kutter ansatte. Her fra bedriftens anlegg i Søgne.
National Oilwell Varco er blant selskapene som bemanner opp nå som resten av bransjen kutter ansatte. Her fra bedriftens anlegg i Søgne. Bilde: Peder Qvale
Ina AndersenIna AndersenJournalist
10. okt. 2014 - 07:00

Til tross for at listen over olje- og gassleverandører som nedbemanner blir stadig lengre, og antallet oppsagte i petroleumsindustrien er oppe i flere tusen, er det ikke alle som befinner seg i samme båt.

Hos den familieeide olje- og gassleverandøren Reinertsen har de valgt å stå stormen ut, og beholde kompetansen til nedgangstidene går over.

Her kan du se oversikten over hvor oljejobbene forsvinner.

– Vi ansetter

Og ikke nok med at de ikke kutter, hos Reinertsen har de helt bevisst gått inn for å ansette folk, samtidig som alle de andre nedbemanner.

– Vi ser at bransjen skal gjennom en bølgedal, og vi vil konsentrere oss om det som skjer på den andre siden, når vi skal opp igjen. Det er ikke lenger enn seks måneder siden at var langt vanskeligere å få tak i folk. Så vi ansetter fortsatt noe, det er helt bevisst, sier Geir Suul, direktør for forretningsutvikling, til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at det ikke er snakk om en massiv oppbemanning, men at det er interessant å rekruttere innen spesielle fagområder, som subsea, roterende utstyr og kontrollsystemer.

– Det er nå vi kan få tak i de gode folkene, og da må vi benytte sjansen, poengterer han.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Reinertsen benytter seg av den ledige kompetansen på markedet, etter at andre oljeleverandører startet å nedbemanne, og ansetter innen spesielle fagområder. Samtidig vil de verne om den kompetansen de har til markedet tar seg opp igjen. Her ved direktør for forretningsutvikling Geir Suul (til venstre) og eier Torkild Reinertsen.
Reinertsen benytter seg av den ledige kompetansen på markedet, etter at andre oljeleverandører startet å nedbemanne, og ansetter innen spesielle fagområder. Samtidig vil de verne om den kompetansen de har til markedet tar seg opp igjen. Her ved direktør for forretningsutvikling Geir Suul (til venstre) og eier Torkild Reinertsen.

Ikke på børs

Reinertsen er altså ikke blant oljeleverandørene som har kuttet i ansatte, og bedriften har heller ingen planer om å gjøre det.

– Vi får se hvordan det går, men vi synes det er viktig å ta vare på den kompetansen vi har bygget opp over mange år. Det har vært en reduksjon i aktivitet, men den vil ta seg opp igjen, påpeker Suul.

Reinertsen har dessuten en fordel ved at de ikke er et børsnotert selskap, men en familieeid bedrift.

– Det er en forskjell i eierskap fra de fleste andre leverandørene. Vi er en familieeid bedrift, og er nok litt mer preget av langsiktighet. Er du børsnotert vil jeg tro det er andre forhold som styrer, sier han.

Men leverandøren merker i likhet med andre at det er nedgangstider, spesielt innen vedlikehold og modifikasjoner.

– Samtidig er ikke vi inne i nybyggmarkedet, hvor mye er flyttet til Asia. Her er det mange som kjenner på den konkurransen i tillegg, men det påvirker jo ikke oss, poengterer Suul.

Les også: På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

– Har lagt litt på oss

Suul mener bremsen i markedet handler om å få ned kostnadsnivået, og at dette er noe som vil være positivt for bransjen.

– Bransjen har hatt noen gode år, og vi har lagt på oss litt underveis. Jeg tror at for bransjen sin del er det helt riktig å ta tak i kostnadsnivået. Jeg er helt sikker på at det går an å gjøre noe på det feltet, uten at det har langsiktig effekt på antall arbeidsplasser, understreker direktøren for forretningsutvikling.

Suul poengterer at det kan åpne for nye muligheter for leverandørene.

– Bransjen har vært preget av konservative holdninger. Nå bør det være åpning for nye tekniske løsninger, forretningsmodeller og roller for leverandørene.

Innen subsea burde prosjektene organiseres og gjennomføres slik som det gjøres for prosessanlegg på topside og landanlegg, mener han. Standardisering og forenkling er det behov for i alle segmenter innen olje og gass.

– De tekniske kravene som oljeselskapene har innført, bærer preg av at det er lagt på stadige nye krav, i stedet for å se på hva som er godt nok. Statoil har nå tatt et skritt tilbake, for å se på hva som må endres , og hva som bare er greit å ha. Det gjør at vi er inne i en periode med litt usikkerhet.

Les også: – Norge har hatt uvanlig flaks de siste ti årene. Lite tilsier at det skal fortsette

Administrerende direktør i National Oilwell Varco i Norge, Tor Henning Ramfjord, har ansatt 1500 personer de siste tre årene, også mens «alle andre» begynte å nedbemanne. Han tror selskapet har nok jobber i ordrereserven til å klare seg til neste oppgangsperiode.
Administrerende direktør i National Oilwell Varco i Norge, Tor Henning Ramfjord, har ansatt 1500 personer de siste tre årene, også mens «alle andre» begynte å nedbemanne. Han tror selskapet har nok jobber i ordrereserven til å klare seg til neste oppgangsperiode.

1500 nye siste tre år

Den norske avdelingen til National Oilwell Varco (NOV) har heller ikke kuttet i antall ansatte.

Derimot har de oppbemannet betydelig over de siste tre årene, også den siste tiden. Til sammen 1500 ansatte har kommet til., slik at selskapet nå teller rundt 5000 ansatte og innleide.

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord forklarer at de nå er kommet i mål, etter å ha dekket det behovet som ordrereserven deres tilsier at de må ha.

– Vi har gjort en god jobb for å sikre oss kontrakter de siste årene, og vi har også fått mange gode kontrakter i den siste boomen som har vært nå. Derfor sitter vi på jobber i god tid framover, og det har vært nødvendig med flere ingeniører i bedriften, forklarer han.

Kontraktene NOV har sikret seg er store ordre på komplette boreanlegg til boreskip, og til både oppjekkbare og nedsenkbare rigger, i tillegg til betydelige kontrakter på kraner til konstruksjonsfartøy.

Det er asiatiske verft som er de største kundene til NOV, selv om det ofte er norske selskaper som er sluttbruker av produktene de leverer.

Les også: Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

– Større søkermasse nå

Ramfjord forklarer at det har gått rimelig greit å få tak i nye folk, også før nedbemanningsperioden i bransjen startet, selv om de ikke nødvendigvis har fått tak i veldig erfarne folk.

– Men vi har fått tak i gode folk, både fra Norge, men også en del fra utlandet. Vi har over 20 nasjonaliteter her i Norge. Vi har også gjort kraftige framstøt mot universiteter, spesielt NTNU, og etter hvert blitt kjent som et interessant selskap å jobbe i, forklarer direktøren.

Da andre i leverandørindustrien startet sine nedbemanninger, var NOV nesten i mål med ansettelsene. Men Ramfjord påpeker at de merket stor forskjell i pågangen til stillingen de har søkt etter i det siste.

– Det har vært betydelig større søkermasse den siste perioden. Vi merker at det er flere folk tilgjengelig i markedet. Så det kan nok hende at det er noen spesialister her og der vi vil se oss rundt etter, sier han.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

– Har jobb en god tid framover

Til tross for stor ordrereserve venter også NOV at det blir mindre aktivitet for dem framover.

– Det er roligere i markedet for boreskip og borerigger, og vi forventer lite aktivitet de neste 18 månedene. I denne tiden skal vi jobbe med å levere det vi allerede har solgt, gjøre produktene våre enda bedre, og forske på nye og enda bedre løsninger, sier Ramfjord.

Han er ikke bekymret for at de har ansatt for mange i en nedgangsperiode, og forklarer at selskapet har stor tro på at markedet tar seg opp igjen.

– Uansett når det skjer, skal vi være klar til å møte neste oppgangstid. Ut fra de spekulasjonene som har vært på hvor lenge ordretørken kommer til å vare, tror vi skal klare oss greit gjennom det. Vi har ansatt de folkene vi trenger for å levere kvalitet til kundene våre, og har jobb en god tid fremover for den størrelsen organisasjonen er på nå.

Les også:

1000 tonn tung kompressor skal gi olje for milliarder på Kvitebjørn

Aibel har kuttet 1000 konsulenter det siste året

Norsk olje og gass kaller «krisen» for en normalisering. Det kan ikke Kaefer-sjefen forstå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.